自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

shinku 發表於 18-12-19 12:22
係羅,
同埋我唔多明白點會有咁多人咁天真以為學校職員真係可以有咁多假放。。。
教師都放唔足學生假,其 ...

sars果陣停課,個個以為我都唔駛返。
佢哋唔知我要影印所有學生的工作紙再郵寄。(不同班各科都不同)
仲有百幾二百封打回頭因爲學生搬咗屋,
又係我follow up(打去問、入系統改地址、重新影印重新寄)。
到我轉工,面試時有個僱主用輕視眼光睇我以為我喺學校做嘢好得閒

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shinku 發表於 18-12-19 12:22
係羅,
同埋我唔多明白點會有咁多人咁天真以為學校職員真係可以有咁多假放。。。
教師都放唔足學生假,其 ...

我朋友本身做物管,轉左去學校做物管,就好開心
點忙都忙唔過私人市場(一棟樓幾百個單位咩叉都關你事,廿四小時無休,一報警又搵你,一打風落大雨震過貓王)
佢話以前日落西山至返Office做文件:如果好彩無業主會(日抖開會巡樓見判頭)
做左學校之後煮埋食埋都仲未天黑

不過預左星期六日就成日有工程,長假忙到傻!

用戶要求終止服務

kavenzou 發表於 18-12-19 12:57
以前我都天真地以為我地學生放假,老師又放假,有次同個中學miss傾閒計,佢話係有暑假放,但吾 ...

我先生同老爺都是教育界
喺佢哋眼中無暑假呢回事
我老爺到臨退休,而且要搞外地交流,先至第一次報個團體驗下出境同坐飛機係點。
我先生只有去內地交流先至出境

用戶要求終止服務

Charlotte_mom 發表於 18-12-19 13:28
點忙都忙唔過私人市場(一棟樓幾百個單位咩叉都關你事,廿 ...

物業管理又真係好辛苦

公爵府

難啲喎,你要預番返夏天會放半日,考試放半日,暑假,聖誕,新年,復活
什麼節日既補假,學校教師日或者學校自己假,
要搵份跟到學校時間既工真係難,
除非平時有人幫手揍

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

happybebebe 發表於 18-12-19 13:30
我先生同老爺都是教育界
喺佢哋眼中無暑假呢回事
我老爺到臨退休,而且要搞外地交流,先至第一次報個團體 ...

我學校好多老師都無暑假,
因為要補課開會帶團,
有D老師成個暑假放得一星期

大宅

Poyau 發表於 18-12-18 17:31
老師/校務處職員

校務處職員吾係跟學生放假

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 18-12-19 13:28
點忙都忙唔過私人市場(一棟樓幾百個單位咩叉都關你事,廿 ...

咩學校會請物管呢個職位?係咪私校?

普通學校應該係某某主任做埋....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

1bear1dream 發表於 18-12-19 19:23
咩學校會請物管呢個職位?係咪私校?

普通學校應該係某某主任做埋....

直資

珍珠宮

虎到金來勳章

namc 發表於 18-12-19 11:22
回覆 SARIDON 的帖子

請問做學校書記,要有咩入職要求? 我想做

中五畢業,識打中英文,一般國語同英文對答答,因為會有機會面對新移民家長或者巴基斯坦籍家長,如果識小小急救更加好,小學生好多時會碰撞頭暈發燒,書記要去處理,關於學校維修方面,入職之後先邊學邊做。。佢地鐘意係勞工處登記空缺,通常4-5月會開始登,通常係合約形式,做滿2年如果有位可以轉常規。。

子爵府

多謝你回答,請問要不要考會計? 我見有D學校要有LCCI証書,知唔知係點考?我有意想入行,不過唔知可以係邊度搵到資料

珍珠宮

虎到金來勳章

namc 發表於 18-12-20 09:11

多謝你回答,請問要不要考會計? 我見有D學校要有LCCI証書,知唔知係點考?我有意想入行, ...

你可以去報讀會計初級課程先,讀完考第一級,LCC&I分3級,一般入職OA(書記)唔駛識會計,ACO先至要,不過佢地盤數超亂,同埋跟出邊完會唔同,仲有,通常都係由老屎忽升上去學歷相對都要求高,最好有大學畢業。留意吓勞工處同教協。。

首頁

尾頁

跳至