小P蒸焗爐……自制乳酪

chc404
|
話說之前都有同jm傾開這蒸焗爐好用

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21494255

昨天試了個從未想過會用的自動烹調模式……No.8 自制乳酪

其實自己和家人都好少買乳酪食,因上星期去睇中醫,和醫師傾開,現在買到的食物大部份都含防腐劑和添加劑,所以她會儘量自制食物,如自己做麵包和乳酪做早餐,於是我想起我家小P都有這function, 所以試下自己做,結果…………成功
chc404
|
chc404 發表於 18-12-18 16:06
話說之前都有同jm傾開這蒸焗爐好用

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21494255 ...

做法好簡單,先到超市買一杯细的原味乳酪(Plain yogurt), 和一盒室温的牛奶,原味乳酪吃一半,留返一半作菌種,臨睡前,把這餘下的乳酪放進玻璃食物盒内,加室温牛奶攪拌,蓋上保鮮紙,放入焗爐,啟動No.8 自制乳酪模式,這模式是45°溫度行7小時,睡醒後就可收成!完全不費功夫,十分簡單就可有健康的食物!
希望jm家中焗爐如有這function 都可以試下做

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bkteapot
|
嘩行8個鐘 不過我都支持自製
yyan
|
可以用脫脂牛奶嗎?
taiming
|
好味嗎?
cbeyond
|
材料一樣, 放入發泡膠盒內保溫, 都一樣整到乳酪。
試過有人放電飯煲keep溫度,一樣整到
adrio    發表於 7 天前
adrio    發表於 7 天前
leetai    發表於 18-12-18 17:53
終極熊貓
|
chc404 發表於 18-12-18 16:08
做法好簡單,先到超市買一杯细的原味乳酪(Plain yogurt), 和一盒室温的牛奶,原味乳酪吃一半,留返一半作 ...

咁。。。其實算唔算自制呢,同買黎食,除左份量,有咩分別?
cbeyond
|
yyan 發表於 18-12-18 17:39
可以用脫脂牛奶嗎?

用全脂奶&Greek 乳酪較易整到
chc404
|
yyan 發表於 18-12-18 17:39
可以用脫脂牛奶嗎?

可以的,我是用semi-skimmed milk
chc404
|
終極熊貓 發表於 18-12-18 17:51

我覺得自制的比我買的plain yogurt,味道較酸,所以我估買來的是有加糖
cbeyond
|
提一提, 自己整乳酪, 乳酪面會有一層水, 咪掉左佢。
呢層水係乳清蛋白, 可以食, 或者敷面, 護膚嫁
chc404
|
taiming 發表於 18-12-18 17:42
好味嗎?

我加藍苺作早餐,覺得好好食
chc404
|
cbeyond 發表於 18-12-18 18:05
呢層水係乳清蛋白, 可以食, 或者敷面, 護膚嫁 ...

是啊!有層米黄色嘅水,我攪埋在乳酪一起食
tsung
|
謝謝分享
chc404
|
chc404 發表於 18-12-18 16:08
做法好簡單,先到超市買一杯细的原味乳酪(Plain yogurt), 和一盒室温的牛奶,原味乳酪吃一半,留返一半作 ...

其實我想說,我用了這爐一年多,一直沒想過會用這function, 直至醫師提點, 一試便成功!
所以如果jm家中爐具有這function, 不防一試,簡單又易做
Ononluk
|
終極熊貓 發表於 18-12-18 17:51

一開始個種一定要買,但之後keep 住用自制出來嘅再做下一批
love2talk
|
cbeyond 發表於 18-12-18 18:05
呢層水係乳清蛋白, 可以食, 或者敷面, 護膚嫁 ...

比我的話,可以只為呢層水

乳酪先叫人食埋佢

cbeyond
|
love2talk 發表於 18-12-18 18:46

比我的話,可以只為呢層水

我用機, 已經係第4部乳酪機。
多少都會知道d
love2talk
|
cbeyond 發表於 18-12-18 18:52
我用機, 已經係第4部乳酪機。
多少都會知道d

剝殼雞蛋既皮膚
終極熊貓
|
Ononluk 發表於 18-12-18 18:31
一開始個種一定要買,但之後keep 住用自制出來嘅再做下一批

明白,謝指教