家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天道酬勤 發表於 18-12-19 23:05

江郎才絕了?

複式洋房

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

年輕人及小家庭唔買基金保險,儲錢買樓哪! http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5105478

大宅

大力大力 發表於 18-12-19 22:41

公民黨,就成功爭取到雙非來港生仔有居留權 ,之後仲想告 ...

同意大力

大宅

回覆樓主:

我快50請問大力我應該買保柏那種醫療霞較好呢?
謝謝

複式洋房

明明這位對任何投資和保險題目極之關心,極度喜歡對這類題目發表意見的bk男神在瀏覽論壇,何苦要一位支持的粉絲在這裏苦等十多小時呢?快回來解答問題吧。還有很多人在等著看你發表高見呢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Eva3196 發表於 18-12-20 03:05
我快50請問大力我應該買保柏那種醫療霞較好呢?
謝謝

妳為什麼要買醫療保險?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

天道酬勤 發表於 18-12-20 20:55
明明這位對任何投資和保險題目極之關心,極度喜歡對這類題目發表意見的bk男神在瀏覽論壇,何苦要一位支持 ...

今天一早去了深圳,傍晚才回港, 令你/妳久等了~

登!登!登! 我出埸了~

大宅

大力大力 發表於 18-12-20 21:38
妳為什麼要買醫療保險?

因為曾cancer,我知Bupa的公務員保險不錯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Eva3196 發表於 18-12-20 21:40

妳有過 cancer ?

什麼年紀有的?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 18-12-20 21:42
妳有過 cancer ?

什麼年紀有的?

都過了五年

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Eva3196 發表於 18-12-20 21:43
都過了五年

但保險公司很多有過 cancer 就算受保,收費及loading 也會很高~

妳應該有儲蓄吧?

而且妳是公務員?

大宅

大力大力 發表於 18-12-20 21:46

但保險公司很多有過 cancer 就算受保,收費及loading 也 ...

是的

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Eva3196 發表於 18-12-20 21:48
是的

那還買來幹什麼?

恭喜你戰勝癌魔~

大宅

大力大力 發表於 18-12-20 22:00

那還買來幹什麼?

謝謝

保險

複式洋房

咦,尋晚仲睇到有人話佢有一個朋友個女因為癌症入公立醫院,雖然最後醫唔番,但係佢朋友都話醫生已盡曬力,繼續支持公立醫院芸芸,而且某人就用佢朋友“公立醫院雖然醫死個女都繼續支持公立醫院”為佐證,結論係就算患上癌症都無必要揾私家醫生問意見,信晒公立醫院醫生就夠,成段古仔200幾字點解又收番曬呢?
根據本post的瀏覽量增長估計,呢11分鐘內有幸睇過呢個古仔的人大約百多人,睇漏左就走寶啦,所以無時無刻都要緊貼bk啊。

大宅

Eva3196 發表於 18-12-20 21:40

你曾經cancer?相隔多少年了?有些保險公司只要相隔了一些等候期係接受投保的。所以如果真係覺得自己有需要嘅,就快快搵個人了解一下。

不過順带一提: 雖然你打算買無agrnt嘅單。但你嘅情況搵間核保嚴,但賠償易嘅公司去做會好啲丫。
我嘅立場係中立嘅,我覺得上網買又好,搵agent買又好。其實都係想保障自己未來啫。有啲好嘅agent係唔會勁sales你單。當你有事嗰時,佢會陪埋你去檢查搞手續入院咁。所以自己分析一下吧。

大宅

steven1110 發表於 18-12-22 07:53

你曾經cancer?相隔多少年了?有些保險公司只要相隔了一 ...

thx thx

複式洋房

終於有其他c兄c姐有d積極建議,希望參與討論的人會越來越多。

瞭解事實係處理問題的第一步,公立醫院的醫生水平無需懷疑,但這種普惠的醫療服務能否提供最好的治療方案,亦係好容易就諗到。

聖誕啦,如果唔想諗D唔開心的野就咪睇落去。

bk都有個醫護健康版,但睇開理財版的朋友好少會click入去醫護健康版睇,除非身體唔舒服先會入去揾料。以下都係今年的新post

https://www.baby-kingdom.com/for ... 771&fromuid=2389140

每種藥唔同價錢,要check dna才知咩藥岩用. 我果時每月1萬7千一針, 申請聖雅各資助一半,我俾$8500。後來有得申請關愛基金,可全費豁免,但現在藥看似沒有用,因為指數升了。有咩資助要問問醫生。

