大家點睇?

sn0629
|
去政府診所睇病,醫生唔比病假紙,只比到診紙,拎到診紙返到公司,HR話到診紙唔可以請病假(其實我明...所以我睇完醫生立即返工),但問題係HR要扣我半日annual,因為我今早去咗睇醫生。
我覺得公司好冇人情味+冇天理
mandy952
|
sn0629 發表於 18-12-18 14:36
去政府診所睇病,醫生唔比病假紙,只比到診紙,拎到診紙返到公司,HR話到診紙唔可以請病假(其實我明...所 ...

覆診?定門診?
sn0629
|
mandy952 發表於 18-12-18 14:38
覆診?定門診?

普通科門診,由10am睇到12nn才走得,又留小便,又抽血攪咗成朝,早餐和午餐都冇食趕返公司,1pm回到都話要扣半日假,有點無奈。
mandy952
|
sn0629 發表於 18-12-18 14:41
普通科門診,由10am睇到12nn才走得,又留小便,又抽血攪咗成朝,早餐和午餐都冇食趕返公司,1pm回到都話要 ...

點解冇醫生紙?有冇見過醫生先?
麟媽媽
|
咁即係醫生認為你病情並不嚴重,而確實你仍然可以繼續於下午上班,咁公司扣假也無可厚非。如果跟足勞工法例,要連續病四日兼且要有醫生紙才可以有薪病假,只可以講你公司依法處理冇問題,但就欠了人情味。
sn0629
|
mandy952 發表於 18-12-18 14:38
覆診?定門診?

有見醫生,但其實我都唔知點解見完醫生,我問醫生拎病假紙時,醫生答我而家只有到診紙,因我都係第一次睇(由私家轉介)所以我咪覺得是旦囉,本應我都係諗住睇完返工的。
sn0629
|
麟媽媽 發表於 18-12-18 14:46
咁即係醫生認為你病情並不嚴重,而確實你仍然可以繼續於下午上班,咁公司扣假也無可厚非。如果跟足勞工法例 ...

睇完返工沒問題,問題係以後去睇政府診所都要用annual去睇我就覺得好大問題,打公仔一年得幾多日annual丫。
唉.....又唔係睇完唔返,咁都要人請自己假去睇。
|
政府好多時都係畀到診紙㗎咋……
panyeung
|
正路喎
c.vieri
|
sn0629 發表於 18-12-18 14:47
有見醫生,但其實我都唔知點解見完醫生,我問醫生拎病假紙時,醫生答我而家只有到診紙,因我都係第一次睇 ...

因為醫生覺得你病情唔嚴重,唔需要放假,所以無醫生紙比你。

你公司扣你半日假都係正常,不過真係無人情味d。

我以前公司11:00點前返有到疹紙就唔會扣假,但過一分鐘又無醫生紙就扣半日。
sn0629
|
770217 發表於 18-12-18 14:51
政府好多時都係畀到診紙㗎咋……

我同意政府醫生比到診紙,但我唔同意公司到診紙當廢紙。
今日一睇完,醫生又立即比多三個約期我,我邊有咗多年假比自己睇醫生呢?
tang0809
|
我去政府醫院睇門診(覆診),有啲醫生會問我要到診紙定病假紙,我話要病假紙先攞到假,佢地都冇所謂,反正都係印張紙啫。
冇問嗰啲我直接講要病假紙,佢地都冇所謂喎
麟媽媽
|
sn0629 發表於 18-12-18 14:50
睇完返工沒問題,問題係以後去睇政府診所都要用annual去睇我就覺得好大問題,打公仔一年得幾多日annual丫 ...

咁只可以講你公司跟足法例,不近人情,但如果所有員工都一視同仁,我又覺得冇問題。咁如果你公司有病假紙一日咁又扣唔扣假?如果唔扣,都不算太差,我做過一間公司三日病假都一樣扣糧,除非病足四日!所以我好快轉工。
tester5
|
sn0629 發表於 18-12-18 14:36
去政府診所睇病,醫生唔比病假紙,只比到診紙,拎到診紙返到公司,HR話到診紙唔可以請病假(其實我明...所 ...

我只可以話,呢個做法,係跟足勞工法例。
我去政府產檢,只有到診紙(產檢唔係病,所以開唔到病假紙),公司也只可以扣我半日AL。HR都冇辦法幫我爭取到唔扣假。
牛牛牛牛
|
斷半日計唔係斷鐘計?

利申,我公司接受到診紙,所以我唔清楚係點扣大假

幫推
sn0629
|
牛牛牛牛 發表於 18-12-18 15:03
斷半日計唔係斷鐘計?

利申,我公司接受到診紙,所以我唔清楚係點扣大假

我公司冇斷鐘計呢樣嘢,相對OT亦都冇錢。
luvkaka
|
回覆 sn0629 的帖子

我自己公司就好好, 比政府既到診紙係可以接受做病假紙, 但其他到診紙唔得, 有D人博大霧係到咬住唔放而我去政府覆診佢地又好好會比病假紙, 不過可能唔同科有唔同做法啦
sn0629
|
c.vieri 發表於 18-12-18 14:53
因為醫生覺得你病情唔嚴重,唔需要放假,所以無醫生紙比你。

你公司扣你半日假都係正常,不過真係無人情 ...

咁你以前間公司肯講明11am作分界線大家員工清楚明白我覺得就算比佢扣都扣得合理,而員工又可以清楚個玩法點玩,約期時都可盡量要求約愈早愈好。
c.vieri
|
sn0629 發表於 18-12-18 15:12
咁你以前間公司肯講明11am作分界線大家員工清楚明白我覺得就算比佢扣都扣得合理,而員工又可以清楚個玩法 ...

都唔係架,試過有同事遲左4、5分返到公司,HR話有到疹紙都要扣半日,個女同事係到發晒癲咁喊話公司無人情味,遲幾分鐘都唔得

其實咩玩法都總有人覺得公司無人情味。
Charlotte_mom
|
早兩日我妹至講起到診紙同病假紙分別
佢公司真係唔收到診紙