第一次歐遊感覺分享

Joey8
|
坐長途期原來好辛苦。。。

今次主要係想影結婚相,但都發生左好多小插曲,唔知點解Uber經常call唔到車,call左又無端端單方面取消,俾Uber搞到冇車去車站去唔到文化遺產CK小鎮,差啲連Vienna都去唔到。影相日又落大雨,零晨二點化妝,天光即出去影又要折返,好彩攝影師肯改第二日,最後都天公造美完成。
Prague雖然風境優美影相一流,啲野食又平又好味,但地方污糟落後,治安一般,入夜後更加危險,袋要上鎖同無時無刻提高警覺,人完全自我=冇禮貌加冇表情,問多一句都黑面。

Joey8
|
但Vienna就完全唔同,乾淨啲人nice啲同先進啲,治安比Prague好好多,但洗EUR,無論搭車食野酒店都好貴,一個人食一餐最少平均要30-40EUR。。。
歐洲最抵可能只係名牌。。。
始終我都係喜愛番鄉下日本多啲,地方乾淨先進,野食又好味同人有禮貌,感覺上冇咁危險。歐洲要睇情況先考慮會再去。。。
wcpcelia    發表於 18-12-18 11:49
Joey8
|

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
樂在其中    發表於 19-1-4 14:10
他人
|
多謝分享
Ononluk
|
同意樓主觀察到嘅事實,歐洲有其落後地方,相比日本,無論衛生同基建平均係差啲,加上又有恐襲,難民問題
但我仍然喜歡去(當然唔同地方喜愛程度有別),就係享受歐洲好個性化,又有少少自我嗰種生活態度。其實細心睇唔同國家地區生活方式好唔同,但相同之處係各自對自己文化,生活習慣嘅堅持(有時作為遊客真係幾吹漲),我諗呢啲就係所謂嘅浪漫。
希望你下次有機會再好好感受下唔同歐洲地方可愛之處。
Joey8
|
Ononluk 發表於 18-12-21 10:21
同意樓主觀察到嘅事實,歐洲有其落後地方,相比日本,無論衛生同基建平均係差啲,加上又有恐襲,難民問題
...

放心,我會再去感受!但巴黎、意大利幾年內未必會去住,但很想去希臘、瑞士、芬蘭
youhello507
|
我都有差不多感覺,我去美法瑞
Joey8
|
youhello507 發表於 18-12-21 12:33
我都有差不多感覺,我去美法瑞

瑞士都係
youhello507
|
Joey8 發表於 18-12-21 12:37
瑞士都係

我經過日內瓦啫,d 消費貴到呢

歐洲感覺都係睇歷史,舊嘢
Joey8
|
youhello507 發表於 18-12-21 12:54
我經過日內瓦啫,d 消費貴到呢

歐洲感覺都係睇歷史,舊嘢

所以過多幾年先再去,坐長途機我瞓唔到好辛苦。。。
ftck
|
我每年都會去歐洲同日本旅行,我覺得各有各可愛之處,你再多去幾個歐洲國家就會感受到,如果可以㨂,巴爾幹半島嘅國家真係好值得去

日本同歐洲玩法好唔同,日本嘅郊區温泉樂,我都超鍾意
cpcog
|
oh.. I will go to Prague next summer? Is it that bad? Perhaps I should book the direct airport transfer instead of uber then.
How did you go to CV? I would go there too but only for a day trip.

I love travelling to Europe very much. Luckily so far I met friendly people and no real bad experience so far (only felt dangerous in Lisbon).
I love Germany, Netherlands and Finland most at this moment.

long flight is suffering but worth!

thanks for your tips. We will stay alert in Prague.
Joey8
|
ftck 發表於 18-12-21 13:25
我每年都會去歐洲同日本旅行,我覺得各有各可愛之處,你再多去幾個歐洲國家就會感受到,如果可以㨂,巴爾幹 ...

我每次去日本無論咩季節都會最少住一晚溫泉酒店
Joey8
|
cpcog 發表於 18-12-21 14:17
oh.. I will go to Prague next summer? Is it that bad? Perhaps I should book the direct airport trans ...

我用uber,方便同唔會俾人呃,因為當地係會收遊客不同價錢。
你可以上網訂student agency車飛,平靚正
KTKTKT5
|
Joey8 發表於 18-12-21 12:37
瑞士都係

瑞士同法國我遇到嘅都nice, 見我睇搭車地圖好迷惘有主動問我去邊度, 教我搭車, 個法國人仲叫我去香榭要小心財物。
kelvin1206
|
Joey8 發表於 19-1-4 15:09
我用uber,方便同唔會俾人呃,因為當地係會收遊客不同價錢。
你可以上網訂student agency車飛,平靚正
...

同意, 我之前去CK同KV都係搭呢間既巴士, 有電視睇同有野飲

Joey8
|
kelvin1206 發表於 19-1-4 15:35
同意, 我之前去CK同KV都係搭呢間既巴士, 有電視睇同有野飲

杯熱朱古力同咖啡唔錯
我由Prague去Vienna都係坐Student Agency
Joey8
|
KTKTKT5 發表於 19-1-4 15:24
瑞士同法國我遇到嘅都nice, 見我睇搭車地圖好迷惘有主動問我去邊度, 教我搭車, 個法國人仲叫我去香榭要小 ...

你好好彩呀
ftck
|
Joey8 發表於 19-1-4 14:51
我每次去日本無論咩季節都會最少住一晚溫泉酒店

我都係,我貪心啲,我會起碼住三晚唔同嘅温泉旅館,最後兩三日先去返市區購物
youhello507
|
我試過浸到手爛

有d 痛