自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2023年兔年勳章

tester5 發表於 18-12-18 15:00
我只可以話,呢個做法,係跟足勞工法例。
我去政府產檢,只有到診紙(產檢唔係病,所以開唔到病假紙),公 ...

希望盡快修到例 產檢只需到診紙就有薪

http://std.stheadline.com/daily/article/detail/1890574-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%94%A2%E6%AA%A2%E6%AF%8B%E9%A0%88%E9%86%AB%E7%94%9F%E7%B4%99+%E5%8F%AF%E7%8D%B2%E6%9C%89%E8%96%AA%E7%97%85%E5%81%87

水晶宮

我公司也不承認到診紙, 只接受醫生的病假紙,所以也是要自己 annual leave

翡翠宮

回覆樓主:

跟足勞工法我睇吾到有乜問題
公司如果大D吾好彩多幾個身體弱要經常睇醫生既職員,比得幾多人情呢?
佢一視同仁就 ok 啦

侯爵府

你應該學精啲下次lur個醫生俾半日病假紙你。

琥珀宮

回覆樓主:

叫醫生俾半日假得唔得?

寶石宮

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 18-12-18 14:46
咁即係醫生認為你病情並不嚴重,而確實你仍然可以繼續於下午上班,咁公司扣假也無可厚非。如果跟足勞工法例 ...

agree
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

mini1204 發表於 18-12-18 18:05
跟足勞工法我睇吾到有乜問題
公司如果大D吾好彩多幾個身體弱要經常睇醫生既職員,比得幾多人情呢?
佢一視 ...

agree 一視同仁
幸福可以好簡單

珍珠宮

回覆樓主:

無得 lur,已經實行咗一排,政府睇醫生只有到診紙,除非病情係有須要休息先會有病假紙。公司唔接受到診紙請病假都無辦法,佢係跟規舉,唔夠 annual 就變 no paid。

寶石宮

2024年龍年勳章

JoanC 發表於 18-12-18 18:20
無得 lur,已經實行咗一排,政府睇醫生只有到診紙,除非病情係有須要休息先會有病假紙。公司唔接受到診紙請 ...

你會唔會以後覆診佢睇一睇私家醫生
問佢攞張病假紙

真係㗎明白你嘅心情, 但需要長期覆診同病真係兩樣嘢, 醫生有醫生嘅原則, 公司並非單善堂, 所以要自己諗辦法
幸福可以好簡單

珍珠宮

sn0629 發表於 18-12-18 14:36
去政府診所睇病,醫生唔比病假紙,只比到診紙,拎到診紙返到公司,HR話到診紙唔可以請病假(其實我明...所 ...

正常是到診纸,除非當時話有病,才有醫生纸,扣咗太小家

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁我又明白樓主心情
去睇醫生啫又唔係咋咋帝偷懶
政府覆診期唔到自己揀,唔係人人都咁富貴可以睇私家,一次專科淨係醫生費都600,點頂呀

侯爵府

你公司按足法例唔可以話錯,只係缺小咗d人情味,如果全部員工也按此例也冇話可說.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實公司都好正路冇乜嘢問題呀

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-12-18 18:39
咁我又明白樓主心情
去睇醫生啫又唔係咋咋帝偷懶
政府覆診期唔到自己揀,唔係人人都咁富貴可以睇私家,一次 ...

如果我單身或無兒無女少幾日年假去吃喝玩樂真係沒所謂,但年假對於在職父母,再加上冇工人姐姐,冇四大長老幫忙照顧小朋友的父母來講真係好重要架
啲年假根本喺全用在小朋友身上,怎可能用來自己睇病呢?

睇完返工都要被扣....

水晶宮

回覆 sn0629 的帖子

你公司好冇人情味,我做咁多年工未見過
做咁多年,唔同公司,都係講個信字。

睇醫生,就講比老闆知,遲d返,早d走,冇通知H R

1 day or more, 會申請S L,不過,老闆都唔 care, 即係唔申請都冇人理

伯爵府

如果你朝早返工現身,之後先去睇醫生,就唔會扣。好明白你心情,係公司無人情味。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

sn0629 發表於 18-12-18 19:08
如果我單身或無兒無女少幾日年假去吃喝玩樂真係沒所謂,但年假對於在職父母,再加上冇工人姐姐,冇四大長 ...

你公司有冇醫療福利即係醫療咭,咁你覆完診再去睇私家醫生拎張病假紙,如果連醫療福利都冇,俾心機搵過份工啦。

珍珠宮

認同你

大宅

畀面勳章

sn0629 發表於 18-12-18 14:54

我同意政府醫生比到診紙,但我唔同意公司到診紙當廢紙。

你可以直接同醫生講因為公司唔接受到診紙一定要醫生紙, 我諗如果你誠懇啲嘅醫生應該會畀你…… 因為有啲公司真係咁刁難人

首頁

尾頁

跳至