宝宝食安婴儿有眼屎

WaiKwanWong
|
宝宝食安婴儿有眼屎,系咪对里只奶粉热气?额头都生了一粒粒野,我惊只奶粉热气影响到她,加上宝宝好似唔愿意食奶粉,我系断母乳才要她食奶粉的,唔知系咪唔习惯,所以每次清醒都唔肯食的!宜家我又想转奶粉,但怕转了又要转!
kissapplegirl
|
WaiKwanWong 發表於 18-12-18 22:55
宝宝食安婴儿有眼屎,系咪对里只奶粉热气?额头都生了一粒粒野,我惊只奶粉热气影响到她,加上宝宝好似唔愿 ...

部分bb半歲前嘅淚管未通,好多分泌物你唔即時清就會變成我哋所謂嘅眼屎,用棉花球沾凍熟水由眼頭向眼尾抹, 抹一次用一粒不能重複來回抹, 飲開人奶突然間轉奶粉bb都會唔慣有機會因為咁飲少咗,你不如返健康院問姑娘,佢哋啲姑娘可以畀佢專業嘅意見你,如果bb嘅便便冇大問題我覺得唔需要轉奶粉,額頭生左一粒粒,可能係濕疹可能係天氣太乾都可能係我哋所謂嘅胎毒,只要勤力搽番啲保濕bb面霜好快就冇事
JONLA
|
眼屎有係正常,唔太多就冇野,用濕濕地既毛巾或紙擦走佢就是了~
WaiKwanWong
|
kissapplegirl 發表於 18-12-18 23:36
部分bb半歲前嘅淚管未通,好多分泌物你唔即時清就會變成我哋所謂嘅眼屎,用棉花球沾凍熟水由眼頭向眼尾抹 ...

宝宝支气管炎 发烧反复,每次哄她睡的迷糊才给她吃奶 因为断奶她吃少了,有时候隔的长时间先肯吃 宜家又病了,更加麻烦
WaiKwanWong
|
JONLA 發表於 18-12-19 00:53
眼屎有係正常,唔太多就冇野,用濕濕地既毛巾或紙擦走佢就是了~

嗯嗯 好的
hoganbaby
|
WaiKwanWong 發表於 18-12-18 22:55
宝宝食安婴儿有眼屎,系咪对里只奶粉热气?额头都生了一粒粒野,我惊只奶粉热气影响到她,加上宝宝好似唔愿 ...

如果淨係少少嘅眼屎係正常嘅,如果特別多,尤其上下眼皮同睫毛都粘住,就要謹慎啲喇
JONLA
|
WaiKwanWong 發表於 18-12-19 07:27
嗯嗯 好的
同埋額頭d粒粒,好多bb2,3個月都會有,你攪清楚係咩來先
.HU.
|
便便果d點呀?飲左幾耐?
同埋奶粉轉太密對bb未必好
WaiKwanWong
|
.HU. 發表於 18-12-19 23:51
便便果d點呀?飲左幾耐?
同埋奶粉轉太密對bb未必好

哎我都唔想甘转,bb太过扭计
RubyYu07
|
偶爾有眼屎都算正常,關鍵睇下便便情況再決定要唔要轉奶粉。
hohoho796
|
有少少眼屎好正常,搵D熟水抹抹就OK~唔好咁快幫佢轉奶粉
GCHK
|
hoganbaby 發表於 18-12-19 09:50
如果淨係少少嘅眼屎係正常嘅,如果特別多,尤其上下眼皮同睫毛都粘住,就要謹慎啲喇
...

係亞,少少係正常,觀察下
haha748494
|
醫生話通常三個月前BB淚線未發育完成先有眼屎。
ROCSU
|
飲左幾耐呀?BB有小小眼屎係正常,額頭出粒粒都係,好多BB都有