2款衛生巾雌激素超標可致月經紊亂不育

蛋花湯
|
衛生巾為女士貼身之物,惟去年韓國爆出「有毒衛生巾」惹起關注,有本地機構早前抽驗市面上27款衛生巾樣本,發現其中2款衞生巾的慢性毒超出自訂安全標準,含有超標類雌激素,可導致女性月經紊亂、生殖能力下降、不育、癌症等健康問題。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2233053/2%E6%AC%BE%E8%A1%9B%E7%94%9F%E5%B7%BE%E9%9B%8C%E6%BF%80%E7%B4%A0%E8%B6%85%E6%A8%99%20%E5%8F%AF%E8%87%B4%E6%9C%88%E7%B6%93%E7%B4%8A%E4%BA%82%E4%B8%8D%E8%82%B2%E3%80%90%E9%99%8419%E6%AC%BE%E5%84%AA%E8%B3%AA%E5%90%8D%E5%96%AE%E3%80%91

Joey8
|
好彩我用嗰隻冇事
winwingirl
|
即係邊兩款有事?
tsung
|

搭咀
|
最緊要個樣好似無講邊款出事
海仔媽
|
好彩我轉左用杯。。。
good_pig
|
蛋花湯 發表於 18-12-18 17:54
衛生巾為女士貼身之物,惟去年韓國爆出「有毒衛生巾」惹起關注,有本地機構早前抽驗市面上27款衛生巾樣本, ...

應該又係水中銀check呢d
vet
|
winwingirl 發表於 18-12-18 18:19
即係邊兩款有事?

x2 同問, 睇咗兩次都晤見有講 [/smilDey]
EstrellaDamm
|
海仔媽 發表於 18-12-18 21:20
好彩我轉左用杯。。。

我都有同感
bosch
|
好彩我轉左用杯。。。

杯仲貼身喎, d 膠係咪證實左安全?

海仔媽
|
bosch 發表於 18-12-19 05:24
杯仲貼身喎, d 膠係咪證實左安全?

所以呢啲我唔敢慳,我用嗰個話哂大牌子,號稱醫療用矽膠質地,應該可信掛
BingoJoey
|
請問邊隻有事?
是是但但
|
vet 發表於 18-12-19 01:52
x2 同問, 睇咗兩次都晤見有講 [/smilDey]

x3 同問
janice1226
|
好彩我轉左用杯。。。

請問用杯既話,係咪要帶埋水入廁格洗?我見公司廁所板上成日濕哂,仲要唔係濕少少,係成塊環板都有水滴、我估有同事係廁所唔知洗咩
傻豬仔
|
睇來睇去,都揾唔到,即係邊兩款有事?
毛小孩
|
都係唔知邊兩款
海仔媽
|
janice1226 發表於 18-12-19 07:05
請問用杯既話,係咪要帶埋水入廁格洗?我見公司廁所板上成日濕哂,仲要唔係濕少少,係成塊環板都有水滴、 ...

我係屋企會係洗手盆洗,在街/公司會用廁所濕紙巾抹,所以唔會帶水喎。。。(同埋帶水入廁格咁顯眼,實俾人誤會我飲尿喎
蛋花湯
|
winwingirl 發表於 18-12-18 18:19
即係邊兩款有事?

淨係講一款為韓國牌子, 另一款為香港牌子

秋天與楓葉
|
http://www.####.com/373863/safetycentre/2款類雌激素超標或致不孕-19款安全衛生巾名單/
psyche0306
|
想知香港個隻係咩牌字。