19個月大刷牙問題

jessica~pong
|
仔仔已經19個月大,仲系唔肯用牙刷,而家我都系早、晚用清水+紗巾同佢抺牙仔,請問媽媽們有咩建議可以令佢肯俾我放支牙刷入佢個口?
另外,有邊款牙刷岩佢用?牙膏方面,見到好多都系2歲先岩用?而家系咪唔需要用牙膏?因為佢仲未識bu水?
MrsPerthLiu
|
你可以你刷牙嘅時候,同仔仔一齊刷,小朋友最鍾意模仿大人。
帶佢出去,俾佢自己揀牙刷,話返去俾佢刷牙仔用嘅。
牙膏我用jack n jill ,萬寧有售,呢隻6個月以上可用,吞落肚都唔怕嘅。
用飲用水教佢刷牙,咁就唔怕飲左落肚。
方法都係鼓勵鼓勵再鼓勵。
senchacha
|
同佢一齊刷,好似玩咁樣,佢就會慢慢學架啦
我要做媽媽
|
或者你獎勵下佢?我仔仔果時候望住我刷牙都唔知幾想刷,當佢自己有得刷既時候佢好開心亞
GCHK
|
可以同佢一齊刷,喺佢年前示範,可以配合獎勵
|
唔該晒咁多位媽媽,等我聽日同佢一齊去買,氹下佢學刷牙先
forever_bobo
|
jessica~pong 發表於 18-12-17 18:14
仔仔已經19個月大,仲系唔肯用牙刷,而家我都系早、晚用清水+紗巾同佢抺牙仔,請問媽媽們有咩建議可以令佢 ...

大人要一齊刷,唱下歌仔, 好似玩緊遊戲咁
forever_bobo
|
jessica~pong 發表於 18-12-17 18:14
仔仔已經19個月大,仲系唔肯用牙刷,而家我都系早、晚用清水+紗巾同佢抺牙仔,請問媽媽們有咩建議可以令佢 ...

或者買啲刷牙書,同公仔刷下牙,好玩開心小朋友自然肯做
hoganbaby
|
MrsPerthLiu 發表於 18-12-17 18:25
你可以你刷牙嘅時候,同仔仔一齊刷,小朋友最鍾意模仿大人。
帶佢出去,俾佢自己揀牙刷,話返去俾佢刷牙仔 ...

呢種方法有效,我仔就係咁樣學嘅
w0208
|
forever_bobo 發表於 18-12-18 09:08
或者買啲刷牙書,同公仔刷下牙,好玩開心小朋友自然肯做

我同意呀,我bb好抗拒把新野塞落口,最後睇「巧虎」,就好自然由幫公仔刷變自己刷,當然父母也有示範,大家好似玩咁。

fibe0313
|
我買左呢本書教佢刷牙。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
hoganbaby
|
w0208 發表於 18-12-20 07:10

我同意呀,我bb好抗拒把新野塞落口,最後睇「巧虎」,就好自 ...

有書睇,同埋有示範,應該接收得快啲
|
Thanks
bchuma
|

未識bu水,唔需要用牙膏先,識左之後用不含氟牙膏。大點再用含氟牙膏。
|
bchuma 發表於 18-12-20 16:39
未識bu水,唔需要用牙膏先,識左之後用不含氟牙膏。大點再用含氟牙膏。
...

淨系用清水?唔怕蛀牙?
bchuma
|
jessica~pong 發表於 18-12-20 18:12
淨系用清水?唔怕蛀牙?

學識bu水先啦,然後買可吞嚥牙膏。
RubyYu07
|
有隻牙刷係360度都係毛,適合bb用
RubyYu07
|
bchuma 發表於 18-12-21 16:00
學識bu水先啦,然後買可吞嚥牙膏。

有道理!首先要學識bu水。
bchuma
|
RubyYu07 發表於 18-12-21 17:09
有隻牙刷係360度都係毛,適合bb用

我買過,幾好用
babywb
|
我同c6一齊㩒住佢刷,強制性