第一次去新加坡

vevenuc
|
2019年出年復活節2大2小 (5 & 9歲) 去玩6天
請問大家知道有那些酒店可以2大2小入住而不額外收取小童房間費用嗎?
vunona
|
vevenuc 發表於 18-12-17 17:06
2019年出年復活節 2大2小 (5 & 9歲) 去玩6天 請問大家知道有那些酒店可以 2大 2小入住而不額外收取小童房間費 ...
好多酒店都可以 Free, 但你要計埋床闊, 床太小訓唔到.
之前問過以下酒店, Below 12 可以 Free :

Goodwood Park Hotel 床闊 100cm
Mandarin Oriental 床闊 100cm
Excelsior 床闊 100cm
Amara : 床闊 110cm
M Hotel 床闊 120cm
Swissotel Stamford 床闊 135cm
vevenuc
|
vunona 發表於 18-12-17 17:39
Below 12, free of charge :

City Hall : Excelsior, Swissotel Stamford ...

多謝你回覆!我見呢度JM有提過胡姫都可以,請問你知道呢間酒店可以嗎?
vunona
|
vevenuc 發表於 18-12-17 18:10
多謝你回覆!我見呢度 JM 有提過胡姫都可以,請問你知道呢間酒店可以嗎?...
你最好直接問酒店, 有時酒店網頁寫 NG, 但你 E-Mail 直接問, 可能 Say Yes ~
vevenuc
|
vunona 發表於 18-12-17 18:12
你最好直接問酒店, 有時酒店網頁寫 NG, 但你 E-Mail 直接問, 可能 Say Yes ~

明白!
vevenuc
|
好多酒店都可以 Free, 但你要計埋床闊, 床太小訓唔到.

好詳細呀!多謝你!我研究吓先
vevenuc
|

請問介唔介意分享你最後選了邊間呀?
vunona
|
vevenuc 發表於 18-12-17 18:46
請問介唔介意分享你最後選了邊間呀?
12 歲以下可以 Free, 價錢在 $1000~1100 應該會有, 但房面積、床闊、位置 ... 總有一樣唔得, 所以無辦法, 訂左最貴個間 : Swissotel Stamford
面積有 40Sqm, MTR City Hall 綠色線, 出入機場最方便.

19,Apr In / 23 Out Early Bird, 連稅及早餐 $1,4xx x 3 晚
連稅, 無早餐 $1,5xx x 1 晚

原本想訂 Excelsior, 位置亦好, 但床太小.
vevenuc
|
vunona 發表於 18-12-17 19:28
12 歲以下可以 Free, 價錢在 $1000~1100 應該會有, 但房面積、床闊、位置 ... 總有一樣唔得, 所以無辦法, ...

我都係心儀緊 Swissotel the Stamford

請問點解下面係冇早餐仲貴過有早餐嘅?我出年復活節去呀,似乎同你一樣。 你好早訂了嗎?

19,Apr In / 23 OutEarly Bird, 連稅及早餐 $1,4xx x 3 晚
連稅, 無早餐 $1,5xx x 1 晚
vunona
|
vevenuc 發表於 18-12-17 19:43
我都係心儀緊 Swissotel the Stamford
請問點解下面係冇早餐仲貴過有早餐嘅?我出年復活節去呀 ...
我是在 10月訂酒店的, 22號 唔知點解係貴的.
vevenuc
|
vunona 發表於 18-12-17 21:01
我是在 10月訂酒店的, 22號 唔知點解係貴的.

我都係10月至11月開始睇酒店,心儀呢間,但就冇落實訂,而家$14xx 冇包早餐 如要早餐$18xx
他人
|
多謝分享
mytigger
|
Stamford正呀!又方便,而且早餐都very good
wcpcelia    發表於 18-12-18 11:56
vunona
|
vevenuc 發表於 18-12-17 21:14
我都係 10月至11月開始睇酒店,心儀呢間,但就冇落實訂,而家$14xx 冇包早餐 如要早餐$18xx
...
19,20,21 Apr 係直接在 Swissotel 官網訂, 包埋早餐, 但應該唔包細路早餐, 到時先算, 22號 官網同 酒店網站都突然貴左, 要分兩次訂, 如果一次過輸入 19~23 就全部變哂貴價.

本來諗過平價三星酒店 x 兩間 ( 2大 + 7歲、9歲 ), 但企理四正, 位置 OK 的三星都唔平, 咁一間 40 Sqm 床又濶的 靚五星可能更化算, 價錢不算平, 聖淘沙的酒店大部分都可以 Free 12歲, 但價錢應該更貴.
vevenuc
|
vunona 發表於 18-12-17 22:37
19,20,21 Apr 係直接在 Swissotel 官網訂, 包埋早餐, 但應該唔包細路早餐, 到時先算, 22號 官網同 酒店網站 ...

多謝你分享呀! 我都要盡快落實訂了
vunona
|
vevenuc 發表於 18-12-17 23:18
多謝你分享呀! 我都要盡快落實訂了
不過現在貴左好多, 我由 8月開始睇到 10月中至買, 價錢一直無變, 現在的價錢真的不便宜.
vevenuc
|
vunona 發表於 18-12-18 12:25
不過現在貴左好多, 我由 8月開始睇到 10月中至買, 價錢一直無變, 現在的價錢真的不便宜.
...

Thanks a lot and please check pm, thanks!
aikang1997
|
新加坡同香港差唔多,華人為主,管理比香港乾淨整齊,制度嚴肅好多,可以話系華人的西方世界,跟西方國家制度走
vevenuc
|
aikang1997 發表於 18-12-18 14:38
新加坡同香港差唔多,華人為主,管理比香港乾淨整齊,制度嚴肅好多,可以話系華人的西方世界,跟西方國家制 ...

Thanks
mytigger
|
我上次住雙床房,2大2小(12/10歲),食早餐show房卡無收小朋友錢