煮咩菜先要落蒜頭

hebesiu
|
其實買左菜自己煮 , 係咪浸半個鐘就得 , 唔係一定要落蒜頭 ?

kittylam
|
hebesiu 發表於 18-12-17 20:45
其實買左菜自己煮 , 係咪浸半個鐘就得 , 唔係一定要落蒜頭 ?

我煮瓜菜都會落蒜頭。
艾菲BB
|

我炒所有菜都會落蒜頭,覺得香D

siulili
|
唔鍾意當然可以唔落 食素嘅人都戒蔥蒜 無問題。

只是我仔喜歡吃蒜 我抄菜心 菠菜 豆苗呢d綠葉菜都會落兩三粒 佢一個人食哂
BBJOJO
|
艾菲BB 發表於 18-12-17 20:54

Charlotte_mom
|
我都幾經常落,香d
菠菜要落大量蒜頭碎,加豬肉碎,香到痺
|
hebesiu 發表於 18-12-17 20:45

有d人就話浸一個鐘,但唔建議浸多一個鐘,落唔落蒜頭就隨你中意
lam133
|
蒜蓉常落,
通菜,油麥菜就小落
無話可說
|
好多菜都落,尤其係炒就一定落
hebesiu
|
蒜頭可以剎菌 , 可以唔落 ?
細細聲
|
炒白菜仔就一定落
Ononluk
|
洗菜先每條喺水龍頭洗,之後搵個大盆用running water 浸洗10分鐘。
hudsonchui
|

一樣
tsung
|

好味
mrskan1215
|

Me too
zitzai
|
siulili 發表於 18-12-17 20:54
唔鍾意當然可以唔落 食素嘅人都戒蔥蒜 無問題。

只是我仔喜歡吃蒜 我抄菜心 菠菜 豆苗呢d綠葉菜都會落兩三 ...

我仔又係好鍾意。呢啲感冒季節,我煮飯嘅話炒菜一定落,盡量 1 日俾佢食 1 粒獨蒜
AC117
|
hebesiu 發表於 18-12-17 21:17
蒜頭可以剎菌 , 可以唔落 ?

莧菜,通菜必落,白菜,菜心可配蒜或姜,芥蘭必配姜
小可愛11
|

我就一定會用薑蒜蔥頭起鑊。
Poyau
|
口味因人而異
肥桔
|
有蒜先好味!