想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

我做ivf同c6兩個人知,唔想俾身邊既人知咁多,亦都唔想第時小朋友知自己係人工受孕黎,擔心佢地知道會唔知點樣諗佢地自己,所以我地兩公婆都好保密呢件事。但有時做既經過少不免心情都有d唔好,想搵人傾下,你地會唔會都有咁,定還是都冇所謂知做ivf?

禁止訪問

大宅

Jan0909 發表於 18-12-18 17:48
我做ivf同c6兩個人知,唔想俾身邊既人知咁多,亦都唔想第時小朋友知自己係人工受孕黎,擔心佢地知道會唔知 ...

我有同人講,同人傾訴吓會好D。其實好多人都想知道係咩一回事!人工受孕不是父母的錯,而係好多因素,如食物汚染,自身身體狀況等!如果你有咁嘅思想,你哋仲未放開哩個心態。反而我會想,我同爸爸好想有你哩個BB,所以最後就成就咗你哩個小天使。用正面去想,你哋會開心D唔好理人哋講乜,最緊要自己做自己認為啱自己嘅事!,加油

子爵府

回覆 Jan0909 的帖子

我無特登同人講,有時有啲人又唔明,好似之前有JM係度講,話有啲朋友好易有,根本就唔明點解要做咁多嘢,仲要話係咪無試呢樣,無試個樣

未必有共鳴囉

別墅

回覆 SophieMan 的帖子

一齊加油!!

別墅

回覆 carson1128 的帖子

Yup, think pos+見你咁講完都好過啲

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

係呀唔明就好難再講落去,同得朋友講要預左會俾人傳

大宅

回覆樓主:

其實我唔覺得比BB 知佢係試管嬰兒有D咩問題喎。應該比佢知父母為左有佢生佢。可以去到幾盡同埋受左幾多苦。我唔認為人工受孕係一件唔見得光既事。反而唔係人人都敢去面對人工受孕。應該覺得自己好偉大先岩

大宅

回覆樓主

我都有同最好朋友/同事講
其實而家做試管都common
而且大家都可以就我戎囗

大宅

我做ivf同c6兩個人知,唔想俾身邊既人知咁多,亦都唔想第時小朋友知自己係人工受孕黎,擔心佢地知道會唔知 ...

我老公有同人講,所以基本上身邊嘅朋友都知,家人父母亦知。
我自己唔會刻意講,有人問會答。
而且同朋友傾,大家有共同問題會一齊研究。
唔好連自己都介意,其實而家好普遍。

大宅

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我有同人講 不過我係IUI。
我最close既朋友有講,而同事都有講。。反而佢地好想了解。。。。我就好似專家咁 同埋呢個世代已經唔同左,要打開呢個框框
我有時安慰自己,人一世物一世 試下iui ivf都係人生經歷 唔係人人有機會試

大宅

我冇講,原因怕有壓力,之前做iui時候有講過,已經成日俾人問,最後又失敗了,寧願成功先講,的確ivf係好普及,但成日俾人追問,大壓力。

大宅

IVF好普遍,好朋友知道都無問題,好朋友一定會支持對自己心理都好D唔洗收收埋埋。日後會教育BB正確的知識,媽媽IVF都係為左帶佢他來呢個世界好偉大

大宅

我都同你諗發一樣,有頭髮邊個想做喇利!
我只有一個好朋友知,不過佢都吾㑹明,所以都係在bk add 左d jm 傾~

公爵府

我當年有講,奶奶老爺姑仔知
身體較好嘅朋友知,仲有一班同路人知
當然佢地全部只是知我會做同做緊ivf
過程大家都好好,唔會問!等我自己分享
公司同事我事前冇講,但就事後先問我過程
整過過程是輕鬆自己的

祝你好孕

公爵府

babybreadmama 發表於 18-12-19 12:42
IVF好普遍,好朋友知道都無問題,好朋友一定會支持對自己心理都好D唔洗收收埋埋。日後會教育BB正確的知識, ...

我都好認同
現今ivf 需求大左
亦都好彩科技嘅進步
令到好多不孕夫妻都成功成為父母

大宅

我老公唔介意同人講。我就唔想講比人知。因為d 人會好關心問起進度,會有心理壓力。

我網上識咗ivf 嘅朋友,就可以同佢地share, 一來佢地係同路人,佢地先明白感受。

首頁

尾頁

跳至