國際學校泓立書院學費減免

bubebe
|
大家有冇諗過幫仔女報國際學校?之前睇到李臻ig話泓立書院有學費減免,間學校係高錕創立,李+× d孫都係果度讀!岩岩見到陳琪 fb又出po講,之前都有留意呢間學校但學費勁貴,而家唔知點減免法,如果可以俾到阿女入到就好!師資好,同埋睇到d相學校環境好正,有冇jm知details??
natnat_tsang
|
bubebe 發表於 18-12-17 17:58
大家有冇諗過幫仔女報國際學校?之前睇到李臻ig話泓立書院有學費減免,間學校係高錕創立,李+× d孫都係果度讀 ...

係我立場, 我唔會想仔女入去讀, 入面個個家世顯赫, 非富則貴, 就算免學費入到去讀, 小朋友都未必可以同其他同學好好相處...

llmom
|
我朋友今年去咗弘立敎,見佢個canteen 嘅飯都唔錯 ,現在咁多國際學校選擇,有減免學費都好,可以增加競爭力!
YongXin
|
要有保鑣
sabun
|
大家有冇諗過幫仔女報國際學校?之前睇到李臻ig話泓立書院有學費減免,間學校係高錕創立,李+× d孫都係果度讀 ...

勸你要讀。我女當年讀咗兩年顶唔順校了,同期個班同學仔有得轉都走埋!
呢間嘢是你們expect咁好的。
sabun
|
llmom 發表於 18-12-17 18:08
我朋友今年去咗弘立敎,見佢個canteen 嘅飯都唔錯 ,現在咁多國際學校選擇,有減免學費都好,可以增 ...

啲飯當年是索迪斯,不知現在呢?
Monstereasy
|

https://academy.isf.edu.hk/en/admissions/scholarships/

有船學費減半,不過capital levy無得減。
唔知成績體藝,要幾勁先入到
bubebe
|
natnat_tsang 發表於 18-12-17 18:03
係我立場, 我唔會想仔女入去讀, 入面個個家世顯赫, 非富則貴, 就算免學費入到去讀, 小朋友都未必可以同其 ...

我係諗近朱者赤咋,d同學家底好相對上家教同修養好既機會大d,加埋有間好既學校,對佢將來長大出黎做野都有好處,起碼識既同學出黎做唔同行業既都可能幫到手。好似我C6個老細,由細到大都讀名校,出到黎做野個network好勁,d同學分布唔同行業仲要做得幾大粒,出句聲人地就幫到手,係工作上方便好多,所以人地咪做到老細,我C6就。。
kayen
|

小朋友會唔會被人睇唔起,之前都有直資因免學費有學生被看不起負面新聞
更何况國際學校
bubebe
|
llmom 發表於 18-12-17 18:08
我朋友今年去咗弘立敎,見佢個canteen 嘅飯都唔錯 ,現在咁多國際學校選擇,有減免學費都好,可以增 ...

唔知canteen飯係咩價?
bubebe
|
sabun 發表於 18-12-17 18:19
勸你要讀。我女當年讀咗兩年顶唔順校了,同期個班同學仔有得轉都走埋!
呢間嘢是你們expect咁好的。 ...

咩原因??
bubebe
|
Monstereasy 發表於 18-12-17 18:32
https://academy.isf.edu.hk/en/admissions/scholarships/

有船學費減半,不過capital levy無得減。

係喎點解我咁豬唔識去佢個網睇 thx jm~~~不過睇黎真係要好勁咁!但學你話齋要去到幾勁呢
bubebe
|
kayen 發表於 18-12-17 18:37
小朋友會唔會被人睇唔起,之前都有直資因免學費有學生被看不起負面新聞
更何况國際學校
...

但佢講明匿名喎,應該唔會有人知邊個減免呀
Jane1983
|
sabun 發表於 18-12-17 18:19
呢間嘢是你們expect咁好的。 ...

yurijm
|
bubebe 發表於 18-12-17 18:46
但佢講明匿名喎,應該唔會有人知邊個減免呀

你太睇少而家啲小朋友
小朋友會一臉天真分享聖誕假去邊玩
一個去北海道
一個去歐洲
一個話好悶,原來係去埃及
小學生都會互相比較
只係唔會好明顯,但點都會敏感地發現有啲同學與自己不同

最簡單係,你回想返自己小學階段就明
就算小學,幾遲鈍既小朋友都知班上邊啲同學有錢
jollyma
|
bubebe 發表於 18-12-17 18:35
我係諗近朱者赤咋,d同學家底好相對上家教同修養好既機會大d,加埋有間好既學校,對佢將來長大出黎做野都有好 ...

係赤定黑都話唔埋,你睇赤柱聖提班衰仔都玩偷拍啦,你覺得嗰班學生家底唔夠好?識朋友唔係淨係睇家底嘛!
YuiYeeMa
|
普通家底的最好不要讀
rebeccalin
|
我同學個仔讀緊,佢話間學校校風好淳樸,好多小朋友的鞋爛到鞋頭張開口都唔會換,佢個仔仲話返屋企用膠水癡下就可以繼續著。佢個仔宜家十一歲好單純那種。不過去完同學屋企返去會同佢講邊個邊個同學屋企養左鯊魚做寵物,邊個邊個同學屋企人去玩搭飛機唔洗好似平常一樣去櫃位排隊(搭私人飛機),我同學自己住係自置的薄扶林五千幾呎house,揸幾百萬跑車,有司機,屋企有遊艇,話係宏立班家長入面係窮人,我話你係窮人,我都唔知算乜嘢人了。
feifei_baby
|
rebeccalin 發表於 18-12-17 18:59
我同學個仔讀緊,佢話間學校校風好淳樸,好多小朋友的鞋爛到鞋頭張開口都唔會換,佢個仔仲話返屋企用膠水癡 ...

真係?我朝朝搭小巴都見到家長帶小朋友搭小巴返宏立..
yurijm
|
jollyma 發表於 18-12-17 18:54
係赤定黑都話唔埋,你睇赤柱聖提班衰仔都玩偷拍啦,你覺得嗰班學生家底唔夠好?識朋友唔係淨係睇家底嘛! :q ...

最衰BK冇like掣
好想俾like你
講得太好了好有智慧
呢啲位真係個個家長都諗唔通既迷思