自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sf013hk 發表於 18-12-18 09:37
今夕唔軀歸故土,他朝君體也相同。

你係咪樓主99呀?

大宅

一樣奶奶,一樣感受,總之新抱乜都係錯,有細路既屋企點會冇玩具,佢黎到,我未執,已經係屬於懶到出汁。

珍珠宮

回覆樓主:

有無試過答佢:「哦~我覺得無所謂。」 「哦~我覺得唔緊要。」

問:家嫂,啲葉黃左喎?/ 做乜本書無放返好?/ 你啲野咁亂嘅?
答: 哦~ 係呀,我覺得唔緊要。
問:下?
答: 唔緊要啦,生活已經咁忙, 我自己都未搞得掂,變得閒搞佢呀。

唔係串佢,係發自內心。生活真係咁忙,邊可能事事做足吖。

如果話關仔女事,就會答: 佢已經有進步喇/ 咁唯有叫佢加油啦/ 今次算係咁啦,今次我覺得OK。/ 邊有咁多事可以如意吖, 要睇開啲。

都係發自內心㗎,唔串佢。 自己講左出來,條氣都順啲。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

佢哋係非常喜歡教人做野的!

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-12-18 10:19
你係咪樓主99呀?

象牙宮

2024年龍年勳章

得閒姨 發表於 18-12-18 09:31
只係呻下架咋,我唔係鬧我99架,佢已經係唔錯既99架啦,但真心煩,每次佢上來我屋企我都莫名地心情煩躁,我 ...

呻出嚟舒服D。

伯爵府

貓頭雀 發表於 18-12-18 10:21
有無試過答佢:「哦~我覺得無所謂。」 「哦~我覺得唔緊要。」

問:家嫂,啲葉黃左喎?/ 做乜本書無放返好 ...

受教!受教!

伯爵府

Sumyeema1 發表於 18-12-18 10:25
呻出嚟舒服D。

呻完,有人理解我心情,感覺真係好好多!
多謝大家比個空間我!

伯爵府

回覆樓主:

不過話時話,其實我每日都湊緊唔同既老人家,佢地都係不斷地口噏噏,話呢樣話果樣,我又唔覺得佢地煩喎,難道我對99真係有成見…

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Ms.cheung 發表於 18-12-18 10:22
我99都係咁!
每次見親佢,佢會問食咩早晨呀?
當我答粥,佢就會講好涼,唔好,下刪100字!

咩都食會話使咩咁煩,簡簡單單咪得lor
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢樣我明, 奶奶都係咁, 久唔久上嚟,但當正佢屋企咁,。又話咁曬衫唔得架,又話d野唔可以咁放架, 一直都唔理佢,但最近一次真係踩咗我條底線,走到入主人戶房,打開d衣櫃,跟住問點解xx (我老公) d底衫褲會放第二格,而唔係放第一格 (佢覺得男人重要d, 要用第1格,而且佢又直覺我個d 是放第1 格,。其實唔係), 忍唔住話佢,

我: 邊個用邊格有咩所謂
奶奶: 啱架,咁點解你唔用第2格,xx可以用第1 格, 反正都無所謂
我: 奶奶, 我係用 第3 格, 第1格 放咗d現金手飾護照個d (跟住打開咗比佢睇, 佢咀角抽上)
其實真心煩, 好似無事起風浪咁, 所以怕咗佢, 已經同老公講, 盡量少請佢嚟

子爵府

得閒姨 發表於 18-12-18 09:31
只係呻下架咋,我唔係鬧我99架,佢已經係唔錯既99架啦,但真心煩,每次佢上來我屋企我都莫名地心情煩躁,我 ...

我明你的情況..

無啦啦多左個指導工咁!

我使鬼你指導咩 ! <----這充是我的內心真情剖白.

侯爵府

得閒姨 發表於 18-12-18 10:37
不過話時話,其實我每日都湊緊唔同既老人家,佢地都係不斷地口噏噏,話呢樣話果樣,我又唔覺得佢地煩喎,難 ...

其他老人家口嗡嗡唔係話你,但你99係話你嘛!所以我成日同我媽講千其唔好話我牙嫂,你又唔係幫手湊,佢湊成點關你乜事
算啦!得閒上嚟呻吓

子爵府

小肥兔 發表於 18-12-18 10:47
跟住問點解xx (我老公) d底衫褲會放第二格,而唔係放第一格

你奶奶咁都要"管"

浪衫浪底褲, 使唔使你老公D 底褲掛最前最近窗呀?

就好似一國之君,底褲為旗

你奶奶真係甚麼都管.

子爵府

Ms.cheung 發表於 18-12-18 10:22
所以我以後只答,我乜都食d la

你果然久經訓練....................

侯爵府

2018復活節勳章

得閒姨 發表於 18-12-18 09:50
唔係一齊住,不過隔日上來做生活指導都好攞膽…

隔日又真係煩左啲。明,明呀!感覺於就好似日日都要走鬼咁。佢一嚟之前,你就要擺架。雖然我冇咁嘅99旦曾經有個連扔垃圾都要管嘅前度,堅係令人會發顛,同好大壓力。真心辛苦難頂。

瑪瑙宮

大家都有老的一日, 我唔係想話大家要去就个老人家, 係想話大家老時唔該控制下自己, 唔好去煩 D 後生.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

上返99屋企用番佢果套,我唔信佢屋企無黃葉

別墅

唔好上心....左耳入,右耳出

首頁

尾頁

跳至