早產bb

蔡小姐0712
|
我bb 36wk就出世了,當時發燒,而且用吸盤吸出。一直住保溫箱。現在醫生話佢食奶的時候有時會唔識透氣,好擔心好擔心。每日落去睇佢,都想喊。再加上現在仲未上奶。心情好down。我自己又要每日打抗生素。因為生bb時發燒。所有問題加起來,令到我情緒好低落。
不斷安慰自己都係無用,一想起bb就好想喊。

celticsbig3
|
蔡小姐0712 發表於 18-12-19 08:12
我bb 36wk就出世了,當時發燒,而且用吸盤吸出。一直住保溫箱。現在醫生話佢食奶的時候有時會唔識透氣,好 ...

依家bb 喺醫院有人睇住,你應該好好休息,吾好太胆心。飲奶時未識透氣,姑娘自然會有辦法餵bb
bb 出左世幾多日?頭四,五日未上奶好正常㗎!煲下上奶茶,湯水之後d奶就上㗎啦!
你訓多d,都會幫助上奶㗎!
吾好胆心啦!
蔡小姐0712
|
celticsbig3 發表於 18-12-19 08:36
依家bb 喺醫院有人睇住,你應該好好休息,吾好太胆心。飲奶時未識透氣,姑娘自然會有辦法餵bb
bb 出左世幾 ...

bb17號出世,日日都係nicu,我一日落去睇佢兩次,每次見到佢都好想喊,其實我無勇氣落去睇佢,但是又擔心佢唔知點樣,每次睇完返上去產後房心情要平復一陣。
今日叫99煲上奶茶,睇下有無幫助啦。呢幾日訓得唔好,胃口又一般,可能都有D影響吧。
Gemlike
|
我bb 36wk就出世了,當時發燒,而且用吸盤吸出。一直住保溫箱。現在醫生話佢食奶的時候有時會唔識透氣,好 ...

我嗰個35w2d 就出世, 有啲肺炎...我都未上到奶,佢又未食得奶, 一齊加油!
蔡小姐0712
|
Gemlike 發表於 18-12-19 09:24
我嗰個35w2d 就出世, 有啲肺炎...我都未上到奶,佢又未食得奶, 一齊加油!
...

咁你bb現在點樣?穩定嗎?
hoganbaby
|

邊個遇到咁加事都會心情好down,而且仲要睇住個細嘅受罪咁,做阿媽之後最驚睇到呢啲,自己有事都冇咁驚,不過你要撐住吖,加油!
Gemlike
|
蔡小姐0712 發表於 18-12-19 09:42
咁你bb現在點樣?穩定嗎?

現在穩定呀, 要種菌我出院佢都未得。 我都心痛呀咁細粒但係冇辦法, 點都好要俾啲信心佢...
sfcbb
|

我細仔一出世個肺吸左水,呼吸差,住箱住左成個星期,唔可以一齊出院。到成個星期之後先可以抱下佢,去探佢見到佢好似好辛苦,自己真係好心痛,勁喊。不過我不停同佢講野,叫佢快啲好番,快啲一齊返屋企。宜家佢就黎5個月,日子係好難捱,但好快就過。bb一定會健健康康。

上奶就順期自然,太大壓力都會有影響,冇bb埋身試下泵多啲或用手唧,都會有幫助。加油
GCHK
|
而家喺醫院,唔好太擔心,照顧好自己先,你擔心你喊都冇用
蔡小姐0712
|
hoganbaby 發表於 18-12-19 09:45
邊個遇到咁加事都會心情好down,而且仲要睇住個細嘅受罪咁,做阿媽之後最驚睇到呢啲,自己有事都冇咁驚,不 ...

係呀,寧願係自己受苦都唔想佢受。
做咗媽媽之後,心態變化好大,會有好多嘢驚。做媽媽真係不容易
蔡小姐0712
|
Gemlike 發表於 18-12-19 09:48
現在穩定呀, 要種菌我出院佢都未得。 我都心痛呀咁細粒但係冇辦法, 點都好要俾啲信心佢...
...

我聽日出院了
剛剛落去睇過bb,醫生話穩定,白血球有dd高要抽血再化驗一下。已經進步咗
蔡小姐0712
|
sfcbb 發表於 18-12-19 11:15
我細仔一出世個肺吸左水,呼吸差,住箱住左成個星期,唔可以一齊出院。到成個星期之後先可以抱下佢,去探 ...

多謝你的鼓勵!!我會加油!!
Twinsbabymommy
|
我的孖寶上個月,34週就早產出世大果個三磅半住nicu17日,
細果個四磅住nicu10日
兩個初頭都唔識啜要插胃喉
我有長期食藥直頭唔餵得人奶,全奶粉
其實奶粉都對bb好,
唔好因為人奶比甘大壓力自己
早產bb生命力好強,
你要襯而家多d休息,訓多d養好身體,
佢出院時你先有精神照顧佢地
早產bb要多d精神take care既
我孖寶早兩日滿月去磅重,大寶六磅,細寶七磅
果刻真係好開心
依度好多早產bb,亦有好多成功例子,大家一齊努力

CHERRY_1122
|

我都係36wk生,寶貝同你既一樣食奶個陣唔係好識透氣,之後跟職業治療師教餵奶,第十一日就出院,而家5個月,食奶都肯透氣啦,唔使咁擔心
蔡小姐0712
|
CHERRY_1122 發表於 18-12-20 06:22
我都係36wk生,寶貝同你既一樣食奶個陣唔係好識透氣,之後跟職業治療師教餵奶,第十一日就出院,而家5個月 ...

我又係叫cherry我哋情況差不多哦
聽到你咁講我都放心D
我今日出院了 bb仲要留係NICU
唯有每日來睇下佢
你之前有無返醫院餵奶架?

CHERRY_1122
|
蔡小姐0712 發表於 18-12-20 08:20
我又係叫cherry我哋情況差不多哦
聽到你咁講我都放心D
我今日出院了 bb仲要留係NICU

我每日都返去餵奶,餵兩餐,通常佢12點飲,我就十二點餵一餐,餵埋3點個餐就走
我要做媽媽
|
我覺得你目前最需要系調理好自己既身子同調整好心情,咁樣先會比較容易上奶架,加油媽媽
RubyYu07
|
你要相信醫生!無事架~喊只會對眼睛唔好。
Healthy123.
|
"同bb講媽咪又黎睇你啦!你好叻喎,有飲奶..。記得,要學好點呼吸喎.."..唱下歌仔比bb聽,佢知妳好愛佢,好錫佢,會有動力。

另外,有醫護人員在,佢地會照顧好bb架,不用掛心喎。

現在未咁快上奶。正常架。最重要是妳盡快復原,要多的睡,其它家務乜都唔使理,放寬心。
SaMeng
|

我都係早產35+5
BB一出世就抱左入房,不過我一直都好放心,因為醫護人員比我更專業,有人照顧仲放心
你好好休息,先有力量支持BB,加油