99話我冇營養比個仔

珍妮芙
|
我本身個人好瘦但其實好健康冇病冇痛
仔仔出世之後我就餵人奶,餵到3~4個月開始收奶就轉左奶粉
而家仔仔4歲幾但3日唔埋2日就病
99就話係因為我瘦,D奶冇營養食到仔仔成日病。。。
叫我黎緊第2胎唔好餵人奶,話廢事女女都唔夠營養。。
乜真係咩???
happybebebe
|
通常99都係咁講
媽媽瘦就話無營養
媽媽肥就話會遺傳血壓高俾小朋友

佢無份湊就不用理

happybebebe
|
我都肥啦,小朋友超重添,一樣都會病、發燒、咳,肥仲煩,跑步都慢過人。我好羨慕瘦嘅同學仔
tester5
|
珍妮芙 發表於 18-12-17 16:16
而家仔仔4 ...

我奶奶都咁講過,當時有嬲。
事後唸返唔應該嬲,嬲得不值!佢地冇智識,點可以同佢地計較?佢都唔會明白你感受。

總之,你自己做決定,想餵就餵,唔想餵就唔餵,但千萬不可難為自己就可以。
餵唔餵人奶,和小朋友病唔病,冇直接關係。
taktakbbb
|
肥瘦有咩關係,D老一輩既思想好古老,JM唔好自責,冇人話瘦底就冇營養
最緊要健健康康就得
花生油子
|
我仔有G6PD,,,而家都20幾歲,,經常比99話我以前亂食野搞到個仔有呢D病,,,我都廢事同佢一般見識反正點講都係我錯,,講嚟都嘥氣
kaman0617
|
而家仔仔4 ...

啲奶奶無知識係到亂講,餵人奶頭半年都係好奶,你仔病關佢抵抗力事。
cychan316
|
唔洗理佢,你先係阿媽,你想餵冇人可以阻止你

瘦人啲奶冇營養?叫佢唔識就唔好亂up啦
算死草
|
而家仔仔4 ...

你99無煮野比你食?佢想個孫好d自己又唔做多d
cychan316
|
花生油子 發表於 18-12-17 16:33
我仔有G6PD,,,而家都20幾歲,,經常比99話我以前亂食野搞到個仔有呢D病,,,我都廢事同佢一般見識反正點 ...

G6PD def. 係亂食嘢食返嚟?呢個堅好笑喎
珍妮芙
|
happybebebe 發表於 18-12-17 16:19
通常99都係咁講
媽媽瘦就話無營養
媽媽肥就話會遺傳血壓高俾小朋友
佢地真係咁諗架喎
珍妮芙
|
taktakbbb 發表於 18-12-17 16:31
肥瘦有咩關係,D老一輩既思想好古老,JM唔好自責,冇人話瘦底就冇營養
最緊要健健康康就得 ...
因為我第一胎咁早就收左奶,99覺得我咁快冇奶即係之前餵左個D都唔方有營養,又話仔仔咁早就要食奶粉冇哂D營養
花生油子
|
cychan316 發表於 18-12-17 16:42
G6PD def. 係亂食嘢食返嚟?呢個堅好笑喎

我99係典型思想守舊既老人家,,總之好既就關佢男家事,,衰既就係呀媽錯 我都習慣晒,,冇佢咁好氣
小曳人
|
因為你餵得時間唔夠長,所以小朋友抵抗力無咁好!

話時話,你都餵咗咁耐奶粉,理應乜鬼營養缺乏,都應該俾奶粉填補哂!
所以,問題唔係人奶無營養,係奶粉唔夠營養!!!

if~ 兩者有關係
love2talk
|
而家仔仔4 ...

你話你地係模特兒身材。
珍妮芙
|
我仔有G6PD,,,而家都20幾歲,,經常比99話我以前亂食野搞到個仔有呢D病,,,我都廢事同佢一般見識反正點 ...
好多時佢講乜都唔會點理佢
ren
|
99 一定係覺得佢自己的奶最有營養。。。
小朋友再大d就係佢煮俾個孫食嘅先有營養, 跟手叫你睇下佢個仔同你個仔比係咪高成米幾重成百磅。。。証明佢煮嘅有營養囉。。。
重有99一定比你識教仔, 佢教出來個仔已經讀完高中甚或大學碩士博士, 你教緊個仔仲學緊abc...
所以。。。99 d說話左耳入完右耳要出呀!
happybebebe
|

真係無言
helen37
|
珍妮芙 發表於 18-12-17 16:44
因為我第一胎咁早就收左奶,99覺得我咁快冇奶即係之前餵左個D都唔方有營養,又話仔仔咁早就要食奶粉冇哂D營 ...
打橫黎講都有既, 收奶就要轉食奶粉嫁拉, 唔通餓死個仔咩
不過揀奶粉可以揀d近人奶d既, 等bb轉食個陣都快適應d

Poyau
|
孫仔 好嘅係爸爸 衰嘅係媽媽