請問有乜嘢可以令到老狗開胃食多d啲?

twinsbbmama
|
我隻唐狗17歲三年之前中過風跟住之後冇事,醫生話佢個肝功能差,長期有食護肝嘅健康食品,上年因為腸胃炎睇咗醫生,醫生話佢腎衰竭,原本叫我送佢走,之後轉睇尊科又好返,每日都要打皮下水,有食雲芝,早晚食狗糧會加一啲菜,雞肉,牛肉,魚,或豬肉都試過,一星期2次會煲湯俾佢飲,不過近排又唔肯食嘢,冇乜病癥,瘦咗好多
healthymimi
|

蛋糕麵包會考慮比嗎
有時吃藥久了冇胃口
twinsbbmama
|
healthymimi 發表於 18-12-19 01:20
蛋糕麵包會考慮比嗎
有時吃藥久了冇胃口

多謝你回覆,我今日會買蛋糕試吓,噚日我買咗水泡餅,佢竟然鍾意食,食咗幾粒
doublehappygirl
|

食任嘢之前最好先問問醫生意見
同埋佢食完嗰啲食物之後 睇下佢有冇唔舒服嘅反應
蛋糕 水泡餅嗰啲 我隻狗就唔食得,
因為有胰臟炎

我隻狗每歺加啲
紅蘿蔔/ 蕃薯 / 南瓜/ 白菜仔
薯仔 / 西蘭花 / 青瓜
間中煲 小米粥(放涼比小小) 當下午茶

總之如果佢食得到又冇唔舒服嘅
醫生又話ok嘅 咁就畀佢食啦
話曬佢都咁大年紀盡量滿足佢啦
twinsbbmama
|
doublehappygirl 發表於 18-12-27 21:37
食任嘢之前最好先問問醫生意見
同埋佢食完嗰啲食物之後 睇下佢有冇唔舒服嘅反應
蛋糕 水泡餅嗰啲 我隻狗就 ...

醫生都話佢鍾意食咩就俾佢食啦,今日煲湯十雞肉都係食得幾啖,唉~~~
|
twinsbbmama 發表於 18-12-27 22:19
醫生都話佢鍾意食咩就俾佢食啦,今日煲湯十雞肉都係食得幾啖,唉~~~
...

起碼佢肯食小小呀 繼續煮啲好嘢畀佢食
佢去到咁大年紀已經好叻㗎喇,
好好珍惜一齊嘅日子

另外你有冇試過做動物傳心
之前呢度好似有個post係免費動物傳心
你可以試試問下狗狗點解唔食野
會唔會牙痛或者其他事情
twinsbbmama
|
doublehappygirl 發表於 18-12-28 20:49
起碼佢肯食小小呀 繼續煮啲好嘢畀佢食
佢去到咁大年紀已經好叻㗎喇,
好好珍惜一齊嘅日子

我冇試過呀,噚日帶咗去元朗睇中醫,比咗d香熏同艾炙加中藥....冇乜特別
|
twinsbbmama 發表於 18-12-28 21:32
我冇試過呀,噚日帶咗去元朗睇中醫,比咗d香熏同艾炙加中藥....冇乜特別
...

呢個階段,都係定係身體檢查安全D
如果佢睇完中醫你覺得佢特別精神嘅都好呀
twinsbbmama
|
doublehappygirl 發表於 18-12-28 22:01
呢個階段,都係定係身體檢查安全D
如果佢睇完中醫你覺得佢特別精神嘅都好呀
...

其實佢有定期去專科檢查,專科醫生都冇乜辦法,中醫其實試吓
|
twinsbbmama 發表於 18-12-28 22:05
其實佢有定期去專科檢查,專科醫生都冇乜辦法,中醫其實試吓

我隻狗狗都係腎衰竭,要定期去驗血check
腎衰竭 有左就冇得返轉頭,只可以hold住唔好惡化

你可以試喺facebook搜尋 - 腎狗狗分享會
嗰度有好多資訊我都係嗰度學返嚟㗎
twinsbbmama
|
doublehappygirl 發表於 18-12-28 22:14
我隻狗狗都係腎衰竭,要定期去驗血check
腎衰竭 有左就冇得返轉頭,只可以hold住唔好惡化

好呀,多謝你
|
twinsbbmama 發表於 18-12-28 22:53
好呀,多謝你

唔駛客氣 ,希望狗狗健康