道出多少孩子心聲,在職媽媽嘅無奈

happyfanny
|

最無奈係日日OT,考試都冇時間同佢温習,仲要同事唔體諒地說有細路唔係大哂

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Charlotte_mom
|
個人選擇,我媽係全職主婦,細個最開心係返到屋企無人
Free晒!

所以我唔會唔返工
fatpanda    發表於 18-12-18 13:52
newcook    發表於 18-12-18 11:19
chinging
|
睇下咩媽啦,無時無刻迫佢補習,做補充,練琴,游水。。。。。
睇下佢仲想唔想呀媽唔返工。

個人意見。
cheechi
|
我細個都唔知幾想亞媽返工,唔好煩住我
tsung
|

ngokwan
|
cheechi 發表於 18-12-17 21:39

Me too
zitzai
|
happyfanny 發表於 18-12-17 21:26

我細個就係咁,最恨係阿媽黎學校湊我放學

而家我返 part time,盡量阿仔放學前搞掂,有 8 成時間係自己湊。可能我仔得初小仲細,忙 d 嗰排搵公公湊放學湊得多佢會投訴
gracelam
|
cheechi 發表於 18-12-17 21:39

我係ftm, 好彩我家一個中學生, 一個高小生放學返嚟仲係媽媽聲咁揾我
ricky0223
|
或者你可以咁諗,見得小,磨擦都少、做阿媽都會管住自己小朋友,我仔三歲半,佢話「媽媽係壞人,因為媽媽唔比糖任食,機任睇,嫲嫲錫佢,因為零食任食,機任睇」
有時候真係好想行開下,湊少一兩日
ilikethis2005
|
Charlotte_mom 發表於 18-12-17 21:34
個人選擇,我媽係全職主婦,細個最開心係返到屋企無人
Free晒!

我細個都係,阿媽已經日日係屋企⋯阿爸耐唔耐仲攞幾日大假留係屋企hea,我就日日望佢幾時先肯返工
capricornbb
|
同我情況一樣
幻想曲
|

咁有細路又真係唔喺大晒

我從來唔會因為屋企嘅細路而要求同事俾特別待遇
無話可說
|
由細到大不知幾想阿媽返工搵錢
連我仔到而家都好支持我返工,咁生活都舒服d,要咩有咩
zola
|
我媽都係ftm,間中一兩日佢有事叫其他姨姨幫手湊我,我都會好想媽媽湊返
貓頭雀
|

sonson1234
|
我細個都好中意媽媽唔洗返工係屋企的日子,唔知點解媽媽係大廳,個人就好有安全感,由其我媽係返夜班,所以媽一放假,我就好安心,睇黎我係媽寶一名
Poyau
|

MrsSingSing
|
子女同呀媽有冇緣都係整定既......
bosch
|
有時係隔離飯香啫... 到你日日響屋企時, 佢可能想你返工, 因為見d 同學仔多自由.
ggsbb
|
happyfanny 發表於 18-12-17 21:26
最無奈係日日OT,考試都冇時間同佢温習,仲要同事唔體諒地說有細路唔係大哂

...

我都係半個鐘頭前先攪掂哂今日阿囡既功課

全職媽媽真係好無奈