自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

佢肯做,都唔好比佢地做
男人做野好拿西架
我果件試過用洗面巾抹佢C 密部位
比我小到佢上天花板

伯爵府

回覆樓主:

我老公肯做,只係奶奶唔會要佢做,會自己洗碗,我見咁我就同奶奶爭住洗碗

侯爵府

kaman0617 發表於 18-12-18 14:04
要怪就怪他媽的娘由細到大都唔需要做家務。
我自己身邊所有親戚是男的,都未見過做家務。
班老一輩阿媽,認 ...

個老婆同佢阿媽有乜分別?咪一樣唔使個男人做家務?
男人唔做家務,你唔幫佢做,佢可以有飯食有衫著咩?

男爵府

PCCW2319 發表於 18-12-18 14:42
咁你就好好教你仔女做家務啦

會教,但唔會灌輸佢家務係女人做

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我老公會做家務
不過係比我訓練出來的
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

珍珠宮

初歸心抱 落地孩兒 要教架

一開始就要比個男習慣幫手做家務、湊仔。點解一開始呢,當然大家感情最濃愛意最深,為左討好女友、老婆,好多都肯。整整下習慣左做,就唔會唔做。

好多女士太賢惠,一開始咩都唔洗老公做,到整整下生埋細路,班男士習慣左咩都唔洗做唔洗理,就唔肯再做。

男爵府

miniyan 發表於 18-12-18 14:57
佢肯做,都唔好比佢地做
男人做野好拿西架
我果件試過用洗面巾抹佢C 密部位

佢自己覺得好正,抹完下面再抹面

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

所言甚昰……我同老公拍拖嗰陣,上去佢屋企係全程奶奶服侍,唔駛佢做呀

珍珠宮

2024年龍年勳章

好在我老公唔係咁, 可能佢細個已經要幫手照顧細佬妹, 煮飯洗衫清潔~大咗水電維修都識。
我做人娘親, 都儘早教識自己個仔基本求生技能, 小學要識煮個麵比自己食先啦...
去街巿/超巿買餸仲要格價咁囉, 無港孩命就唔好學做港孩

珍珠宮

畀面勳章

男人就算肯做家務, 同女人既time gap實在太大.

女人食完飯就盡快洗碗清潔廚房, 做好D野先會娛樂. 男人會先娛樂, 到last min先會去洗碗執野, 就係因為last min, 所以求其甚至忘記.

執屋一樣, 女人平時會逐少遂少執, 冇用既野唔會放好耐. 男人叫都唔郁, 冇用既野都唔掉 (新衫價錢牌, 廣告信, credit card 單...), 就咁就攝埋一邊, 當越攝越多, 更加冇心機sort out清理, 久而久之就更加唔想執.

同埋男人既思維係好單向, 叫佢地做一樣野佢就只係可以做一樣野, 佢未做完再加多樣野就攪唔掂. 我仔都係咁, 一次過叫佢做幾樣野時冇一次可以完全完成, 叫佢洗碗佢就只係洗"碗", 碟/筷子/匙/煲係冇洗, 當然, 爐頭都唔會抹.

nyfng    發表於 18-12-18 16:24

子爵府

我覺得肯唔肯做家務也視乎人品性格,
我爸媽各自家境不錯,而且佢地是細仔細女,父母兄長更是關愛有加,家務從不需參與,但成家自立後,我爸是愛妻號,9成家務擔起。
我老公自小也係不需做家務,但結婚之後湊仔買餸爭住做,工人有時都問我係咪自己做得唔好,但我老公話,屋企係自己的,在家做咩都咁開心。

男爵府

ka媽 發表於 18-12-18 15:31
我覺得肯唔肯做家務也視乎人品性格,
我爸媽各自家境不錯,而且佢地是細仔細女,父母兄長更是關愛有加,家 ...

[/smi

男爵府

我覺得係睇個男人本身

水晶宮

又唔可一竹竿打翻一船人,我c6係肯做家務,重勤力同好過我

伯爵府

我娘家係男人做家務,男人煮飯我同妹妹咩都唔洗做,我哥就要幫手!仲有我自己屋企我係唔洗做家務,我奶奶會做曬

琥珀宮

公平D講,咁好多女仔做女時都無做家務的,所以婚後點樣分配家務,應該要兩夫妻去達成共識

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

我c6會做家務,洗衫洗碗曬衫吸塵拖地,大家一齊分擔
I 大蚊豬   

珍珠宮

回覆樓主:

老公係自己選嘅!如果會做家務係咁重要,嫁前應嚴選。

男人唔做家務就要怪人地啊媽, 咁女人嫁左唔做少奶奶又要怪外母? 咁如果嫁得事業有成,愛妻愛子嘅,又係咪會感恩奶奶?

男爵府

小肥兔 發表於 18-12-18 14:14
又唔可以咁講,睇本身為人, 好男人, 錫老婆既都會自動分擔家務

絕對同意

珍珠宮

Teresa 發表於 18-12-18 15:14
男人就算肯做家務, 同女人既time gap實在太大.

女人食完飯就盡快洗碗清潔廚房, 做好D野先會娛樂. 男人會先 ...

所以上天咪創造左唔同性別囉

首頁

尾頁

跳至