小學午飯時間有幾長?

JlIl
|
30-40分鐘 夠食嗎?
會唔會飯氣攻心想瞓?食完就上堂?
sytckm
|
我小朋友50分鐘,應該無飯氣攻心啩,咁細個
1998Ruby1998
|
30 分鐘應該夠。。。如果係專心食,同埋老師唔趕人地食快 d。

小學通常有飯後小休?應該唔會飯氣攻心。
有時間反而係要擔心食量。有學校會要求同學仔食曬先準走,但係有 d 小朋友食量細,都要焗住清成個飯盒。
Mary媽咪
|
小一
得20分鐘食
我女本身食飯可快可慢
問過佢,佢話食飯佢夠時間
但佢有同學係食唔切既
qutong
|
JlIl 發表於 18-12-19 01:04

阿仔個間有40分鐘食飯,跟住有20分鐘小息
Fishqqma
|
Mary媽咪 發表於 18-12-19 06:05
小一
得20分鐘食
我女本身食飯可快可慢

Vinccy
|
40分鐘,阿仔話夠時間食
sophialihk
|
小一
得20分鐘食
我女本身食飯可快可慢

20min?
AGa1111
|

30分鐘飯時間再加30分鐘午息,老師話佢地夠時間食,因為個個掛住之後有得玩就唔會食得慢
gigi19810326
|
我女個間有40分鐘食,20分鐘休息
但我女好死八卦嘅,永遠左望右望,用哂40分鐘去八卦人地食咩,食完未,人地講咩,做咩。。。。攪到永遠都要用20分鐘小息時間食飯
amypekkle
|
小一
得20分鐘食
我女本身食飯可快可慢

20分鐘食飯~我覺得好趕!
而家啲小學生真係辛苦
Mary媽咪
|
amypekkle 發表於 18-12-19 08:59
20分鐘食飯~我覺得好趕!
而家啲小學生真係辛苦

無計,係課室食
都明白做老師既唔會想陪學生食咁耐

0q.cathy
|
Mary媽咪 發表於 18-12-19 09:33
無計,係課室食
都明白做老師既唔會想陪學生食咁耐

老師可以同學生一齊食,我間學校係咁,所以lunch time 好長,35分鐘食,午息又35分鐘。
luppy
|
小一
得20分鐘食
我女本身食飯可快可慢

我個又糸甘話...有時仲話15分鐘。痴缐。
我咪問個老師糸米倒落去食。個老師只答,比小d佢食
D小朋友去洗手間洗手各樣...哂時間。有時又遲開始。未識字,腸都壞咗。
Mary媽咪
|
luppy 發表於 18-12-19 13:21
我個又糸甘話...有時仲話15分鐘。痴缐。
我咪問個老師糸米倒落去食。個老師只答,比小d佢食
D小 ...

所以我只可以講聲好彩
我女係食到快既人
有d 小朋友慢熱動作又慢
20分鐘一定食唔晒

pooh仔
|

我女小學1小時任食, 食得快咪早啲自由時間.
(emoji)過,如當日lunch time 有活動,就得20-30分鐘不定
brindlewin
|

約50分鐘,通常10~20分鐘就有人放底去玩架啦。
李露眉
|
gigi19810326 發表於 18-12-19 08:44
我女個間有40分鐘食,20分鐘休息
但我女好死八卦嘅,永遠左望右望,用哂40分鐘去八卦人地食咩,食完未,人 ...

ccllmama
|
手冊寫30分鐘時間,上手落堂,加睇飯老師接手,再派餐……攪得快就10分鐘,慢就15分鐘,做齊哂先開飯,所以15至20分鐘食
pretty_cat
|
我地35分鐘,但有時儲到貼紙會食完可以打機或邊食邊睇卡通或做手功,所以佢地都會食快d