夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近發現C6有婚外情,嗰個係佢個Ex,因為拍拖嘅時候我問過佢啲情史,我認得嗰個女人,佢哋應該識咗好多年,我記得佢嗰陣時話,好鍾意呢個女仔,但係因為自己衰,有女朋友走去追人,結果一齊左好短好短時間,佢哋就分開咗。然後C6搞掂晒所有嘢,再搵呢個女人,佢已經唔肯再同佢一齊。

所以睇相一眼就認得呢個女人,其實準確地我唔知佢哋開始左幾耐,但佢哋之間認識,一定耐過我同C6,只係我係我C6拍拖最耐嘅女朋友。

大宅

AudiQ7 發表於 18-12-19 10:48
最近發現C6有婚外情,嗰個係佢個Ex,因為拍拖嘅時候我問過佢啲情史,我認得嗰個女人,佢哋應該識咗好多年, ...

拍拖七年,結婚兩年,小朋友就快一歲。
到底婚外情係時間耐左越難甩?定係時間耐左,會厭倦,易甩啲?

我偷睇佢哋嘅對話內容,C6冇話過會為咗佢離婚。但係如果有一日穿咗,C6話會揀佢。好傷心,如果唔係好奇睇佢電話,我完全冇諗過佢會有婚外情。平時佢好就我,我脾氣唔好,佢一直都好忍讓我。

有咗到而家,我哋差唔多兩年冇性行為。咁耐以來佢只要求過一次,但大約已經係一年前嘅事。我睇返對話內容,原來C6應承咗個女人唔可以同我行埋,攬我同錫我都唔得。唔怪得知,雖然日常生活同照顧小朋友,佢都會仍然盡返個老公同爸爸嘅責任,但係就再冇掂過我。

大宅

AudiQ7 發表於 18-12-19 10:49
拍拖七年,結婚兩年,小朋友就快一歲。
到底婚外情係時間耐左越難甩?定係時間耐左,會厭倦,易甩啲?

我好了解我C6,我同佢拍拖嘅時候係好平淡,就算剛剛開始嘅時候,都唔係嗰啲好激烈嘅愛情。當初亦係因為拍拖拍得耐,我一直逼佢結婚,我知佢耳仔軟,最後佢應承咗。

但我睇返佢哋嘅對話來容,我知道C6真係好鍾意呢個女人,佢對佢嗰種愛,係我呢九年都未感受過。我知道佢份人,佢選擇得出軌,一定唔係一時衝動。我亦知道如果我而家攤牌,可能C6真係會選擇佢。

一直以來C6都忍受我嘅壞脾氣,我知自己都有唔啱嘅地方,俾佢寵到脾氣越來越差,但原來佢一直都係忍緊我。

大宅

AudiQ7 發表於 18-12-19 10:49
我好了解我C6,我同佢拍拖嘅時候係好平淡,就算剛剛開始嘅時候,都唔係嗰啲好激烈嘅愛情。當初亦係因為拍 ...

我驚,如果我一直拖落去,佢哋越嚟越來就越難分?好多對話C6 delete咗,我唔知佢哋開始左幾耐,如果係啱啱開始冇幾耐,會唔會容易分開D?

我知C6係因為小朋友,家人朋友等等,所以先唔會貿貿然同我離婚。但我睇到佢地啲對話,我就好似一個局外人咁。C6話,佢個心已經放唔落其他人,只係得佢一個。佢話唔想再錯過佢,唔想人生再有遺憾。

C6係屬於理智型,如果佢選擇得開始,我知佢一定已經作最壞打算,唔會係玩玩下,氹住嗰個人。

如果我再拖,佢哋感情會越深?定係我繼續忍?等佢地慢慢變淡?

大宅

yau2012 發表於 18-12-19 13:27
如果你真係想再畀一個機會自己 ,你試下營造一個好氣氛,等你c6在好放鬆嘅情況下 好好食一餐飯或最好2個人去 ...

我上星期發現前,同佢去台灣三日兩夜。其實生完之後自己都唔係好想搞嘢,咁佢一直冇要求,所以我都不以為意。

成個旅行,我哋都冇拖過冇攬過。而家諗返起,我有一下想拖佢嘅時候,佢有意無意甩開咗我。依家先知真正嘅原因。

問題係,而家我扮唔知,佢仍然會做一個好先生,唔敢咁放肆,會返屋企食飯,唔會出街過夜,會報道,會驚我發現而唔敢咁過分,我好驚我揭穿左,反而佢會放肆

大宅

靚豬豬 發表於 18-12-19 11:41
唔係嚇樓主,睇牌面樓主輸左9成,個男人竟然可以答應第三者唔搞自己個太太,即係連敷衍交功課都費事做,建 ...

我真係輸咗九成?其實我都有責任,阿仔出世之後,我個重心放晒落牙仔,冷落左佢,而且脾氣好差。

我依家唔敢做主動,因為我好驚佢會拒絕我。

大宅

Nancy20090615 發表於 18-12-19 10:59
唔係拖唔拖的問題, 係佢已經落左个決定响心, 佢一定唔揀你揀條女. 如果你爆出黎, 佢可能真係因為小朋友尤 ...

如果冇小朋友,我覺得我先生係會主動同我攤牌。有時都唔知話佢有責任感好,定係恐怖好。如果唔係我好奇,我真係完完全全感覺唔到佢出軌。佢真係做得好出色,仍然係一個好遷就我嘅老公,而且對小朋友好好,叫我點去相信佢出邊其實有第二個

大宅

kc_01k 發表於 18-12-19 11:44
只有唔爆拖住先,唔爆亦未必冇事,因小三已知佢心意,慢慢會迫吓佢,佢腳步只會加快。你有錢就要多個旁身, ...

