(求助) 工人偷竊被捕,我要點做?

joanie731
|
工人偷左我野,收埋喺佢自己衣櫃內嘅袋入面,警察黎到後佢亦承左係偷嘅,翻譯再問,佢都認罪,之後警察拉左佢,星期五上庭。
到佢可以保釋出黎已經接近9點,agent放左工冇人幫我。
請問我應該聽日即刻炒佢,定係要等上庭後定罪先炒得?(我打算以嚴重過失即炒)

聽日炒:唔洗留佢喺屋企(佢自己同翻譯講保釋後要去cwb朋友度,但係零晨2點whatsapp話我唔比佢返屋企,問我幾時可以返黎)

判後炒:呢5日佢仲係我員工,佢有權要求喺我度住,就算佢住boarding house , 有咩事我亦要負責。

好彷徨,請熟悉勞工法例嘅jm解答 .
月見草
|
joanie731 發表於 18-12-18 03:31
工人偷左我野,收埋喺佢自己衣櫃內嘅袋入面,警察黎到後佢亦承左係偷嘅,翻譯再問,佢都認罪,之後警察拉左 ...

caryfox
|
我覺得唔保釋好D,

等其他會員意見!
brindlewin
|
caryfox 發表於 18-12-18 06:25
我覺得唔保釋好D,

等其他會員意見!

x2。其實可以問返警方明早揾埋agent先搞得唔得。
joanie731
|
caryfox 發表於 18-12-18 06:25
我覺得唔保釋好D,

等其他會員意見!

我都唔想,未聽過要受害人借錢比被告保釋
佢宜家已經離開左警局。
貪靚媽
|
佢已經屈你唔比佢返屋企,你萬事要小心,所有對話要capture低,即炒要賠一個月
caryfox
|
brindlewin 發表於 18-12-18 06:30
x2。其實可以問返警方明早揾埋agent先搞得唔得。
係呀! 問清楚先搞。

caryfox
|
joanie731 發表於 18-12-18 06:42

我都唔想,未聽過要受害人借錢比被告保釋
吓走咗!佢會去邊?
joanie731
|
貪靚媽 發表於 18-12-18 06:42
佢已經屈你唔比佢返屋企,你萬事要小心,所有對話要capture低,即炒要賠一個月
...

以我所知,如果佢被定罪,我係唔洗補一個月,只需比未出嘅人工+大假錢+travel allowance+機票。
但係我就係唔知如果佢等候上庭期間,我係咪唔炒得或者要先賠足先炒?
joanie731
|
caryfox 發表於 18-12-18 06:43
係呀! 問清楚先搞。

我話等工人家姐自己去保釋佢,警察都話" 下?咁佢要等到好夜喎".
咁我又冇鬼用,比佢地講到借左$500比工人
joanie731
|
caryfox 發表於 18-12-18 06:44
吓走咗!佢會去邊?

當時警察有翻譯在場,問佢保釋後去邊,佢自己用印尼文答"去銅鑼灣朋友嘅屋企", 跟住夜晚whatsapp我,話我唔比佢返屋企
咁我知佢玩野,咪覆佢"係你自己同警察講要去朋友度,ok ! 咁你係咪宜家返黎?"
跟住佢就冇覆我啦
我咪再同佢講"如果你唔係要返黎,請停止騷擾我"
貪靚媽
|
joanie731 發表於 18-12-18 06:45
以我所知,如果佢被定罪,我係唔洗補一個月,只需比未出嘅人工+大假錢+travel allowance+機票。
但係我就 ...

定罪先唔洗賠
brindlewin
|
但係我就 ...

你有冇留佢初期認罪記錄?
如果佢已出去,你應急留言俾agent講選擇即炒,並說出詳情。

我只係工作上deal過本地員工咁情況,報警果刻HR已取證,並即宣佈suspense佢工作合約,不得擅自再進入公司範圍,收匙收證,打埋佢私人物件包封口,可以遲些係警衛監督下來取。
如果佢打甩,咁我地係寧可淨付餘下合約,都唔會再放入嚟的。
fatgarden
|
要换定門鎖!應該讓佢警署過夜!
123blow
|
但係我就 ...

當年我工人人被定罪, 我咩都吾使做㗎喎, 係泰國領事館送走佢!
joanie731
|
brindlewin 發表於 18-12-18 06:58
你有冇留佢初期認罪記錄?
如果佢已出去,你應急留言俾agent講選擇即炒,並說出詳情。

我有拍片同佢認罪信,之後警察黎到認左,拉左返警局後翻譯再問都係承認。我就係咁諗,香港員工不誠實行為被炒,都係即走,唔會等到上庭先炒。
但係處理外傭問題,唔知係咪都係咁做。
karshing
|
fatgarden 發表於 18-12-18 07:01
要换定門鎖!應該讓佢警署過夜!

係喎! 換門鎖先,如果你唔係屋企,佢入咗屋你都唔知!
好似有報案编号,即炒唔駛補一個月,或者你去家傭版問吓!
joanie731
|
123blow 發表於 18-12-18 07:04
當年我工人人被定罪, 我咩都吾使做㗎喎, 係泰國領事館送走佢!

可能太多外傭搞事,領事館唔送得咁多個
florapang0426
|
幫你推, 有工人真煩
三棵樹
|
joanie731 發表於 18-12-18 06:47
我話等工人家姐自己去保釋佢,警察都話" 下?咁佢要等到好夜喎".
咁我又冇鬼用,比佢地講到借左$500比工人 ...

佢要等到好夜都係咎由自取,關妳咩事 ? 個警察想早啲埋單收工喳 ?
妳又會借俾工人 ? 佢無錢保釋咪踎一晚,等佢啲fd黎保釋佢,第2日即通知 agent