呻下!收咗舊及汚糟一元-個

brother4
|
今曰買野找回幾個一元,去别處又買野俾錢,店員話其中一個-元汚糟拒收,來來回回冇人收,最後帶回家 ,過程都幾勞氣,超市,街市菜店,便利店,零食店說不
yurijm
|
撘巴士用
唔洗勞氣,好小事
tet123
|
捐左佢啦
brother4
|
以上兩位好方法
florapang0426
|
入郵票機用左去囉,洗乜為左咁小事勞氣
babyco
|
街市用左佢 ,一係郵票機或搭車用左佢 ,小事一則不要勞天氣
粒粒芝士
|
搭車用左佢,或者入汽水機都得
我都試過被拒收個種感覺
kavenzou
|
只係污糟已經好好,試過兩三次發雞盲攞到代用幣連一蚊都呃,係咪窮到咁呀!
牛牛牛牛
|
kavenzou 發表於 18-12-18 14:38
只係污糟已經好好,試過兩三次發雞盲攞到代用幣連一蚊都呃,係咪窮到咁呀!
...

正面啲諗,代幣應該值超過一蚊
panyeung
|
brother4 發表於 18-12-18 13:29
今曰買野找回幾個一元,去别處又買野俾錢,店員話其中一個-元汚糟拒收,來來回回冇人收,最後帶回家 :laug ...

為咗個一元勞氣?
Poyau
|

kavenzou
|
牛牛牛牛 發表於 18-12-18 14:43
正面啲諗,代幣應該值超過一蚊

收埋等升值
Nikitang1111
|

我試過前一日買外賣佢找左張小小爛既$20 比我,我第二日再去同一間舖用返嗰張$20買外賣。,佢拒收,仲堅決否認嗰張$20 係佢昨日找比我,話如果當時係我找比你你都可以拒收
但明明就係佢找比我

brother4
|
Nikitang1111 發表於 18-12-18 14:58
我試過前一日買外賣佢找左張小小爛既$20 比我,我第二日再去同一間舖用返嗰張$20買外賣。,佢拒收,仲堅決 ...

之後20元用咗?
babe2010
|
babyco 發表於 18-12-18 14:20
街市用左佢 ,一係郵票機或搭車用左佢 ,小事一則不要勞天氣

你咪話,我試過朱肉佬慊我張銀纸汚糟,我比過第二張佢,以後佢唔會做到我生意
牛牛牛牛
|
kavenzou 發表於 18-12-18 14:53
收埋等升值
梗係玩咗佢啦,遲啲唔知會唔會執笠,執咗就連1毫都唔值
tester5
|
brother4 發表於 18-12-18 13:29
今曰買野找回幾個一元,去别處又買野俾錢,店員話其中一個-元汚糟拒收,來來回回冇人收,最後帶回家 :laug ...

我會入自動售買機買野。

不過,現在我都唔收太舊既錢,我會直接同那位姐姐講:你呢個銀仔太殘,冇鋪頭肯收,我用唔到架。請問可否比過個我?
當然要問得有禮貌d,無誰街市或超市,都肯換過個比我。
iki
|
我上次買咸旦,見阿姐臉有蠱惑咁找錢俾我,張D銀紙及幣揸埋一堆找,好彩我發現,佢俾個黑蚊蚊10蚊銀我,我即時同佢講换個,佢個樣仲嬲
kavenzou
|
牛牛牛牛 發表於 18-12-18 15:05
梗係玩咗佢啦,遲啲唔知會唔會執笠,執咗就連1毫都唔值

無人玩兩年前同亞仔去,佢把口就話玩,但根本搵吾到佢想玩嘅

最重要係三個當中有非香港嘅不明樂園代幣
sunnygirl
|
所以家下收錢時我會係咁易睇一睇d 錢,黑左嘅硬幣﹑爛左﹑痴返嘅紙幣我都會叫對方換過第二個﹑張比我

p. s. 黑左嘅硬幣最好就用嚟搭巴士時用