論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問,工人上兩星期剛剛到港,agent話頭3個月的勞工假係無薪假期唔駛俾佢放,但睇forum又話要俾佢放,我想問下我以下情況應該點做而唔駛扣工人錢又合法? (例如勞工假個日照做野,當掉左去d星期日(休息日)俾佢放?),因為如果掉左去平日又俾錢佢做返係唔得?有點亂唔係好知應該點做,有無人可以指教一下? 如果填表個d應該點填?同埋休息日俾ot係咪可以明文簽收?謝謝

無薪勞工假共日5日:
2018年12月25日
2019年1月1日
2019年2月5日
2019年2月6日
2019年2月7日

子爵府

kcpywed 發表於 18-12-18 17:01
請問,工人上兩星期剛剛到港,agent話頭3個月的勞工假係無薪假期唔駛俾佢放,但睇forum又話要俾佢放,我想問下 ...

星期日係例假,要照比佢放(如果唔放就俾錢,雙方同意),以上果5日唔使放俾佢,佢要當正常GUM番工.不存左錢的問題

別墅

pigmei 發表於 18-12-18 17:40
星期日係例假,要照比佢放(如果唔放就俾錢,雙方同意),以上果5日唔使放俾佢,佢要當正常GUM番工.不存左錢的問 ...

但以上5日勞工假係頭3個月的無薪假期,係要放佢假?放左要扣返人工

子爵府

kcpywed 發表於 18-12-18 17:01
請問,工人上兩星期剛剛到港,agent話頭3個月的勞工假係無薪假期唔駛俾佢放,但睇forum又話要俾佢放,我想問下 ...

以上五天要比佢放假, 但無薪, 可扣錢。我用月薪x12/365 為一天薪金。

大宅

AWma 發表於 18-12-18 22:30
以上五天要比佢放假, 但無薪, 可扣錢。我用月薪x12/365 為一天薪金。

正解。可以睇返勞工處指引,法定假期係一定要放,最多改期補假但唔可以唔放

水晶宮

kcpywed 發表於 18-12-18 18:36
但以上5日勞工假係頭3個月的無薪假期,係要放佢假?放左要扣返人工

首三個月, 你可照比工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的! 香港好多公司都係咁做, 唔會跟員工計較頭3個月的勞工假。

別墅

di. 發表於 18-12-18 22:38
正解。可以睇返勞工處指引,法定假期係一定要放,最多改期補假但唔可以唔放
...

但如果佢係唔想放,我睇人寫係咪可以個d勞工假日子當佢放休息日返OT,星期日叫佢放返假做勞工假補假?

子爵府

kcpywed 發表於 18-12-18 18:36

睇左其他人的講法,GUM好似係我搞錯左

別墅

我agent都係咁同我講, 話頭3個月唔駛俾佢放, 佢都係咁同工人講, 所以我同左工人講如果佢想放都可以, 不過要扣薪, 但我其實諗住christmas都照俾佢放一日.....唔扣薪的

別墅

我諗住冬節假做休息日,但俾錢叫佢返,星期日就做冬節補假,扣返錢,一來一回就無變過

複式洋房

birdbird 發表於 18-12-18 22:40
首三個月, 你可照比工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的! 香港好多公司都係咁做, 唔會跟員工計較頭3個 ...

工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的 點解講到好似欠左工人咁?
工人要放無薪假,照比人工係人情,唔比係合理.
還是我誤會了什麼?

水晶宮

clefairychu 發表於 18-12-20 17:06
工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的 點解講到好似欠左工人咁?
工人要放無薪假,照比人工係人情,唔比係 ...

個post只係話 僱主可唔跟工人计較頭3個月的勞工假, 何解你覺得個 post 有 "欠咗工人" 的感覺?

而事實上, 香港有好多公司及僱主真係比員工頭3個月照放勞工假而不扣薪, 唔通又话佢地係欠咗員工??

大宅

clefairychu 發表於 18-12-20 17:06
工人要放無薪假,照比人工係人情,唔比係 ...

