請問去上海要否帶passport?還是只帶身份證回鄉卡便可?

sabun
|
如上
babywork
|
sabun 發表於 18-12-19 06:34
如上

回鄉卡加身份証,其實同返深圳一樣
小可愛11
|
sabun 發表於 18-12-19 06:34
如上

Are u serious ?
點解你覺得返大陸要帶 passport? 你嗰本係加拿大定美國 passport?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
sabun
|
babywork 發表於 18-12-19 06:36
回鄉卡加身份証,其實同返深圳一樣

thankyou
pretty0
|
小可愛11 發表於 18-12-19 06:54
Are u serious ?
點解你覺得返大陸要帶 passport? 你嗰本係加拿大定美國 pas ...

即係搭飛機去上海都唔洗拎passport? 我以為搭得飛機就要拎passport
orangeca
|
樓主呢個問題有d嚇人

幾歲人啊?
orangeca
|
pretty0 發表於 18-12-19 10:17
即係搭飛機去上海都唔洗拎passport? 我以為搭得飛機就要拎passport
香港宜家咩事? 第三世界國家/地區?

gracelam
|

上海係中國一個城市, 香港永久居民只用回鄉証及身份証就可以出入境。
小可愛11
|

睇你搭飛機去邊,如果返中國大陸,拎回鄉証+身份證已足夠。
去其他地方就要 passport.
小可愛11
|
orangeca 發表於 18-12-19 10:18
樓主呢個問題有d嚇人

幾歲人啊?

樓主仲要係中高層公務員,出緊五皮嘢人工一個月!
991129    發表於 18-12-19 11:08
pretty0
|
orangeca 發表於 18-12-19 10:20

本身好少番國內旅行所以唔清楚姐
應該唔關第三世界事既
本身去開國外旅行想問清楚都無咩問題既
唔洗講到咁mean
Valais
|
passport 係大人定小朋友.
如果係小朋友, 就真係要帶 passport.
因為要出境

但大人身分証及回鄉咭便可.
pretty0
|
Valais 發表於 18-12-19 10:23
因為要出境

咁又係 因為有埋小朋友 所以都要拎護照
baby2kingdom
|
我會攞定passport,如有突發事件,可以隨時轉飛其他地方
orangeca
|
小可愛11 發表於 18-12-19 10:21

vivibabyvivi
|

做公務員真係正,可以日日不停上BK出post, 羨慕死我喇
goat
|
orangeca 發表於 18-12-19 10:20
樓主出post已驚親, 仲有人問搭飛機就要用護照
sabun
|

我都喺
sabun
|

我每發post小可愛都會講一次 不過我不是5皮了。唔好成日掛住我啦,不想令你煩心,留下位置記開心嘢是更好嗎?
catiou627
|
Valais 發表於 18-12-19 10:23
因為要出境

對,小朋友要passport