有乳房纖維瘤同乳腺增生,有冇中醫可以介紹?

Kathy20
|
之前都發現乳房有一粒纖維瘤,點知最近檢查又發現多幾粒,而且乳房間唔中都會痛,好唔舒服,醫生話係乳腺增生,佢話西醫冇得搞,所以想睇下中醫有冇得醫,希望情況唔好再惡化落去,同埋成日痛真係好辛苦,唔知有冇呢類中醫可以介紹,thanks!
SaBB
|
Kathy20 發表於 18-12-18 23:57
之前都發現乳房有一粒纖維瘤,點知最近檢查又發現多幾粒,而且乳房間唔中都會痛,好唔舒服,醫生話係乳腺增 ...

有無成日飯咖啡或濃茶?
Kathy20
|
SaBB 發表於 18-12-22 13:49
有無成日飯咖啡或濃茶?

其實少左好多啦
SaBB
|
Kathy20 發表於 18-12-22 22:25
其實少左好多啦

我睇開個個醫生話要戒咖啡及濃茶、要11點前睡。中醫話胸有纖維瘤係肝鬱、要relax
Kathy20
|
SaBB 發表於 18-12-22 22:47
我睇開個個醫生話要戒咖啡及濃茶、要11點前睡。中醫話胸有纖維瘤係肝鬱、要relax
...

係呀,醫生話情緒都有關係,我唔肯定會唔會同我之前小產有關,你睇開個中醫ok嗎?
SaBB
|
Kathy20 發表於 18-12-23 00:09
係呀,醫生話情緒都有關係,我唔肯定會唔會同我之前小產有關,你睇開個中醫ok嗎?
...

都ok 既、普通中醫、不是什麼名醫、係太子、平平地$5x/ 劑咁
Kathy20
|
SaBB 發表於 18-12-23 08:08
都ok 既、普通中醫、不是什麼名醫、係太子、平平地$5x/ 劑咁

你係咩事睇中醫?
SaBB
|
Kathy20 發表於 18-12-23 09:55
你係咩事睇中醫?

皮膚過敏、身子調理(包括胸纖維瘤都算調理既一種)及身太濕都有睇過。其實你去屋邨附近中醫車如仁愛堂個d 都得。我覺得、好的中醫不一定係人介紹或要排幾耐先有得睇個d
Kathy20
|
SaBB 發表於 18-12-23 13:02
皮膚過敏、身子調理(包括胸纖維瘤都算調理既一種)及身太濕都有睇過。其實你去屋邨附近中醫車如仁愛堂個d ...

都係嘅,出名不一定好,中醫要人夾人,但我睇左幾個都麻麻,要再搵。你個纖維瘤會唔會唔舒服?睇左中醫有冇好轉?
DEAHEI
|
Kathy20 發表於 18-12-18 23:57
之前都發現乳房有一粒纖維瘤,點知最近檢查又發現多幾粒,而且乳房間唔中都會痛,好唔舒服,醫生話係乳腺增 ...

我同你情況差不多,黎緊2月又檢查了,好驚啊
DEAHEI
|
SaBB 發表於 18-12-23 08:08

請問可以pm介紹嗎?
Kathy20
|
DEAHEI 發表於 18-12-28 21:53
我同你情況差不多,黎緊2月又檢查了,好驚啊

醫生點講?我諗定期檢查應該冇事嘅,只係我每次來M前都好痛,好唔舒服,想搵個中醫睇下
DEAHEI
|
Kathy20 發表於 18-12-29 00:09
醫生點講?我諗定期檢查應該冇事嘅,只係我每次來M前都好痛,好唔舒服,想搵個中醫睇下
...

之前個法國醫院徐醫生只是話6個月至9個月再檢查下果7粒野有冇大左,所以我book左2月去仁安蔡醫生檢查
DEAHEI
|
Kathy20 發表於 18-12-29 00:09
...

同埋我依家每兩日飲500ml玫瑰花茶,我覺得幾好啊!你可try下,但買法國果隻唔好買中國玫瑰花
Kathy20
|
DEAHEI 發表於 18-12-29 07:23
同埋我依家每兩日飲500ml玫瑰花茶,我覺得幾好啊!你可try下,但買法國果隻唔好買中國玫瑰花
...

玫瑰花茶有咩用?飲左冇咁痛?法國果隻係咩牌子,係邊度買?
Kathy20
|
DEAHEI 發表於 18-12-29 07:21
之前個法國醫院徐醫生只是話6個月至9個月再檢查下果7粒野有冇大左,所以我book左2月去仁安蔡醫生檢查
...

醫生都係話依家冇野做到,只係每半年檢查睇下有冇大到
Ben2003
|
疏肝玫瑰茶 心花朵朵開

https://health.mingpao.com/%E7%96%8F%E8%82%9D%E7%8E%AB%E7%91%B0%E8%8C%B6-%E5%BF%83%E8%8A%B1%E6%9C%B5%E6%9C%B5%E9%96%8B/

別小看肝氣鬱結,若忽視,可能會「鬱到病」!「日久累積下可成病,不單止情緒障礙,還有身體功能上的毛病,如乳腺增生、子宮肌瘤、胃脘痛、梅核氣(感到喉嚨有異物,吐之不出,咽之不下)等病。」
DEAHEI
|
回覆 Kathy20 的帖子

我發覺飲左玫瑰花之後,依兩三個月個胸冇禁痛呀!我冇brand 只系去啲買花茶號地下買咋, 法國果隻有啲紫紫地色的
Kathy20
|
Ben2003 發表於 18-12-29 14:21
疏肝玫瑰茶 心花朵朵開

https://health.mingpao.com/%E7%96%8F%E8%82%9D%E7%8E%AB%E7%91%B0%E8%8C%B6-%E5 ...

好,等我試下先,thanks!
Kathy20
|
DEAHEI 發表於 18-12-29 15:06
回覆 Kathy20 的帖子

我發覺飲左玫瑰花之後,依兩三個月個胸冇禁痛呀!我冇brand 只系去啲買花茶號地下買咋, ...

你係點煲?將d花加水焗嚟飲?仲使唔使加其他野?