家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大力大力 發表於 18-12-19 06:21

把保險公司的教材,貼上來完全沒有用的~

點敢做你老師啊,你咁固執咁霸道。

討論要回歸理性,咁樣睇的人至會舒服。

我會嘗試回答你的問題,唔會迴避:

醫療險係擴充醫療保障的一種功具,係醫療升級,佢的保障cover公立醫院同私家醫院、cover政府唔包既自費藥、cover香港以外先進國家新式治療技術。

醫療險有高端同普通兩種,而每種亦有唔同級數。

我喺其它媽咪發的帖入面share過三間公司的費率。

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=22136398&pid=334086883&fromuid=2389140

如果幫小朋友買普通嗰隻醫療險,大房級,由0歲到17歲,你一直推薦的X柏互X保額,費用總共係45234,X諾自X醫療保係35352,X邦健X之寶2係29958。平均一年支出1千6百至2千5。供到佢大學畢業就夠,畢業後佢會有工作,公司會幫佢買醫保,佢自己有收入,會諗過度過需唔需要繼續自己買一份保險,或者佢打政府工,有更好的保障,或者佢會移民去其它國家,享有更好的福利。

我都希望你唔好迴避我的反問,重覆一下我的問題?

咁你可唔可以計埋養個小朋友要幾錢?從佢一出世到80歲會使你幾多錢?養小朋友的回報率係幾多?因為買幾件靚衫、俾好的居住環境俾佢、俾升級的醫療保障俾佢,令到自己儲少左錢,係咪罪過?唔知你點對D仔女,但Forum度都有其它媽媽為仔女咁做,呢D對仔女的愛又可唔可以量化?

加多條問題,你推介其他媽咪幫仔女買互X保額,但係佢唔可以單獨幫未成年人投保,一定要父母一齊買,咁樣會增加左父母的負擔,你推介之前有無睇過佢條款架?知道佢保乜野項目唔保乜野項目嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天道酬勤 發表於 18-12-19 11:01

我不是無知C9, 唔好帶我遊花園,直接計條數畀大家知道吧~

通常有病痛是由五十歲開始 ,六七十歲 一直多 ,你講嚟講去叫年青人供保險, 有鬼用呀?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天道酬勤 發表於 18-12-19 11:01

點解我建議別人買保柏?

因為保柏只做醫療,不似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉引客人上釣,agent 住住要求客人,把人壽/儲蓄甚至基金,困綁一同買,到時損失就數以十萬計了~

大家可以試一下walk in 入去保險公司,話祗買凈醫療,睇下有冇agent招呼妳~

這答案滿意了嗎?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-12-19 11:18
點解我建議別人買保柏?

因為保柏只做醫療,不似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉引客人上釣,agent 住住要求 ...

點解淨醫療無人做?

複式洋房

買保險係錢的問題(要俾保費),唔買保險又係錢的問題(有病政府唔包時要自己俾醫藥費)。

啱先有人話供到仔女大學畢業就可以甩身,我同好多forum入面的人一樣都係做人父母,都有呢種諗法。只係某人將醫療保險呢樣野排除在供養孩子長大成人的預算內,而我就用風險同埋理財角度去分享我的睇法。

呢個post一開頭我已經講左作為香港人已經有的醫療福利同埋其他乜乜基金的額外資助,無論有乜野病去政府醫院佢都會睇架,不過要等要排期之嘛,仲有,有D病公立醫院就算醫都係用普通藥,唔會用貴價特效新藥,中間就出現左風險,例如小可仁件事,佢醫生爸爸冇為佢買保險,而咁唔好彩BB就連續出現心臟問題同患上罕見癌症,第一次公立醫療系統幫忙救左佢,第二次醫生爸爸知道外國有隻免疫治療藥可以提高BB生存率至5成,唔想用公立醫院治療方案,佢咁諗有錯咩?
雖然佢無幫BB買保險,但有中大學生會幫手籌款,同佢解決左治療費用的事。

呢D病雖然罕見,但確實存在,由一出世至長大成人,小朋友都會面對多種疾病威脅,包括一D罕見病,某位C兄會完全信任公立醫院提供的醫療,但係佢有乜權利唔俾人探度對應呢D風險的方法?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

新人物 發表於 18-12-19 11:32
點解淨醫療無人做?

好多agent食慣飯大茶飯,净醫療佣金極少,好多agent都情願唔做,廢事煩~

講個秘密畀你哋知 ,淨醫療係保險公司最不賺錢的項目~

買基金真係好傷

複式洋房

大力大力 發表於 18-12-19 11:07
我不是無知C9, 唔好帶我遊花園,直接計條數畀大家知道吧~

通常有病痛是由五十歲 ...

每份醫療plan保障範圍都唔同,我講過的幾隻plan你問邊隻先?

你問的問題如果變成股市的問題,就係"股票幾多錢呀?如果由0歲開始月供到80歲,佢會升到幾錢?回報幾多?通漲高D定係樓價高D定係股票價值高D。"笑死。

冇明確標的,淨係問半條問題,仲係度一直追問答案。

子爵府

大力大力 發表於 18-12-19 13:08
好多agent食慣飯大茶飯,净醫療佣金極少,好多agent都情願唔做,廢事煩~

講個秘密畀你哋知 ,淨醫療係保 ...

