唐氏一問

missangelmak
|
我大係11週左右先去私家到CHECK T21, 報告係negative
一星期後 (即12週左右) 去威院早期唐氏檢查, 度頸皮結果係3.3, 需要抽血作進一步化驗

我本身係個高齡產婦, BB宜家13週, 但啱啱收到威院電話, 話我既唐氏報告係high risk, 問我做唔做抽絨毛/羊水作進一步化驗, 我同姑娘講我之前係私家做過T21, 報告係正常, 佢問我個T21係係做唐氏檢查之前定之後做, 我話係前一星做, 佢都清楚解釋比我知BB 既DNA唔會因之前做定之後做而改變, 所以你做咗T21, 而報告係正常, 應該係無問題, 但我要清楚同你解釋T21只係得99.1%準, 唔排除嗰0.9%會有問題, 但如果你考慮做抽絨毛/羊水, 會有幾個%小產............

其實我係唔會考慮做抽絨毛/羊水, 只不過係比哩個姑娘攪到我好鬼驚, 我仲要等到2月頭先做結構檢查, 我諗我仲要驚多兩個月, 直至做結構檢查我個心先可以定得到

但我睇討論區, 好多人都話威院度頸皮唔準, 成日都話度到BB頸皮厚, 但出去私家照又正常, 我地想知有無高齡既JM同我既CASE一樣, 最尾都能夠成功生到個健康正常BB

或者有無JM同我既CASE一樣, 到最尾有無決定去做抽絨毛/羊水, 請分享吓!
ipcs
|
missangelmak 發表於 18-12-17 17:22
我大係11週左右先去私家到CHECK T21, 報告係negative
一星期後 (即12週左右) 去威院早期唐氏檢查, 度頸皮結 ...

我第一胎有因為高危而抽羊水,都是威院做,其實照住來抽都好安全,係有些痛囉。
BB頸皮2mm,我當時不是高齡,oscar驗血報告指掌控唐氏的染色體高危1:2XX。
|
姑娘無話血內染色體有問題, 佢只係話, 頸皮數據 + 年齡 + 血液報告所得出的結果顯示我係high risk......
pigpiglamlam
|
點解唔考慮抽絨毛?結果係100%準,呢度好多媽媽都有做,係我都會做,無謂心掛掛
man_smile
|
missangelmak 發表於 18-12-17 17:22
一星期後 (即12週左右) 去威院早期唐氏檢查, 度頸皮結 ...

我都係高齡, 政府醫院度頸皮佢話正常範圍, 但驗血後, 佢話我高危, 但無解釋.
我係私家 test 係 low risk.

私家同我解釋話唔需要去抽羊水. 我最後無抽.....私家醫生解釋報告時, 幫我做了簡單結構. 現在等20WK 照詳細結構.

祝各樣順利.
Carmen8080
|
你不如揾個私家醫生問清楚好啲 政府信唔過

高齡生仔唔問題 有做足檢查就ok

同埋oscar同度頸皮呢啲已經好out...
elfelflo
|

唔係等去抽絨毛,我l剛剛私家抽一d都唔痛,一日有報告,唔洗等又唔洗估估下咁難受,$7000買個安心。
|
多謝各位JM既意見,我會好好考慮吓
李露眉
|
最好就去私家照多次,
我推介劉子健,係婦產科權威,
或者林勇行.
zukieem
|

樣樣點都有佢嘅風險,差在有幾多姐,姑娘有責任同你講返清楚既,
T21準確性已經好高,一定比度頸皮準得多,一般都唔建議去度頸皮,你最好搵私家醫生再照

vimalaw
|
missangelmak 發表於 18-12-17 17:48
姑娘無話血內染色體有問題, 佢只係話, 頸皮數據 + 年齡 + 血液報告所得出的結果顯示我係high risk...... ...

我係第二胎高齡,做左nifty pro result low risk,但政府唐氏high risk 1:240。你high risk 比例幾多?一般1:250以上政府當正常

我返政府見姑娘不斷係咁問佢地已篩選方式、指標等等,問多幾問個姑娘話我荷爾蒙指數正常、頸皮度數正常,但如果換成年齡係28 歲就唔會係high risk 噢我明晒!所以我冇抽羊水 ,21週照結構都pass
vimalaw
|

我係第二胎高齡,去政府做唐氏篩查之前做咗nifty pro low risk. 但政府唐氏篩查高風險1:240,你個風險比例幾多?
我返去政府見姑娘嘅時候問咗好多嘢,例如唐氏篩查方法、指標、同其他測試嘅分別。問咗好耐姑娘話我荷爾蒙指數正常、頸皮度數正常如果換上年齡是28歲就不會是高風險,我立即明晒!
我21 週照結構醫生有特別幫我睇有冇唐氏表徵 PASS!

hdaykis
|
我又係政府度頸皮, 個range度到係3.5mm - 4.2mm, 之後幾日就去左私家抽血做T21教授版, 結果全部都係negative. 因為我政府度頸皮high risk, 所以佢都安排左我個早期結構, 上星期政府照完無事, 政府醫生都仲係建議我抽胎水.... 我明政府係會講到最壞既結果既, 但私家醫生就話度頸皮其實好out, 所以我建議你再問問私家醫生, 睇下有無抽胎水既必要, 如果你真係好擔心, 就去抽啦
Magicpian
|
我係屯醫做OSCAR 都係high-risk ...之後去威記醫生幫我做多次話無事...唔明點解屯醫會話high_risk! 仲出左封信俾屯醫~!之後屯醫有解釋返因為高齡所以先會High-Risk! 最後我有做埋T21 測埋其他野
bchuma
|

抽絨毛小產機率係好小嘅,如果係我我會選擇去抽。個人意見咯。
shashatin1234
|

我10w都有做nifty pro,結果係全部low risk。我都有去Wales做度頸皮,驗Oscar。度頸皮當日係話正常。事後Wales都有打俾我,話我抽血報告係有唐氏high risk。護士問我之前有冇去私家做test, 我有講個result佢知。佢聽完話oscar有5%係假陽性,叫我信nifty pro報告,因為nifty pro準確度高過oscar。佢亦有話我知可抽絨毛化驗但有小產風險,仲話5個月都仲係合法墮胎。我聽完個心好唔舒服。

shashatin1234
|

續:
之後我立即打返去私家醫院揾醫生,醫生直接打返俾我叫我唔洗做抽絨毛。因為nifty pro報告係可信。再者我度頸皮係正常,更加唔洗擔心。醫生話佢手頭上有好多case都係公立做oscar係high risk, 結果抽絨毛係無事。所以叫我唔需要擔心。咁我就再無理會啦。