自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我係,我其實有d後悔,我係嫁咗去非英語嘅國家,主要係溝通問題,有時好掛住香港既美食同方便,而且好似無咗種安全感,無咗'根'嘅感覺

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

ctsang 發表於 18-12-18 00:37
我係,我其實有d後悔,我係嫁咗去非英語嘅國家,主要係溝通問題,有時好掛住香港既美食同方便,而且好似無 ...

我都好掛住食腸粉、燒賣

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-12-18 00:04
你適應好嘛?
我外國出世成長。香港外國都有返過學。讀完書當地工作過就返香港工作,一住就住左咁多年。我 ...

我ok呀,只是好掛住香港我親人、朋友、美食

男爵府

holemone 發表於 18-12-17 22:52
相士通常都指異地戀為“不正常姻緣”

我命格都係有「不正常姻緣」。
我先生係有香港永久居民身分嘅新加坡人。
我地好彩啲,佢家鄉唔遠,機票成日做特價。
一年都會陪佢返去探99幾次。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔知「異路姻緣」嘅面相或者八字有咩特徵呢?!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

冇後悔過,已經習慣左,其實最難捱都係頭幾年,而家每年可以返下香港我已經好開心。再講,美國買香港野方便左好多,淘寶可以寄來美國,我又有2-3個網係補給下醬油零食咁,好過十年前好多

男爵府

bb妹 發表於 18-12-18 02:19
唔知「異路姻緣」嘅面相或者八字有咩特徵呢?!

好難講喎。周汶淇、周麗淇又係異地姻緣。梁泳琪又係。

男爵府

LittleRoxie 發表於 18-12-18 01:00
其實正名叫「異路姻緣」
即同一般人唔同

仲有espirit 太子女、莫文尉、亞嬌、大S.......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

ctsang 發表於 18-12-18 00:37
我係,我其實有d後悔,我係嫁咗去非英語嘅國家,主要係溝通問題,有時好掛住香港既美食同方便,而且好似無 ...

第日學好d 當地語言, 溝通到又識到人會好d.

珍珠宮

Poyau 發表於 18-12-17 22:33
為何覺得異地戀不正常?

我諗係中國傳統概念:子孫若遠走他鄉做遊子就代表奔波漂零、不能享家山福,而常常隱帶著遺憾的貶義。
現在全球一體、科技進步、興向外走,咪淡忘咗好多。

珍珠宮

holemone 發表於 18-12-17 22:57
係,有咩事最親既人,最好的朋友也不在同一國度

親人你未必可以帶埋去,但入鄉隨俗係會建立自己嘅新圈子,加油!
細個時相學名家同我媽講你兩個女都會係外地才有情緣,一個更長留在外,我媽估係較反叛嘅我,佢就笑叫我媽唔使太擔心我嫁唔去,最緊要唔好管我咁多。結果我係外國返港拍拖再好(我媽眼中係好對象)都散的,家姐就帶埋男友回港工作結婚。以為佢地長留在港(家姐比我黐家),又因62突病要返去,初初家姐仲不時諗住一搞掂就回港,結果家姐比姐夫更投入幫62,有一大班“新”親友後才漸漸接受長留。
我係再去外國進修,我先生咁啱亦在彼方,我地一早識、但多年冇交往,其實同在港,我地一定冇時間/耐性去開始。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好多女性渴望異地情,童境幸福快樂

男爵府

回覆樓主

我當年睇相都係話我不正常姻緣,同埋會離開香港。結果我嫁左去澳洲,老公曾結婚離婚。都算中哂

起初係有吾習慣,不過好快就適應。而家番香港都只係想見朋友家人,和掃街邊小吃。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

brindlewin 發表於 18-12-18 05:11
我諗係中國傳統概念:子孫若遠走他鄉做遊子就代表奔波漂零、不能享家山福,而常常隱帶著遺憾的貶義。
現在 ...

習慣依賴,不求改變

男爵府

LittleRoxie 發表於 18-12-18 00:41
最signature 的case係「鄧蓮茹」
如果面相七成似她
可以努力去識老外

Jm, 請問嫁外國人面相有什麼特徴?

我自己大眼大鼻cheeks 高,吾係典型中國娃娃樣;好多人以為我係菲律賓人

大宅

LittleRoxie 發表於 18-12-18 00:01
有d命真的要異路姻緣
如果嫁本地人,好易離婚

咁中港 港台 算唔算?

寶石宮

2023年兔年勳章

brindlewin 發表於 18-12-18 05:11
現在 ...

謝謝 明白

大宅

只要開心幸福,冇話正唔正常

首頁

尾頁

跳至