無錢賺,咁保栢點生存?

複式洋房

我都想知

洋房

回覆 新人物 的帖子

淨做住院commission 少...通常都叫你買份主單 (危疾, 儲蓄保, 乜乜教育基金), 再加個附加住院保險....有D AGENT呃人冇得分開買....好鬼衰.....

複式洋房

honglin 發表於 18-12-19 14:51
回覆 新人物 的帖子

淨做住院commission 少...通常都叫你買份主單 (危疾, 儲蓄保, 乜乜教育基金), 再加個 ...

所以就開個post俾人share經驗同研究過的資料,不過俾料的要有俾人話係AA的準備囉。

複式洋房

香港公營醫療體系雖然好,但係仲有盲點,包括:
(一)排期長
(二)好多新藥唔包,明知而唔一定俾到最好治療方案俾病人
(三)住院環境較差

逐點講下:
(一)呢度應該無人唔知排期見專科醫生要等好長時間,所以貼一幅圖俾大家知道下就夠。

(二)原來仲有人以為公立醫院會俾病人最好的治療方案同埋包晒所有藥費。查實醫管局的藥物名冊內已具備治療各種疾病的基本藥物,呢D藥絕大部份都已經過曬專利期,有生產藥物能力的企業都可以依照原來研發藥廠的配方照樣生產然後推出市場,所以價錢唔會貴,醫管局可以統一採購後由醫生處方俾病人用,唔駛額外收錢,另外一D較新的藥物,主要係治療癌症、罕見病的專利藥物,醫管局會同專利藥廠傾價錢,傾好就會放入自費藥名冊,病人如果唔想用基本藥物治療,想用新藥,可以同醫生講用自費新藥。另外有D唔肯減價比醫管局,無納入自費藥名冊的新藥,公立醫院醫生就幫病人唔到,亦唔會比意見病人。病人同家屬就要向私家醫生查詢呢D藥的療效、對病人有無幫助,從而決定用乜野治療方案。

http://www.ha.org.hk/hadf/zh-hk/ ... d-via-HA-pharmacies

呢個係醫管局自費藥目錄,另外,撒瑪利亞同關愛基金對當中幾種藥係有資助架,不過要經過資產審查,名單如下。

https://www.ha.org.hk/visitor/ha_visitor_index.asp?Content_ID=208076&Lang=CHIB5

(三)呢個只係公立同私家醫院病房之間的比較,住院體驗上的差異,大家都明白俾咁多錢住私家環境一定好D架,所以連圖都唔放。

因為公營醫療有以上呢D盲點,就會有風險,呢D風險可以用保險cover,但係醫療險都唔係乜藥都包,乜野治療方法都包,我有share過幾間公司的基礎醫療險研究心得出來,我能力有限,希望其他有買過,或者金融界人士入來分析下佢地覺得好的產品。
但事先聲明,版規嚴禁銷售,切勿過火做產品宣傳,否則後果自負。

複式洋房

目前在"醫院管理局藥房可供病人購買的自費藥物"名單內,有42種列於安全網藥物名單上,佔自費藥名單的38%,而要獲得撒瑪利亞基金和關愛基金購買這些安全網藥物的部份資助,需要經過入息同資產審查。

入息審查

資產審查

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好明顯, 上面全是保險公司的教材~

你/妳唔怕給別家公司的agent偷去用嗎 ?

咁公開資料,公司知唔知㗎?

老實講,內容偏頗一定有啦,唔係點教到班agent 催眠班客,等客人傻下傻下咁簽單~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

honglin 發表於 18-12-19 14:51
回覆 新人物 的帖子

淨做住院commission 少...通常都叫你買份主單 (危疾, 儲蓄保, 乜乜教育基金), 再加個 ...

這個是其中一個原因,所以建議買保柏~

因為他們只是賣淨醫療保險,這樣就唔會畀人坤~

複式洋房

除左某D無知人士唔知有呢個自費藥名單同安全網制度外,醫管局同社會上有識之士都清楚明白呢個制度的漏洞,舊年醫管局已經話計畫另設藥物安全網。

藥物資助研新機制 「能者可付」減負擔

https://hk.news.yahoo.com/%E8%97 ... 3%94-221117802.html

【星島日報報道】醫管局早前承認現有藥物資助機制有缺陷,容易令病人因為支付藥費,影響生活質素,故正邀請大學進行顧問研究,提出改善建議。醫管局聯網服務總監張偉麟昨進一步透露,正計畫另設的藥物「安全網」,資助原則會由目前「能者自付」,改為「能者可付」概念,意即病人家境較好,負擔可以多些,但必須在一個可負擔範圍內,不會不斷蒸發資產,他又相信資助額會提高。

