自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

天天有運 發表於 18-12-18 08:50
回覆 Astra00 的帖子

你又不要妄自菲薄,其實也有不少是中等家庭去讀,只是值不值得去讀? 我不是指錢方面 ...
我沒看少自己,我知自己定位。我仔讀普通私立學校,大家背景差不多。我是指我妹想她仔入呢間野,我叫她想清楚之後開支。比咁的學費仲有其他英文教學的國際學校選擇。

男爵府

我識機個讀的不是非富則貴窩!都是中上產而已。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Karytang122 發表於 18-12-18 12:19
ISF都唔係全港最貴, 漢基仲癲!! 佢收得呢個價係有原因既, 因為入面真係有好多唔同既lab同埋設施, 不過我唔 ...

返學時間去南區唔塞架,放學時間至黎料。我仔有時黃竹坑出銅鑼灣,over一個鐘都唔到

侯爵府

Monstereasy 發表於 18-12-18 15:16
英國Eton貴族學校, 都有獎學金比優秀學生,每年都有一般平民入讀,知多啲無壞呀。
...

香港耀中、英國benenden school 都有

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

natnat_tsang 發表於 18-12-17 18:03
係我立場, 我唔會想仔女入去讀, 入面個個家世顯赫, 非富則貴, 就算免學費入到去讀, 小朋友都未必可以同其 ...

係,大家差距太大,小朋友唔多唔少會有比較,無謂唔開心。

男爵府

天天有運 發表於 18-12-18 10:39
回覆 trevor22 的帖子

你係第一個人講這間學校的功課輕鬆的,你阿哥的小朋友讀小學定幼稚園呀?
我識的學生好多都有補習老師跟住,補習費可以比美學費傢!

侯爵府

holemone 發表於 18-12-17 23:24
hi-5

點解無想象中咁好既?

侯爵府

bubebe 發表於 18-12-17 18:35
我係諗近朱者赤咋,d同學家底好相對上家教同修養好既機會大d,加埋有間好既學校,對佢將來長大出黎做野都有好 ...

家長想自己仔女識啲有錢人可以幫助事業正常不過。但係都要睇下自己本身既背景,竹門對竹門,木門對木門。我讀大學考牌嗰年嗰陣識咗班外國讀書返黎既同學,佢地屋企非常有錢,細細個讀傳統名校或者IS,中學去外國讀boarding school 同埋大學。畢業後返香港考牌。初頭都有講有笑,後黎佢地叫我去啲聚會係house party 或者去啲超貴既餐廳食飯。嗰陣仲讀緊書邊有咁多錢呀,久而久之大家生活圈子不同都疏遠咗。小朋友世界一樣,你唔係預備個女去外國讀書,屋企年年去歐洲旅行幾次同埋summer camp係去外國既話,好難同班有錢人埋堆。

子爵府

咁我分享下我童年啦
我細個就係草根入左去間名校讀,同學90%都係中產或有錢人,有部份係會在新聞會見到佢地家族果種啦;咁我自細就同一班有錢女一齊長大,我又唔會冇朋友呀,仲同我班一個最有錢既最friend, 佢成日帶我地去 xx俱樂部,仲出埋rolls royce 接送我地架,講緊小學咋喎,我未讀完小學己對xx俱樂部所有地方瞭如指掌喇,其他私人會所都去唔少架,但我屋企係3百幾尺架咋 。我果時真係好細,又唔覺有錢同學看不起我喎,反而 d 老師就有少少白鴿眼啦,好在我成績好好,咁一間學校除了需要有錢家長既支持,都需要成績好既學生既

子爵府

續上。。。
我記得小三果年,中文作文題目係寫坐飛機的經歷,我就係全班唯一未坐過飛機既人喇!講緊起碼30年前,出去旅行唔係而家咁平民化喎;結果全班淨係我,作文改成坐火車既經驗 lor! 呢件事我好記得架,唔係講笑,果時有同學係未坐過火車架。
換成今日來講,咪變成有錢同學坐私人飛機,去瑞士滑雪lor。
我想講,平民讀貴族學校,一定要成績好,如果我當年唔係成績好,我估我都會覺得自己樣樣都比唔上人地而冇自信。

珍珠宮

j2j2 發表於 18-12-19 22:47
續上。。。
我記得小三果年,中文作文題目係寫坐飛機的經歷,我就係全班唯一未坐過飛機既人喇!講緊起碼30 ...

你成績好還可以,如果成績中等或不好...

首頁

尾頁

跳至