10歲以下小朋友貪玩誤殺人,係咪法律完全制裁唔到佢?

wang88
|
如果俾d無人性的小朋友一句一時貪玩就做一些傷害其他小朋友生命,難道就無辦法懲罰佢?
InkCartridge
|
wang88 發表於 18-12-18 01:42
如果俾d無人性的小朋友一句一時貪玩就做一些傷害其他小朋友生命,難道就無辦法懲罰佢?
...

你點知對方係無人性?
Poyau
|
法律上係無刑責
birdbird
|
wang88 發表於 18-12-18 01:42
...

比個實例來參詳下
wang88
|
birdbird 發表於 18-12-19 01:49
比個實例來參詳下

學校小息時玩掉人落街。學校的處理手法令人失望。
APIGMA    發表於 18-12-19 20:52
tsung    發表於 18-12-19 11:27
tansyneko    發表於 18-12-19 09:39
tomato100hk
|
wang88 發表於 18-12-19 08:17

下?似欺凌喔!正常點會玩呢啲!
dearmm
|

請問學校的處理手法如何?呢單好嚴重喎!
milktealai
|

玩掉人落街
cattz288
|

NatalieTY
|

李豆豆
|

下,咁唔咪玩喇喎!
有冇詳情?
ilovexo824
|
是新聞?可否 share?
milktealai
|
李豆豆 發表於 18-12-19 08:26
下,咁唔咪玩喇喎!
有冇詳情?

根本係謀殺
birdbird
|

我相信報警係點都會對個細路做到d 嘢。

掉人落街唔係講玩, 10歳細路絶對知咩叫危險。成件事詳情係點??
KILW
|

如出左事,呢d應該會告學校,刑事唔知會唔會告咩,民事起碼疏忽。但10歲以下嘅小朋友真係無刑責。
比起告,不如開名報比各大傳媒聽,咁處理手法定必有改善。
ricky0223
|
六歲女童疑遭黑衣人掟落樓亡 https://yns.page.link/sYqo3?soc_src=unv-sh&soc_trk=ma

我諗起呢單點都唔應該咁玩,有時d童党仲狼死
ktang0
|
樓主所形容嘅根本唔係玩喎!
losttoa
|

Lopopo
|

邊間小學嘅學生咁恐怖

學校點處理?
crazycarrot
|
學校應該去了解事件是否有欺凌成分
學校有沒有PTA?可以發起其他家長一起關注事件,給學校壓力去給家長解釋