比着平時,有啲乜嘢我一定爆左先。但今次我真係唔敢,佢平時忍讓同遷就我嘅,今次簡直係一次過要我還。

我不停叫自己冷靜,我連爆嘅勇氣都冇,我想清楚自己要點樣做,佢要一有咩反我不停叫自己冷靜,我連爆嘅勇氣都冇,我想清楚自己要點樣做,佢會有咩反應,我應該點樣應對,我想要啲乜?

我唔敢亂黎,原來一個男人真係可以假到咁。

大宅

ELSA_LI 發表於 18-12-19 11:44
人人都話寧教人打仔,莫教人分妻,不過我好衰,我份人如果俾我知道佐,我就要樣樣都要搞得清清楚楚,趁候生 ...

我本來嘅性格同你一樣,但呢件事我真係唔敢亂來。我依家不停叫自己冷靜,我唔想衝動。

大宅

kittykit622 發表於 18-12-19 11:56
同樣見解,樓主搵定後路。男人如果係真愛,比女人愛得更死心眼。你地當年拍拖已平淡,佢又搵到自己真愛, ...

其實我最唔敢面對呢樣野,到底佢係咪真係真愛?我仔都同佢生埋,就算冇愛情,都有親情掛?

我唔知應唔應該博?博佢係一個對家庭負責任嘅人,唔會為咗愛情沖昏頭腦,希望佢時間長咗,或者佢哋之間有問題,或者個第三者等唔到,其實我依家都好亂

大宅

kittykit622 發表於 18-12-19 12:29
我係樓主都放手,對住一個唔愛自己既人好痛苦。可惜唔係個個女人都學懂呢個道理。
...

踢爆,離婚,呢個過程可以好快好容易。如果我冇睇過電話,其實我一路都唔知佢愛嘅唔係我,更加唔知佢唔掂我,係因為應承咗第二個。我真係好後悔睇咗個電話

大宅

kc_01k 發表於 18-12-19 12:33
知係會傷心,但樓主都必須要行動,做足準備,畢竟有小朋友,錢,心態,建立自己朋友圈,坐度諗都冇用,行動 ...

多謝你,呢幾日我已經食唔落,仲要扮冇嘢,佢話開會我又會懷疑,我好驚佢講每一樣野都係呃我。我唔敢攤牌,因為呢件事,只係知道左一兩日。我需要時間,個心好亂好痛。咁多年,一個好好先生,突然變得好陌生。

大宅

soso1227 發表於 18-12-19 13:46
如果我係你就暫時唔會攤牌,
改好大家嘅關係先,
你知道自己脾氣唔好就改下,

我依家唔敢攤牌,依家諗返轉頭,呢段時間佢表面好似好就我,但可能出於內疚。而且我以為兩夫妻冇咗激情係好正常,所以生活對話行為都變得好平淡。諗返轉頭,佢好似當我一個同屋住,夜晚瞓覺都係背對背。對話離不開屋企同阿仔,有時覺得可能淡左生活係咁,但絕對冇諗過,原來佢已經有第二個

大宅

koalamaggie 發表於 18-12-19 12:58
要有準備被飛,裝扮好自己重新出發,
如果佢唔郁,你自己又會點做?
忍,當冇事? ...

呢個問題我重複重複咁問自己,不斷重複。面對着一個為責任而返屋企嘅老公,面對着一個愛仔仔嘅老公,但佢唔愛我。如果我一直死忍扮唔知,其實佢哋可以拖幾耐?只要我一直扮唔知,佢先會怕被發現,做好多嘢出嚟去包裝。到底係咪咁樣忍會好啲?

大宅

littlefunpig 發表於 18-12-19 22:48
個老公都係對小三真心,只係等時間,而家掉底你同個仔就背上拋妻棄子既罪名,由好好先生變成濺男,形象一鋪 ...

好中,出面有性有愛,屋企無性無愛....

大宅

english1221 發表於 18-12-19 22:25
你老公似真心,我係你會「立」錢走,離婚算

點解大家覺得佢真心所以要離婚?如果佢咁愛佢,佢而家等乜?

大宅

skac 發表於 18-12-19 21:56
睇樓主所說似乎係唔想分開多。既然係咁,就做d 嘢改善自己,起碼嘗試過。但一定一定要似之前jms 所說,諗定 ...

我會改脾氣,忍住先,拖時間。我要小小時間處理左呢個打擊先,太痛

大宅

qee 發表於 18-12-19 18:34
牌面真係輸9成
個女人係你老公嘅女神
咁多年後終於俾佢得米

佢whatsapp 對話真係話佢係女神,但我唔信呢個世界有女神

大宅

bobo88hk 發表於 18-12-20 07:28
個小朋友先咁細 改下脾氣睇下點 挽救下
不過忍得好辛苦最好攞出嚟傾囉 咁樣屈法好易有病
...

我呢兩日望住個仔,係咁問點解? 仲咁細?咁可愛。點解可以為左個女人咁對我地?

大宅

asukav6 發表於 18-12-20 18:30
老土D講,一定係個男人求婚而結婚的婚姻先係長久的婚姻,女人迫結多數冇好結果
...

拍拖咁多年,我都想有個家,佢一直拖,一直拖。我禽晚睇佢電話,原來佢話結婚果日對佢黎講係一個形式,唔係果種感覺,即係無第三者前,佢都係煮到埋黎就食嘅心態,我終於如夢初醒

首頁

尾頁

跳至