自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-12-17 21:34
個人選擇,我媽係全職主婦,細個最開心係返到屋企無人
Free晒!

X2, 自由自在

而家我d仔女都話媽媽返工好(不過我份工好自由,算多時間陪佢地)。

大宅

gracelam 發表於 18-12-17 21:57
我係ftm, 好彩我家一個中學生, 一個高小生放學返嚟仲係媽媽聲咁揾我
...

我兩個中學生,乜都揾媽媽 今日阿仔先話媽媽唔番工呢個決定好

公爵府

回覆樓主:

細個我媽返工,我小二就自己一個係屋企,由日日喊直到習慣,點會嫌呀媽煩,佢一放假我好開心帶我去食麥當勞
識得嫌呀媽煩起碼係高小初中以上 而家有電腦電話玩都好d,以前留係屋企對住4面牆好慘

琥珀宮

happyfanny 發表於 18-12-17 21:26
最無奈係日日OT,考試都冇時間同佢温習,仲要同事唔體諒地說有細路唔係大哂

...

我份工不算太忙,八點前(小朋友先吃完晚飯)我可以返到屋企睇功課溫書,測驗考試也可以請半天假幫忙溫習。星期六日不用ot 可以全日相陪!有工人幫忙做家務,我基本上公餘時間都可以比晒仔女。

廿多年working mom,總算仔女需要我時,也可以在佢地身邊!

有兩個小朋友,佢地自己在家,也不會孤獨。若係獨身子女,情況應該會差d。我女幼稚園當時有個女同學,覺得佢好悶,成日想搵我女去玩

珍珠宮

回覆樓主:

哩嚟嘢,少要就想見,無時無刻見住就係另一會事。

要同事體諒真係好難,你唔OT,要人哋搞手做埋你果份,或者阻住個進度,倒轉你係佢哋都好難次次體諒,始終別人無原因要為你家庭犧牲。兩全其美就係較份人工少啲又唔駛經常開 OT 嘅工,我的朋友都係咁。

大宅

真係好唔開心,加油堅持住,都係想比小朋友一個更好嘅環境!

大宅

JoanC 發表於 18-12-17 23:13
哩嚟嘢,少要就想見,無時無刻見住就係另一會事。

要同事體諒真係好難,你唔OT,要人哋搞手做埋你果份,或 ...

我只係做掂自己野,冇需同事幫,只係唔加咁晏返去温考試都被白眼,有面色睇

子爵府

睇小朋友歲數啦,幼稚園到小朋友想媽媽多d陪身邊,去到高小中學,阿媽返工仲好,煩少野,耳根清淨

子爵府

雖然我媽成日同我溫書、做練習,但我細個都好想佢唔好返工

公爵府

我諗我仔寧願我返工。
我朋友做過一年ftm. 跟住返番工。好明顯佢ftm 嗰時愁好多。佢已經有工人,但日日同兩個細路困獸鬥。返番工,佢同同事有傾有講,細路就補習姐姐日日2 hrs 齋跟功課。佢返屋企溫吓習,傾吓計。星期六日一定有一日出街。我見佢開心咗好多。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

MrsSingSing 發表於 18-12-17 22:44
子女同呀媽有冇緣都係整定既......

呢個同意

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我個女成日都咁樣同我講

珍珠宮

最無奈係日日OT,考試都冇時間同佢温習,仲要同事唔體諒地說有細路唔係大哂

...

個人選擇。

我自己係雙職家庭長大,同媽媽關係好好,但佢插手我地學習係細時吵鬧最大原因 。所以我一向好重視仔女要從細把握自理自學呢個概念。
阿仔入小學(本地傳統學校)時超細仔,我地初初係要陪導下,到小三後就甚少埋手督功課。但放工盡早返到屋企,帶埋文件返去O T,大家各自都有“功課”

珍珠宮

heilok 發表於 18-12-18 00:03
我諗我仔寧願我返工。
我朋友做過一年ftm. 跟住返番工。好明顯佢ftm 嗰時愁好多。佢已經有工人,但日日同兩 ...

對。

有年調職前清假,諗住陪下仔(當時初小),睇佢功課、督佢密咗,佢叫我“唔好打擾佢工作”

伯爵府

之前有排好忙、成九點先返到屋企。呢排早返到屋企、我仔好失望話點解我咁快返到、因為之前忙果排,晚飯爸爸會開電視、玩玩具又唔駛佢執。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

仔女大個想自由

大宅

chinging 發表於 18-12-17 21:37
睇下咩媽啦,無時無刻迫佢補習,做補充,練琴,游水。。。。。
睇下佢仲想唔想呀媽唔返工。

Agree, 我要番工,對個仔一般,不過基於遠香近臭,我個仔(小一)暫時都好鐘意見到我話掛住我
我個仔個班有個ftm,日日超緊張個仔,少少事都會幫個仔出頭,日日幫個仔溫書,熱心學校事務參與義工,佢個仔同我仔呻好大壓力,成日無得玩

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

...

無既野就恨有喇!
放下自在

首頁
12345...6

尾頁

跳至