罕見病患者有藥無錢買,甚至有新藥但無得使用的情況,近年引起關注。針對罕見病等疾病藥費貴,醫管局計畫設新機制資助藥費,金額將更高,亦會改變審批模式,病人用藥後有一定效果,都可獲資助,研究報告明年中公布。醫管局聯網服務總監張偉麟昨在無 電視節目《講清講楚》指,現時有機制,透過撒瑪利亞基金或關愛基金資助這類病人的藥費,但資助額不足,故計畫另設「安全網」,由以往「能者自付」改為「能者可付」,相信資助額會提高。

張偉麟解釋:「『能者自付』理念,你可以負擔到就要付費,不能負擔有基金幫助。如果我們去到『能者可付』概念,即是家境較好,負擔可能多些,但都是一個可負擔範圍內,不會令他不斷蒸發他的資產,令其生活水平急速下降。(藥)要服用一世,當然長遠要照顧。看到的是,不可以不斷要整個家庭同等支付,可能要遞減,按年份要遞減,或百分比有不同。」

新資助不止針對罕見病

他說新資助計畫不止是針對罕見病,只要某些疾病(如癌症)的新療法證明有初步療效,但各人療效不一,費用高昂,都可納入新資助範圍。審批條件亦由以往視乎藥物整體療效,改為審視每個病人的藥效發揮程度。張偉麟稱:「不是一個科研計畫,而是跟進該款藥對他有否好處。如果藥物對他有好處便繼續用,對他沒有好處當然要停。」他指制訂新資助額時,不會考慮財政問題,因為財政來源非來自醫管局的撥款,而是關愛基金。

對於罕見病患者面對昂貴藥物治療,張偉麟上周與傳媒茶敘已透露,目前審批資助主要以家庭負擔能力為焦點,容易令病人因為支付藥費,影響生活質素,未來機制須考慮個案需要及長遠費用的可承擔性,令病人不會因支付藥費而影響生活質素,但亦要考慮是否有長遠療效。醫管局正就檢討罕見病政策及藥物資助機制進行招標,預計明年中有改善建議,強調機制需時逐步優化。

張偉麟指,隨着 新症和新藥物研發增加,政府難以負擔新研發藥物開支,只能按藥物療效等因素,適時引進新藥。

複式洋房

但係到今年年中仍然無聲無氣,因此再有議員出來質詢食衛局。

議員不滿昂貴藥物資助不足 如與病人分身家 食衛局:同意增資助

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... E%E8%B3%87%E5%8A%A9

部分罕見疾病和癌症等的藥物極度昂貴,雖然有「安全網」撒瑪利亞基金和關愛基金為有經濟需要的病人提供援助,但往往被批評為申請門檻過高和資助額少。

立法會衞生事務委員會今日(19日)討論有關援助項目,有議員不滿目前昂貴藥物資助不足,做法猶如與病人「分身家」;另有議員批評「安全網也不是很安全,有很多漏洞」。食物及衞生局指,同意需要向昂貴藥物使用病人提供更多資助,正委託顧問進行研究。

公民黨郭家麒在會議上表示,不滿現時藥物資助做法荒謬、形容為「政府有病」,說「便宜藥物就盡量給;癌症藥物等貴價藥就要跟病人『分身家』。」郭家麒認為,醫管局應倒轉做法,就便宜藥物收費上收回更多成本,貴價藥物則應該提供更多資助。

張超雄:安全網也不是很安全,有很多漏洞

工黨張超雄亦形容,「安全網也不是很安全,有很多漏洞」,例如資助審查要計算全部同住一家三代的收入資產。張超雄續指,藥物是性命尤關、救人如救火,促請港府盡快完成顧問報告。社會福利界議員邵家臻則希望,將病人分擔額上限下調至低於20%,並修訂「家庭」定義剔除同住子女。

徐德義同意需增加資助

食物及衞生局副局長徐德義同意,需要向使用昂貴藥物的病人提供更多資助,因此委託顧問進行研究,循修訂每年可動用資產的計算方法、病人分擔額上限、以及「家庭」定義三方面進行研究,但日後是否只計算個人還是計算哪些家人資產,顧問會再看看。

勞工界議員潘兆平質詢在顧問報告完成前,港府能否對病人先提供更多資助。徐德義未有正面回答,說希望盡快完成報告為病人提供更多協助。

此外,醫院管理局聯網服務總監高拔陞指,每年兩次檢討將甚麼藥物納入「安全網」,分別於每年6月和11月,分別會考慮個別藥物的科學實證、成本效益和社會聲音等。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天道酬勤 發表於 18-12-19 22:15
但係到今年年中仍然無聲無氣,因此再有議員出來質詢食衛局。

公民黨,就成功爭取到雙非來港生仔有居留權 ,之後仲想告政府,連外傭工作7年都要有居留權~

政棍工黨,張超雄........

就是幫助南亞難民留港,正憎佢~

這些根本就是要倒亂香港的政棍~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

請問由 BB供到80歲,當然要Cover到幾年標靶藥吧~

每個月四萬,用四年~

我估要幾百萬吧?

買基金真係好傷

複式洋房

首頁

尾頁

跳至