認同。

複式洋房

birdbird 發表於 18-12-20 21:52

個post只係話 僱主可唔跟工人计較頭3個月的勞工假, 何解 ...

事實/法例上,未做滿3個月除了休息日係冇其他有薪假期. 所以僱主唔跟工人計較係"豪"比工人,而唔係你所講"放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的 ",因為根本不存在合法/不合法問題. 而你所講"合法的"字眼就是給人有"欠左工人"既感覺,因為工人只會同你講法律去攞最多既野

水晶宮

clefairychu 發表於 18-12-27 12:10
事實/法例上,未做滿3個月除了休息日係冇其他有薪假期. 所以僱主唔跟工人計較係"豪"比工人,而唔係你所講"放 ...

僱主 給予員工 比法例上最低待遇為好的待遇, 當然係合法 (亦可以叫 "豪" 比員工")。只係有d僱主以為一定只能比最低待遇才叫 "合法", 比更好的就不恰當什至覺得係 "欠咗員工咩?!"

男爵府

其實正如香港打工仔一樣,試用期的公眾假期,根據勞工法例係無薪,但大部分公司都會照出糧比員工。部分公司(小型個種)無有薪假,D人就會覺得間公司刻薄。
將心比己,僱主可以自己諗下試用期之勞工假洗唔洗扣工人薪金。不過你可以同工人講清楚,唔扣薪係BONUS,等佢覺得僱主對佢幾好。

複式洋房

c27cheun 發表於 18-12-27 15:16
其實正如香港打工仔一樣,試用期的公眾假期,根據勞工法例係無薪,但大部分公司都會照出糧比員工。部分公司(小 ...

"BONUS" 突破盲腸.

僱主 給予員工 比法例上要求的待遇就是合法。比更好的就是BONUS
正如香港既最低工資一樣.僱主覺得工人值得比更多天好的咪比囉,獎懲分明係應該的
但唔好講到比更好的才叫合法

水晶宮

clefairychu 發表於 18-12-27 16:45
"BONUS" 突破盲腸.

僱主 給予員工 比法例上要求的待遇就是合法。比更好的就是BONUS

呢個舗, 冇人話过在 "最低待遇" 之上的待遇 才係合法。反而好多僱主認為合法係 只 能比最低待遇, 比得多 係唔啱!!

複式洋房

birdbird 發表於 18-12-27 20:30
呢個舗, 冇人話过在 "最低待遇" 之上的待遇 才係合法。反而好多僱主認為合法係 只 能比最低待遇, 比得多 ...

就係有個舖話 "首三個月, 你可照比工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的!"
人地字面睇就係若首三個月工人要放勞工假(無薪)就係不合法!!!
要講清楚比人知"首三個月, 你可照比工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧,是BONUS,而唔係合法和唔合法的範疇

另外如果已放22or 26號比工人記住同工人講返呢個不是必需比你放,因為餘下幾日的首三個月勞工假.你要工人返唔比佢放會黑你面,同你講之前果日都有放喎.
有句說話叫"上得床黎,"軒"被襟", 當然你可以比埋張床工人訓啦.啱唔啱就自己諗喇

呢度冇人要刻薄工人,只係問法例上觀點,指出應該不應該,你比得多係你自由,好壞都係你自己受

完!

水晶宮

clefairychu 發表於 18-12-28 12:28
就係有個舖話 "首三個月, 你可照比工人放勞工假而不扣錢, 如常出糧, 合法的!"
人地字面睇就係若首三個月 ...

從來, 法例規定的待遇係有條界線, 在界線上或更好的待遇都係符合法例 (即 "合法") , 在界線以下更差的叫 "不合法"。

eg. 外傭最低工资$4520, 咁我話:
"僱主比外傭$4600, 合法的", 又有何問题?

若然有人理解為 比$4600 "才叫合法", 仲以為比唔到$4600 係 不合法, 好明顯係自身理解力出咗問题, 而不是本身 句説話或講者有問题。

完!!!!

首頁

尾頁

跳至