https://www.baby-kingdom.com/for ... thread&tid=21834969

上網睇有醫生話如果自費買咗10個月,可以向藥廠申請免費,但搵唔到相關資料,想問下有無jm知,依家家人一個月藥費要7萬几,政府又無得賣,都唔知點捱

回覆:
每隻藥有吾同機購可供申請資助或全免,政府醫院社工應該有齊資料比你自己去攪申請,一係自己上網做下功課。有朋友申請到資助。是自費兩個月,惠澤藥房免費比一個月,滿兩年,就可獲得全免

https://www.baby-kingdom.com/for ... 113&fromuid=2389140

我奶奶都係肺腺癌四期,當時政府醫院放棄幫佢治療,轉睇私家醫生,私家醫生幫佢入紙申請試新標靶藥叫TAGRISS(當時半年免費,因為隻藥未響香港註冊,要搵肺癌病人試左藥先可註冊),而家接近冇事,如果唔係藥費一個月要成7-8萬蚊。
但每個人情況唔一樣,肺腺癌都分好多種,隻藥而家響香港註左冊,私家/政府都有..你可以詢問一下醫生..

D台,唔可以show條link出來

36歲,確診乳癌3期,心情跌落谷底..
術前是臨床1期,用了10多天讓自己接受了患病的事實,還不斷說自己很幸運1期就發現了
怎料術中發現至少4粒淋巴已受感染,那肯定是3期了,之前pet scan也照不出..
這時總有些說教式的"訓話"說我要檢視自己的生活習慣. ..說實在不知道自己的生活哪裡出錯了,雖然我生活算不上超健康也不算很不良,我從來無煙無酒,不偏吃也不大魚大肉,就是的確不太"錫身"﹐長期很大壓力,比較晚睡... 多年的生活不順和自我要求較高,形成本身比較容易情緒低落... 如果要說病因,我只能想到是壓力和情緒問題..
我自問是一生也很努力的人,難度努力也錯了?沒父幹,環境不好,生活不順利,小時有不太好的遭遇(沒告訴過人), 形成有點社交恐懼;自我要求高,超級獨立以致有點孤僻,很怕麻煩人也很怕得罪人,在人群中時常成了透明人;高度沒安全感,以致由有記憶開始就是在"努力"中生活,讀書到工作,都只有"勤力"二字,戀愛也不順利以致更沒自信更孤僻。現在成就不算高,但覺得算是比較穩定了,才在想捱了多年要習放輕鬆,身體卻告訴我我已經"捱過頭"了..
這個世界真不公平,認識一些人原本出身好,萬千寵愛在一生,生活無憂,人不聰明一生懶洋洋,卻又可以找到可以懶一世的工作;明明被寵成超級公主病卻還是有家人伴侶繼續寵,一直有人backup,一生全無壓力,也不會因此捱出病,即使有病也有錢醫;反而出身不好,靠自己努力的人,捱出病了,辛苦1毫1毫慳回來的錢很快就一舖清袋。
其實我原本不算很羡慕人家"命"好,因為我覺得自己"命"不夠好還是可以靠自己能力努力打拼,甚至以此為傲;現在覺得,真的好醜命生成,不是努力就能改變的..
當了三十幾年人,記憶中幾乎只有讀書和工作,不順利的戀愛,不多也幾乎沒聯絡了的朋友,覺得自己人生真的挺失敗的..
----------------------------------------分隔線---------------------------------------
我是上星期六手術的
我患的是比較"惡"的Her2型乳癌,原本臨床1期已是要"食全餐" (標靶+化療+電療+10年荷爾蒙藥) 。其實3期以後應該先做術前化療+雙標靶,術後再繼續單標靶+電療效果較好,不過因之前驗唔出,就當初期先手術了。現在治療方向其實沒變,不過3期的治癒率比1/2期是低很多..
我無論患病年齡、癌細胞種類、期數來說,也是高危復發群,要至少10年不復發,才算是"比較安全"..

又係D台,請問有冇人試過雙免疫療法

請問有冇人試過雙免疫療法,即PD-1+ CTLA-4 療法?公立醫院有冇的申請(自付藥費)?可有人有冇資訊可以提供?

睇完呢D post心情一定唔多靚,而且某人一定會非常驚訝

呢個問題都唔駛我答,呢D post入面都有晒答案。

相信公立醫院醫生亦唔等於完全依賴佢,到大病發生係自己和家人身上,就自然會四出揾更好的辦法去醫。但係財務安排就唔同,要預早做,到時先諗到保險呢樣野已經太遲啦。

大宅

大力大力 發表於 18-12-19 20:11
好明顯, 上面全是保險公司的教材~

你/妳唔怕給別家公司的agent偷去用嗎 ?

呢啲資料絶對係關愛基金內能找到的。

首頁

尾頁

跳至