窮學生想cool牙,請問政府有沒有呢方面津貼?

beahappylady
|
朋友女兒讀書都ok,但牙就...
問過牙醫大約3萬左右!因為朋友經常都返工,冇時間搵資料,亦都負擔唔起咁貴!所以我就幫佢係度問下!
謝謝大家!
dleelm
|
政府無支助,除公務員有。平的要睇下菲臘牙科,耐唔耐收下新証。私家矯齒專科三萬已不算貴了,或回內地做,我見之前有JM講過。
Pooh529
|
dleelm 發表於 18-12-18 10:14
政府無支助,除公務員有。平的要睇下菲臘牙科,耐唔耐收下新証。私家矯齒專科三萬已不算貴了,或回內地做, ...

私家矯齒唔會三萬咁平,要6-8萬,普通箍牙3萬都得
seaheart88
|
beahappylady 發表於 18-12-18 10:08
問過牙醫大約3萬左右!因為朋友經常都返工,冇時間搵資料,亦都負擔唔起咁貴 ...

三萬蚊其實已經好平。。。而且佢又唔係要一次過比可以分好多期。。。慢慢被應該都負擔到掛。。

政府就冇呢啲啦除非公務員。。因為呢啲唔係病係美觀
豬BBBB
|

我女不是因為靚而要做, 而是牙齒錯位, 需要COOL, 咁啱要同佢去政府牙科覆診, 因為有隻牙要補, 個日需要家長陪同, 咁我順便問下個高級牙醫, 佢話政府冇, 除非是公務員, 我地呢D 要自己去揾專業矯齒醫生,專科報價$49000, 我地都唯有做, 咁有隻BB 牙需要剝, 咁我問政府呢到可否順便剝, 個高級牙醫又話要矯齒醫生寫封醫生紙比佢, 佢先會幫我女剝, 唉, 心諗, 又要請假走嚟, 我都係帶佢去私家剝算。COOL 牙可以分期的, 阿女倒帽就要比2萬, 之後每月覆診比2千元。
caroner
|
因外貌而去箍牙不是必須的,冇錢咪唔好箍囉

又要靚,又唔想花錢,冇呢回事的
lololala    發表於 18-12-18 10:31
beahappylady
|
caroner 發表於 18-12-18 10:28

唔該曬!
dior0214
|
Pooh529 發表於 18-12-18 10:21
私家矯齒唔會三萬咁平,要6-8萬,普通箍牙3萬都得

私家專科牙醫箍牙4萬幾都有唔少選擇
clyl03
|
beahappylady 發表於 18-12-18 10:08
問過牙醫大約3萬左右!因為朋友經常都返工,冇時間搵資料,亦都負擔唔起咁貴 ...

叫佢出來社會做事先cool lor!好多人都係咁
brindlewin
|

seaheart88
|
豬BBBB 發表於 18-12-18 10:28
我女不是因為靚而要做, 而是牙齒錯位, 需要COOL, 咁啱要同佢去政府牙科覆診, 因為有隻牙要補, 個日需要家長 ...

如果係牙齒嚴重問題嗰啲可以菲臘牙科。。佢收你就唔使好貴。。
豬BBBB
|
seaheart88 發表於 18-12-18 11:51

問過菲臘牙科,姑娘話唔收新症。
crystal媽咪
|

我啲牙都唔齊整,但係唔想嘥幾萬蚊,唯有自己勤力啲清潔。 平靚正,邊有咁好嘅事發生
Poyau    發表於 18-12-19 01:00
Herobear
|
唔係必須
冇資助架
tester5
|

只要唔係牙齒有問題,只是美觀的確不是必須的,政府亦不會資助。
我好多朋友都係大個識搵錢,想靚d才自己去cool。有d仲係公務員,都自己比錢cool透明cool.
Charlotte_mom
|
seaheart88 發表於 18-12-18 11:51

如果私家開3、4萬,應該係簡單case
我仔睇緊菲臘牙科,菲臘都開我27000,參考過其他jm類似case出面開70000。所以出面3、4萬嘅簡單case,菲臘可能直頭唔收(教學價值太低,同期去做評估嘅jm有人話太簡單唔收)

我等菲臘等左幾年,好彩有好心jm報料話收新症,我至即報名(幾年以黎只曾經有一星期左右接受報名)

而且提提各位,除左要去西營盤,仲係要經常請假。我仔平均一個月請一次咁滯
seaheart88
|
Charlotte_mom 發表於 18-12-18 12:00
如果私家開3、4萬,應該係簡單case
我仔睇緊菲臘牙科,菲臘都開我27000,參考過其他jm類似case出面開70000 ...

所以三四萬cool。。。應該普通碎料。。吾cool住也不大問題。。將來讀完書有錢才自己搞。。
Charlotte_mom
|
睇呢版,收新症會有公佈
http://ppdh.org.hk/b5/notice.html?b5

2月至收過,下轉睇怕又要等幾年
我問過阿仔個牙醫,佢地一定要經菲臘收症,亦一定要返菲臘做treatment
fmf903
|
beahappylady 發表於 18-12-18 10:44
唔該曬!

3萬蚊cool 牙,每次覆診(約一個月覆一次)俾$1000 左右,算係分期付款。應該負擔到吧?如每月分期都付擔唔到建議等有錢先cool, 或女女出來做野自己俾返錢。
irisyau4127
|
當年我啲牙都嚴重
不過屋企窮負擔唔到
我都係自己出黎做野
慳慳地自己俾錢cool
Whitechocolate    發表於 18-12-18 12:34