自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 bubebe 的帖子

人天生係會八,同埋自己小朋友都有機會唔小心走漏風聲。你回想自己小學,都知道邊個成績好,邊個有錢,邊個要日日去補習社,邊個住唐樓,邊個住咩區。津校小一英文堂,都會問 “where do you live?”,一聽個地區,有 d 區一定係有返咁上下米,有 d 區有錢極有限。就算個小朋友唔知,返到屋企匯報畀阿媽聽,就一清二楚。仲要有 d 小朋友八得更細膩,派通告等等,會睇到人地果份有寫「減免」。我以前都做到,依家 d 小朋友聰明咁多,更加容易啦。
例如第一關,生日會,有個好朋友請你小朋友去佢間別墅玩,咁你去唔去?唔畀去,你又怕小朋友被孤立。去,你就見到個個小朋友都身穿名牌,件禮物都勁過人,你去到,唔通唔同班家長傾計咩,就算唔傾,班家長都 feel 到你地唔係同佢地一樣。

呢 d 學校,遠觀而不可褻玩焉。誇張 d,睇下 N 年前套韓劇 繼承者們。

公爵府

牛年勳章

feifei_baby 發表於 18-12-17 19:02
真係?我朝朝搭小巴都見到家長帶小朋友搭小巴返宏立..

老實講,入面多數都係非富則貴,我同學有時都會搭下地鐵同巴士,佢老公都會,還會睇政府醫生。但個仔會用二十幾萬送去美國學打籃球,去泰國訓練游泳,每年會去瑞士滑雪,佢地有時都會過平民生活,但有好多活動卻又是普通人家無法負擔的。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

女首富個女好似讀呢間

Poyau    發表於 18-12-17 23:18

男爵府

回覆樓主:

識得有小朋友讀國際學校。淨係夾錢買生日禮物都夾到驚。講緊每人夾200蚊咋。不過個個同學生日都要買哩

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 18-12-17 19:06
回覆 bubebe 的帖子

人天生係會八,同埋自己小朋友都有機會唔小心走漏風聲。你回想自己小學,都知道邊個成 ...

識得一個突然變單親的媽媽,本身家庭主婦冇做野,c6外遇離婚,咁為由靠政府,學校(津小)派飯單班主任大大聲話不用交費,小朋友被同學問,咁細路返屋企又問阿媽,話全班只有自己和另一同學不用交費,結果媽媽攞了3個月綜緩冇再攞,積極重投工作

侯爵府

bubebe 發表於 18-12-17 18:46
但佢講明匿名喎,應該唔會有人知邊個減免呀

唔好話國際學校吖,我小學讀私校既,每到月頭早會完之前就點名叫邊個邊個同學學費過唔到數,要去校務處,小朋友私下都會講,依家d小朋友更聰明,睇得出既

侯爵府

kayen 發表於 18-12-17 19:35
識得一個突然變單親的媽媽,本身家庭主婦冇做野,c6外遇離婚,咁為由靠政府,學校(津小)派飯單班主任大大 ...

之前聽過一個讀私小,又係靠減免,但唔知點解話減免唔可以拎足6年,好似第3年定第4年就冇,要即刻搵津小轉

唔係果個世界既人,我唔會夾硬去讀

男爵府

bubebe 發表於 18-12-17 17:58
大家有冇諗過幫仔女報國際學校?之前睇到李臻ig話泓立書院有學費減免,間學校係高錕創立,李+× d孫都係果度讀 ...

現在減費,也有機會將來加學費。如果錢銀不是太寛裕,宜三思!

公爵府

bubebe 發表於 18-12-17 18:35
我係諗近朱者赤咋,d同學家底好相對上家教同修養好既機會大d,加埋有間好既學校,對佢將來長大出黎做野都有好 ...

咁你C6個細佬嘅付出你睇唔到啫,靠network都要自己有本事,無人會出自同情比份工你,只會因為你有能力先幫你一把,家家有求。

民房

我又覺得如果有能力既前提下試下又冇壞, 讀書最重要都係睇學校環境師資質素, 點都會有啲有錢人, 遲早都要佢學識呢個世界上有唔同階層既人, 重要都係專注讀書為主。 學樓主咁講識多啲有學識既人真係對工作有幫助喎.

子爵府

bubebe 發表於 18-12-17 18:35
我係諗近朱者赤咋,d同學家底好相對上家教同修養好既機會大d,加埋有間好既學校,對佢將來長大出黎做野都有好 ...

咁你C6老細本身有冇家底先得架?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yurijm 發表於 18-12-17 18:51
你太睇少而家啲小朋友
小朋友會一臉天真分享聖誕假去邊玩
一個去北海道

好似上堂教相關課文咁,老師問邊個去過歐洲,半班同學舉手,只係免費政府學校,更何況咁高級既國際學校

男爵府

呢間係神級!

伯爵府

入去讀,最怕是發覺自己非我族類,一係就變自卑,一係就變自大,就算唔係超級富豪,起碼都要幾百萬年薪先好去讀,如果想入去得到好成績就更加唔會選呢間

男爵府

pomanlife 發表於 18-12-17 21:09
好似上堂教相關課文咁,老師問邊個去過歐洲,半班同學舉手,只係免費政府學校,更何況咁高級既國際學校:th ...

呢間d小朋友應該好多人坐私人飛機去歐洲。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

green_flower 發表於 18-12-17 21:15
呢間d小朋友應該好多人坐私人飛機去歐洲。

係呀!問下邊個識答地鐵可能冇咁多人舉手

Poyau    發表於 18-12-17 23:19

彩鑽殿

sfuhsg 發表於 18-12-17 19:47
唔好話國際學校吖,我小學讀私校既,每到月頭早會完之前就點名叫邊個邊個同學學費過唔到數,要去校務處, ...

以前讀f4-7時要交學費,如果過唔到數,會計小姐會逐個人捉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我兩個讀直資,我做左義工/家教會多年
我地d職員好識做,從來唔會disclose邊個學生有減學費果d
就算攪活動,我地都同老師夾,家長照夾錢,攪手經老師交返俾家長
所以我地從來唔知邊個係有需要家長

不過我會同意,唔係果個圈子,勉強真係辛苦。住邊、有無咩會藉、放假去過邊、有無學咩學咩,無得呃(呃咁多年,心理都變態啦)

我識兩個讀弦立,兩個都係獨立屋(當然係自己住一棟啦)有司機

子爵府

bubebe 發表於 18-12-17 17:58
大家有冇諗過幫仔女報國際學校?之前睇到李臻ig話泓立書院有學費減免,間學校係高錕創立,李+× d孫都係果度讀 ...

你有有睇過間學校的成績?

子爵府

其實讀isf又唔係全部有錢得咁緊要。我識得超過10個小朋友讀呢間,大部份都只係住九龍站/貝沙灣/寶翠園呢類屋苑,住獨立屋唔係佔大多數。我欣賞樓主想幫小朋友向上流啊,但如果家境麻麻地要肯定自己同阿女都要有好好既心理質素,同相信阿女都要有d特別出色既地方先可以獲得學校青睞

首頁
12345...8

尾頁

跳至