朋友

mabbkk
|
如果你朋友從來不肯說自己屋企的事,什至家住那裡都不肯說,但平時會與你吹水傾其他事,你會否覺得她不當你朋友?又或是尊重她的私隱覺得沒有問題?
Moti
|
朋友,普通朋友?好朋友?普通朋友話知佢。我冇興趣知道人哋啲嘢,同樣地,唔好八我啲嘢。好朋友,佢想講就自然會講。
Mnbvcxdsa
|
mabbkk 發表於 18-12-19 00:40
如果你朋友從來不肯說自己屋企的事,什至家住那裡都不肯說,但平時會與你吹水傾其他事,你會否覺得她不當你 ...
唔係個個人都喜歡要比人知自己事,朋友唔想講有佢原因,我唔會去八卦人哋啲事,我會尊重佢,只要真心關心我,尊重我,大家有開心事一齊分享,唔好有妒忌心,我有唔開心事唔好踩多我兩腳,係我傷口撒鹽,唔好干涉我太多私人事,我就會當佢係朋友

Fishqqma
|
朋友都有分好多種。
bluetulip
|
我身邊有一兩個呢類人,初初會覺得對方乜都收埋好神秘,但漸漸就會接受,變左自己對佢都會有保留。我唔會叫佢地係朋友,只係一場相識,大家以禮相待就 ok 了
水草
|
Mnbvcxdsa 發表於 18-12-19 08:39
唔係個個人都喜歡要比人知自己事,朋友唔想講有佢原因,我唔會去八卦人哋啲事,我會尊重佢,只要真心關心我 ...

Wild_Lady
|
唔講屋企嘢冇問題,每個人都有自己唔想觸及嘅地方,應該尊重人。

但如果連住邊區都唔肯講,作為好朋友的話,係有少少奇怪。
good_pig
|
Fishqqma 發表於 18-12-19 08:44
朋友都有分好多種。

yes
miffyumiffy
|
係咪十幾億身家驚比人老笠??

定天姿國色驚比男人煩??
jpwy    發表於 18-12-19 09:20
musiccisum
|
如果你朋友從來不肯說自己屋企的事,什至家住那裡都不肯說,但平時會與你吹水傾其他事,你會否覺得她不當你 ...

試過有朋友叫我車佢番屋企,但佢唔肯講屋企喺邊,淨係叫我車去佢某個地鐵站落
jpwy
|

會保持距離
日月水火
|
Wild_Lady 發表於 18-12-19 09:11
唔講屋企嘢冇問題,每個人都有自己唔想觸及嘅地方,應該尊重人。

但如果連住邊區都唔肯講,作為好朋友的話 ...
同意。
連住邊區都唔講嘅話....咁我當對方普通朋友甚至hi bye friend 算了

超級特務
|

可能佢真正身份係007
losttoa
|
超級特務 發表於 18-12-19 09:30
可能佢真正身份係007

Wild_Lady
|
超級特務 發表於 18-12-19 09:30
可能佢真正身份係007

或者卧底,咁唯有尊重。
tansyneko
|
我覺得無問題,會尊重私隱
selinako^^
|
你咁8做乜啫,唔講米唔講囉
又唔係對襯家,又唔係同你做人世
Yibu
|
住邊區都唔講,咁我覺得係好普通既朋友,飲飲食食OK。
是是但但
|

除了最知心的兩個BEST FD, 其他人, 我都唔會好想同佢講家事。
講住邊, 就冇所謂, 但我唔會招呼人來我家。

以前識得一個朋友, 1個月總要來我家坐1-2次先得.....EVEN佢黎我屋企, 要坐個幾鐘車, 佢都要求黎。
好朋友, 當然沒所謂.....但久而久之, 我會覺得好攰, 有時放假都想靜靜抖下架嘛!
之後我拒絕, 我以屋企亂, 未有時間打掃黎推佢, 佢可以同我講, 我黎你家幫你執......但我其實只係唔想佢成日黎。

又試過有個朋友, 話黎我新屋度睇, 但最後給我感覺, 好似睇示範單位咁。
睇完就快閃。

自此, 我都真係唔鍾意人地黎我屋企。
不過講住邊, 我OK。最重要,唔好話黎我度囉......真心覺得招呼人, 係好攰既事。
每個人都有自己空間。SORRY, 有點離了題。

bik1229
|

同意。