阿女個普普通通 HSBC account

mingmin豬
|
如果排 counter 幫我買張 gift cheque, 使唔使收 $20 蚊服務費
Gi-leung
|
有啲收$50添
mingmin豬
|
Gi-leung 發表於 18-12-17 21:29
有啲收$50添

唔係講買禮劵嘅手續費,係普通客每次用 counter service 好似都要收20蚊,但唔用 counter, 又買唔到,係咪應該要 waive 呢!
cattz288
|
mingmin豬 發表於 18-12-17 21:34
唔係講買禮劵嘅手續費,係普通客每次用 counter service 好似都要收20蚊,但唔用 counter, 又買唔到,係咪 ...

記得係拎錢先收
Gi-leung
|
唔係講買禮劵嘅手續費,係普通客每次用 counter service 好似都要收20蚊,但唔用 counter, 又買唔到,係咪 ...

下 咁搞笑?入票入數拎外幣呢啲普通銀行teller服務都要收?
happybebebe
|
Gi-leung 發表於 18-12-17 21:38
下 咁搞笑?入票入數拎外幣呢啲普通銀行teller服務都要收?

十年前要
而家好似唔駛
mingmin豬
|

係呀!我卓越唔使收,但佢係學生,開最基本户口,得張提款咭果種,佢學校附近有滙豐,我呢邊要行好遠,所以想叫佢買
Lihoma
|
而家好多銀行都有限制用櫃枱次數,有D係0,有D好似係10次或20次,要睇返係邊種戶口,超出真係會收錢架~
BBHHO
|
mingmin豬 發表於 18-12-17 21:42
係呀!我卓越唔使收,但佢係學生,開最基本户口,得張提款咭果種,佢學校附近有滙豐,我呢邊要行好遠,所 ...

你打個電話去銀行問咪得囉!卓越有專線。
bmuimami
|
Atm機有禮券賣
littlesister
|
bmuimami 發表於 18-12-17 21:48
Atm機有禮券賣

咁好既咩?
mingmin豬
|
bmuimami 發表於 18-12-17 21:48
Atm機有禮券賣

幾時起有,我唔知添
木土土
|

只收買禮劵嘅手續費
bmuimami
|
mingmin豬 發表於 18-12-17 21:42
係呀!我卓越唔使收,但佢係學生,開最基本户口,得張提款咭果種,佢學校附近有滙豐,我呢邊要行好遠,所 ...

一係你開張自己戶口cash cq比佢做encashment,一來經你戶口唔使用佢ac,二來你卓越gift cq手續費豁免

bmuimami
|
mingmin豬 發表於 18-12-17 21:50
幾時起有,我唔知添

好耐喇
mingmin豬
|
bmuimami 發表於 18-12-17 21:52
一係你開張自己戶口cash cq比佢做encashment,一來經你戶口唔使用佢ac,二來你卓越gift cq手續費平啲
...

好提議
bmuimami
|
mingmin豬 發表於 18-12-17 21:56
好提議

剛check咗卓越禮券係免手續費
mingmin豬
|
bmuimami 發表於 18-12-17 22:07
剛check咗卓越禮券係免手續費

Thank you
leewaiyee_hk
|
禮劵易-我普通戶口都免手續費喎
clpapa
|
HSBC 有"禮劵易櫃員機" 睇 "銀行服務費用簡介" 係唔使畀手續費, 埋counter 就要$10.00.

https://www.hsbc.com.hk/content/ ... /20181101-guide.pdf
見第6頁下半部份

"禮劵易櫃員機" 好少見我只知 軒尼斯道新軒尼斯小學果間自助銀行中心有. HSBC 網頁都冇相關資料, 試下打HOTLINE 問.