各位JM唔好怪老公唔做家務

kaman0617
|
要怪就怪他媽的娘由細到大都唔需要做家務。
我自己身邊所有親戚是男的,都未見過做家務。
班老一輩阿媽,認為家務係女人做
monkeydiary
|
kaman0617 發表於 18-12-18 14:04
班老一輩阿媽,認 ...

佢肯做,都唔好比佢地做,佢地只會有破壞無建設
超級特務
|

點都得?
老公自己揀
如果真係太厭惡家務,請工人做。
bbc2018
|

是嗎?現在睇到的現象是無論家庭有没有錢,大部分小朋友無論是男或女都不用做家務
kaman0617
|
bbc2018 發表於 18-12-18 14:07
是嗎?現在睇到的現象是無論家庭有没有錢,大部分小朋友無論是男或女都不用做家務
...

新一代小朋友是男是女都好多唔洗做,講緊我地細個時代
小肥兔
|
又唔可以咁講,睇本身為人, 好男人, 錫老婆既都會自動分擔家務
wcpcelia    發表於 18-12-18 15:46
TMC3012
|

咁我地就因為係女人所以要做?
其實我覺得唔關事喎, 佢肯一齊分擔就唔駛一個人做咁辛苦

我c6會做家務, 如果佢唔肯做, 我會請家務助理, 唔想自己咁辛苦
我阿爸阿叔, 姑丈。。。有9成都會做家務, 仲會煮飯
bbc2018
|
kaman0617 發表於 18-12-18 14:12
新一代小朋友是男是女都好多唔洗做,講緊我地細個時代

我同我c6自细要做家務,真是睇個别父母。所以當工人放假或没有工人時,大家自動分擔家務
肥肥寶
|
我諗無論男定女喺結婚之前都應該好少做家務, 結婚搬咗一齊住有自己屋企咁咪一齊做家務囉
cccpo
|
我老爺又係唔駛做家務架,奶奶乜都自己頂哂,睇見都辛苦
Daisywong313
|
唔一定,我老公做仔時冇做家務
同我一齊,大部分佢做哂
pretty_cat
|

我仔6歲,3歲果陣已經幫我擺好鞋入櫃,而家食完飯要自己收碗放假自己摺被,大個唔一定佢負責但要識
sammitoffee
|
大家做自己專長嘅嘢好D,例如家務就自己做,電工或者操重嘢就c6做
PCCW2319
|

咁你就好好教你仔女做家務啦
tester5
|

有咩所謂?又唔係封建時代,一定要女人做家務既。
唔好話男人,現在好多女人,未有仔女都唔做家務。香港最好係可以請姐姐,我知好多老公都絕無咋型架,絕對愛妻號。
Poyau
|
依家小朋友靠工人多 將來 ...
choco_soup
|
小肥兔 發表於 18-12-18 14:14
又唔可以咁講,睇本身為人, 好男人, 錫老婆既都會自動分擔家務

無錯,我奶奶唔洗我老公做家務,而家老公娶左我,好主動做家務,仲做得好好,我奶奶都得益。

我老公都會教個仔要幫手做家務,因為佢係家庭一分子就有責任做家務。
carrina
|
唔識咪慢慢學到識囉,要放手先得架。最緊比時間同鼓勵佢做,剩係話佢做唔好佢就越做越差,或者最尾又係你睇唔過睇自己做,咪盞辛苦自己。
crystal媽咪
|

唔關事。大家未結婚都唔需要做家務。 咁唔通佢又要怪我媽媽,唔教我做家務咩?! 做唔做家務呢啲係要訓練
bbc2018
|

我C6自细要做家務。只是讀大學和出來做事,佢不用做。同我结婚後,家裏大部分家務佢做,奶奶吾知。生完坐月,奶奶心痛個仔做家務,我即刻請工人,不用煩