自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

(歡迎分享,歡迎廣告)
其實好唔捨得斷母乳嘅,但長年唔夠瞓搞到自己身體好差,加上小朋友又病完消瘦不少,都想谷返多少肉俾佢。
請問有咩奶粉推薦,唔好太重口味影響正餐胃口,又有增重幫助呢?
感謝分享

水晶宮

lulalulahey 發表於 18-12-18 16:52
(歡迎分享,歡迎廣告)
其實好唔捨得斷母乳嘅,但長年唔夠瞓搞到自己身體好差,加上小朋友又病完消瘦不少 ...

其實你小朋友幾大?如果一歲後唔一定要飲奶粉。

別墅

EstrellaDamm 發表於 18-12-18 17:45
其實你小朋友幾大?如果一歲後唔一定要飲奶粉。

我bb 14個月大呀
之前都有俾牛奶佢飲
都鍾意嘅
但我諗配方奶會更適合?

珍珠宮

lulalulahey 發表於 18-12-18 17:49
我bb 14個月大呀
之前都有俾牛奶佢飲
都鍾意嘅

我倆個仔嗰陣日日樽裝鮮奶,超市咩牌子都飲匀

水晶宮

lulalulahey 發表於 18-12-18 17:49
我bb 14個月大呀
之前都有俾牛奶佢飲
都鍾意嘅

健康院係建議一歲後畀全脂奶。「小朋友要飲配方奶才合適」係奶粉商想家長相信的。

其實我細B同你BB差唔多大喎。我仲埋身餵緊,但有時間唔中會畀全脂奶佢,例如出開街,或者三歲家姐飲開又畀啲佢。另外,我會畀乳酪或芝士佢做小食,或者加全脂奶或其他奶製品落正餐,如牛奶麥皮、牛奶芝士白汁意粉、牛奶蒸蛋等。其實歲幾可以從好多食物攝取營養。多食唔同食物,可以幫小朋友早啲養成良好均衡飲食習慣,長遠好過靠奶粉啲罐頭營養。

記住,牛奶、芝士、乳酪等,一定要畀小朋友食全脂嘅,而且選擇時最好揀成分最簡單的。牛奶揀成分100%為全脂奶嘅,乳酪芝士睇成分表,最好唔多過四五種成分,而且揀糖/鈉(鹽分)比較低嘅。

水晶宮

lulalulahey 發表於 18-12-18 16:52
(歡迎分享,歡迎廣告)
其實好唔捨得斷母乳嘅,但長年唔夠瞓搞到自己身體好差,加上小朋友又病完消瘦不少 ...

我女飲咗全人奶到15個月就戒咗,冇特登比媃粉佢飲,間唔中比牛奶豆奶,一歲後奶已經唔係必須品

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

14個月,只要均衡飲食就唔駛飲奶都得,就算飲,常溫保存個啲盒裝奶又得,屋仔奶又得,樽裝奶又得,就算想方便唔駛成日入貨,決定飲奶粉,都唔一定要飲配方奶,好似克寧個啲全脂奶粉都一樣得架

別墅

親親小孩子 發表於 18-12-18 18:47
14個月,只要均衡飲食就唔駛飲奶都得,就算飲,常溫保存個啲盒裝奶又得,屋仔奶又得,樽裝奶又得,就算想方 ...

BB飲食唔均衡呀
佢非常細食
長期一餐只食幾粒通粉/幾啖飯

男爵府

lulalulahey 發表於 18-12-18 23:40
BB飲食唔均衡呀
佢非常細食
長期一餐只食幾粒通粉/幾啖飯

我仔就黎2歲半都仲飲緊1號奶粉..
我覺得各大牌子既奶粉都係差唔多,過左1歲之後飲奶唔係主食,飲邊隻都唔大分別(敏感除外)。

珍珠宮

回覆樓主

小朋友已經一歲
一歲後固體食物為主,想長肉當然靠正餐
奶粉同牛奶唔係必須品
牛奶嘅營養好多食物都一樣有
牛奶嘅酪蛋白同乳糖其實難消化

大宅

回覆樓主:

我女10個月開始轉奶粉,即刻瘦左好多!
節瓜都唔見埋

大宅

(歡迎分享,歡迎廣告)

我兩個小朋友都係從來無飲奶粉, 都係一歲之後, 母乳+鮮牛奶+正常三餐, 一樣好地地, 好健康. 外國bb一歲之後都係飲鮮奶, 佢哋無咩2號3號4號...Bb 如何需要奶粉, 只是奶粉商手段, 醫生說奶粉是母乳代替品,其實每隻都係差不多, 無話特別邊隻好d. 我覺得你Bb以家要落d 功夫係食正餐方面, 吸收唔同營養, 先會生肉硬凈.

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我bb 14個月大呀
之前都有俾牛奶佢飲
都鍾意嘅

健康院講過一句說話好好「有新鮮既唔揀,揀罐頭?」
姑娘話奶粉其實咪又係罐頭,整呢整路失去部分營養,然後又加返d 營養落去講到好勁咁買貴d。諗深d,咁點解唔一開始飲鮮奶(一歲後)呢?
同埋一歲加固先係重點,如果你覺得佢瘦左應該從固體著手,而唔係奶,奶只能俾到某類營養但固體食物可以轉好多款,營養更多更廣。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

newspaperhang 發表於 18-12-19 01:14
姑娘話奶粉其實咪又係罐頭,整呢整路失去部分營養,然 ...

好呀多謝大家意見
我會俾bb飲鮮奶當飲品
研下佢點樣食正餐會食好啲喇

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-12-19 01:14
姑娘話奶粉其實咪又係罐頭,整呢整路失去部分營養,然 ...

姑娘實在講得好
奶粉點解賣咁貴,宣傳開支佔大部分
羊毛出自羊身上

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

秋天與楓葉 發表於 18-12-19 13:54

姑娘實在講得好

其實唔止奶粉架,仲有果d 餵人奶既補充劑、鈣片之類都係,姑娘話香港人營養太多,唔需要食補充劑,如果有擔心不如食多d 新鮮食物、曬多d 太陽仲好啦
所以聽d 姑娘講野真係好開心,佢地講野太中point
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

禁止訪問

珍珠宮

newspaperhang 發表於 18-12-19 14:54
其實唔止奶粉架,仲有果d 餵人奶既補充劑、鈣片之類都係,姑娘話香港人營養太多,唔需要食補充劑,如果有 ...

係呀~幾時都係食天然同新鮮食物最好
依加興食補充劑同滴雞精....
睇呢度都好多媽媽會比小朋友食補充劑....
bb已經食緊.....

首頁

尾頁

跳至