想大家分享一下飲咩奶粉好

Kisssally
|
我見奶粉個個都各有各好,想請問大家系揀咩奶粉,大家一齊分享下😂
catcaty
|
我女5星期多大 飲Hipp
暫時日日都有便便 兩至三次
便便靚唔臭 一切正常
matata
|
呀囡飲緊illuma organic,便便都係軟身,差唔多日日都去到
我要做媽媽
|
我仔仔飲過美素+牛欄,覺得牛欄比較淡,美素就偏甜
迷你兵團
|
阿b就飲babynes,因為佢同bb最夾得到,而且有水解乳清蛋白,容易d吸收同消化,便便都靚d。
CaTHycth
|
我覺得免疫力好重要, 我自己就中意雅培HMO,一來佢有母乳成分,由人奶轉奶粉,BB 會適應得好D,二來佢唔係好甜,同埋可以幫BB自己製造益生菌,便便自然好D
haha748494
|
我兩個囝囝就飲A+。
kmbb519
|
CaTHycth 發表於 18-12-19 19:58
我覺得免疫力好重要, 我自己就中意雅培HMO,一來佢有母乳成分,由人奶轉奶粉,BB 會適應得好D,二來佢唔係 ...

我都係雅培
日日有便便
mclau2012
|
我2個仔都食過S26,便便同成長情況都OK,同埋呢隻都易買到
luffie
|
可以試有機eleva, 冇激素&農藥之餘, 入面仲有RRR, 好似可以抗氧化, 等BB吸收得好D, 醒目D!
Ming1818
|
我女食enfinitas 日日準時 12:00-13:00便便

Manukaka
|
我要做媽媽 發表於 18-12-18 15:30
我仔仔飲過美素+牛欄,覺得牛欄比較淡,美素就偏甜
如果要唔甜,有隻platinum真係勁淡口
我要做媽媽
|
Manukaka 發表於 19-1-3 17:37

係?真係唔知道,多謝你
faithgao
|
食緊 illuma 有 HMO and sn2 最接近母乳成份,但勁臭同腥
hohoho796
|
Ming1818 發表於 19-1-3 12:33
我女食enfinitas 日日準時 12:00-13:00便便

日日準時有便便咁好
Ming1818
|
hohoho796 發表於 19-1-3 22:49
日日準時有便便咁好

得閒留意下bb習慣就可以好快幫佢養成定時去便便
例如我女日日準時11:00飲完奶 會玩一陣 但留意左好多次 比佢坐係張high chair 就會準時12:00-13:00便便
但如果個時間出左街 或者訓左教(冬天會懶訓d)
又或者瞓平玩 咁就唔會痾
咁就好衰架啦 佢會全日唔痾 去到第日先痾
所以除左要搵岩夾bb腸胃既奶粉外 養成定時飲食 訓教 起身 都好重要
我女係兩個月
senchacha
|
仔仔食緊illuma,便便都係軟身既,去到而家為止都夾得幾好
黃家三少奶
|
我2個女都係食s26 gold, 日日都有bubu, 唔酸都靚呀
mtcat
|
Manukaka 發表於 19-1-3 17:37

我主力人奶,有需要奶粉就platinum
ice-lemon
|
我bb食s26 的,有膳食纖維同hmo,便便幾軟身