曬命同分享既分別

eelcyy
|
d自命全世界唔抵得佢既女性最鍾意講:我只係分享之嘛佢唔鋸就係唔抵得

依d人既分享係好攪笑 基本上唔知應咩好 如果係起谷道發表還好 因為可以大安旨意扮miss jor唔應

佢地既分享例如:
今日我女個親友/契爺/媽送左咩咩玩具比我女(此句代入唔同物品出現左n次)

我今日買左幾多錢衫/褲(無錯 係幾錢 唔係講買咩款)

我有幾多個名牌袋

長期都係分享依d,除左回覆句:好好阿 ,唔知覆咩好

唔係眼紅你d玩具阿係覺得你老土

難離難捨
|
呢d人我通常都會慢慢疏遠,
因為冇共同嗜好(曬命)
而且呢d人好多時都係生活過得不太愉快,
先係咁show off。
反而真正有錢/幸福嘅人會比較低調,
不經意流露出令人羨慕嘅野
eelcyy
|
難離難捨 發表於 18-12-17 21:17
呢d人我通常都會慢慢疏遠,
因為冇共同嗜好(曬命)
而且呢d人好多時都係生活過得不太愉快,

最攪笑係佢地心理好強大 覺得人地眼紅佢
有幾多個成年人真係連1000蚊衫都買唔起要眼紅
BBJOJO
|

海妮
|
佢曬命又好,分享又好,都係係佢自己fb度post啫,有時明知佢曬命既,心情好就應下佢,唔鍾意咪當睇唔到過主囉,唔好免強自己去睇,盞自己嬲嬲豬就無謂啦,朋友係有好多種既,既然唔鍾意睇佢post既野,咪unfriend佢囉,take it easy. ☺
難離難捨
|
eelcyy 發表於 18-12-17 21:19
最攪笑係佢地心理好強大 覺得人地眼紅佢
有幾多個成年人真係連1000蚊衫都買唔起要眼紅
...

一千蚊買衫都要曬 [/smile
你應該讚佢份人真係知足
eelcyy
|
海妮 發表於 18-12-17 21:20
佢曬命又好,分享又好,都係係佢自己fb度post啫,有時明知佢曬命既,心情好就應下佢,唔鍾意咪當睇唔到過主 ...

fb無問題啦 佢無迫我睇嫁嘛
起ws谷 甚至私下同我分享
海妮
|
eelcyy 發表於 18-12-17 21:23

咁又真係幾煩下 比我就當睇唔到唔回佢,佢見你冇反應,曬下曬下冇人理佢就冇癮架la。
OKC
|
我有一個住外國朋友,每一次回港同旅行都坐business class,每一次都影幅business class 機倉相post 上Facebook 其實佢有至親係航空公司做,但佢無提呢點,睇落就好showoff
tsung
|
eelcyy 發表於 18-12-17 21:23

mrskan1215
|
海妮 發表於 18-12-17 21:20
佢曬命又好,分享又好,都係係佢自己fb度post啫,有時明知佢曬命既,心情好就應下佢,唔鍾意咪當睇唔到過主 ...

eelcyy
|
OKC 發表於 18-12-17 21:34
我有一個住外國朋友,每一次回港同旅行都坐business class,每一次都影幅business class 機倉相post 上Faceb ...

擺fb可以unfollow啦
私下pm你點睇
Poyau
|
eelcyy 發表於 18-12-17 21:48
私下pm你點睇

只閲不回?
Gorgor0612
|
有咩好曬呀! 咪由得佢lor, 我唔會比反應. 不過好彩我身邊無呢類人, 可能我真係冇留意人地D野
petitsomeone
|
唔會理人地係曬命定分享。
美之選468
|
曬命係指有誇大or不完全真實的情況。
tansyneko
|

bosch
|
有人係有心曬, 有人係漫不經意咁講... 但都同時要睇看官同聽者有冇心....
aamanyu
|
eelcyy 發表於 18-12-17 21:48
私下pm你點睇

哩下真係拿命,我有個f真係咁食乜用乜都PM你,習慣之後我都係禮貌地回(emoji)
Mooskha
|
bosch 發表於 18-12-17 23:06
有人係有心曬, 有人係漫不經意咁講... 但都同時要睇看官同聽者有冇心....

對啊 有時真係好睇接受者有無褊見和私心 如果一家人 大家都無私心 我告訴家人 今天我女默書100分 佢地真心為她高興 相反 你將呢件事告訴另一朋友 佢個仔默書只有80分 佢咪覺得你矖命 同一件 接受者會有唔同的感受 所以真係好難界定