其實淘寶買野,付款前是否一定要羅羅嗦嗦?

kk2079
|

第一次買,我羅羅嗦嗦,最後結果系貨物完好,而且外面有密封膠包裝。
第二次買,我用另一個a/c買,無同客服講過半句野,直接買2件,同一家店,
同一款

之後結果系無包膠,產品外盒爛(非快遞盒),貨物就暫時看不出有問題

懷疑系其他客人既退貨,當新貨比我。

其實系唔系一定要閹尖聲悶,寸寸共,先可以保證得到好貨?

你地淘寶買野有咩心得?
fanny590
|
我從來買野前都唔會搵客服, 除非拍左好耐唔發貨先問下
purplerain
|
fanny590 發表於 18-12-18 12:56

我都係
sambb
|
fanny590 發表於 18-12-18 12:56

x3, 暫時幾年都無問題
oceandeepsea
|
但係好多時講完乜都得,到收既時候,唔係咁
cattz288
|
可能唔同工人pack所以不一樣
cinda72.
|
除非想了解件貨既資料,否則都唔會問,怕煩
seaman1982
|
除左訂造同寄少野,基本上唔會同客服講野。
|
先小人後君子,如果客服應承左嘢無做可以有證據去淘寶到投訴
siumak
|
我點都會搵客服問下簡單o野﹐
例如一:係咪有現貨﹐
例如二:係咪即刻發貨﹐
有回應起碼答過我問題;

我試過無問然後拍單俾錢﹐
2星期都無反應﹐
最後要退款處理﹐
浪費我時間。
終極熊貓
|
最怕亲來亲去,如非必要都唔想搵佢地
yiqiyihui
|
但係搵客服可以講到價㗎喎, 幾蚊點都有。買得多尤是。大陸買嘢會唔講價㗎咩?
kaman0617
|
kk2079 發表於 18-12-18 12:53
第一次買,我羅羅嗦嗦,最後結果系貨物完好,而且外面有密封膠包裝。
第二次買,我用另一個a/c買,無同客服 ...

唔會,除非有疑問或者等左好幾日仲唔發貨先會搵客服
kaman0617
|
siumak 發表於 18-12-18 13:41

我都試過成個星期都唔發貨,問到底幾時發又唔確定,最終退錢,浪費我時間
plumtree
|
siumak 發表於 18-12-18 13:41

我都係咁做。問左有冇現貨先拍。交帶下包裝問題。不過就唔係間店都會應承左你就照做囉!有啲講一套做又另一套㗎。當然有啲真係好好嘅,跟到足。有時真係碰運氣㗎咋。
BGCOME08
|
我睇啱,拍,付款,等貨,基本上可以完全不用溝通。

包裝唔重要,重要係件貨冇爛冇壞。
wyl
|
售前除非對size有疑問,否則不會聯絡賣家,直接拍。
售後就除非遲遲不發貨或收到貨後有問題才會聯絡。
babyco
|
完全不用溝通 ,除非有產品上既問題 ,先會搵客服
dreamboy_man
|
一向都是直接買
lyh80115
|
已好少淘寶,轉買京東自營,有規範,服務又好,送集運倉特快。