自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Rene122 發表於 18-12-21 17:51
佢有冇其他味架?
有呀,bless有好多隻味架, 蘋果汁,苦瓜,檸檬……等等,幾特別既都有隻杏仁露味,不過我都係飲開橙汁多

大宅

Perlettec021 發表於 18-12-20 12:36
佢係冷藏果汁黎,會保存到多D營養,又冇防腐劑冇、香料果D

出面買基本上都會有好多果糖

大宅

yying829 發表於 18-12-24 11:09

冷藏果汁唔似出面果汁咁,用一般榨汁機
會容易破壞到營養,不過小心揀果汁係真,出面果汁好多真係無乜益

大宅

回覆樓主:

我用v字頭果部机,细果部机,方便law出街接女放補習時飲……我女易便秘,但補完習已6点機,通常會榨支火龍果加雪䔧,橙或奇異果,一至兩種生果……唔加糖唔加水,唔會太飽,回家就準備食飯沖涼訓,冇咩時間食生果!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我夏天時間中會blend smoothies 俾小朋友飲

珍珠宮

回覆樓主:

以前會,但之後上網睇原來就算用新鮮生果整出黎飲比起就咁食生果更易肥

珊瑚宮

Perlettec021 發表於 18-12-24 11:37

冷藏果汁唔似出面果汁咁,用一般榨汁機

冷壓唔經熱力唔會破壞營養, 係唔啱, 但相對亦易有細菌滋生。
仲有, 果汁越放時間長, 營養是會流失的, 無論以咩方法搾汁都係。

珊瑚宮

回覆樓主:

http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/lifestyle/newsandentertainment/news/49647

文章內容:

消委會測試40款市面較常見的預先包裝冷藏果汁樣本,發現「Presha Fruit」品牌的一款蘋果汁「Cold Pressed Pink Lady Apple」,及同一品牌的一款含蘋果汁混合果汁「Cold Pressed Apple & Strawberry」,分別驗出每公斤含67微克和138微克「棒曲霉素」,數值均高於食安中心的水平,即每公斤蘋果汁不應超過50微克,分銷商已即時將產品下架,消委會已將有關樣本的資料交食安中心跟進。

男爵府

yying829 發表於 18-12-24 11:09

大部份都有好多糖、色素、防腐劑 ... 唔好講小朋友,大人接觸得多都唔好啦,bless果隻起碼冇d乜野色素,防腐劑先,對我地呢d忙起上黎生果都冇咩時間食既黎講係健康好多,當然都要講適量啦,過量都一樣會吸收太多果糖

珊瑚宮

Marina227 發表於 18-12-24 14:54
大部份都有好多糖、色素、防腐劑 ... 唔好講小朋友,大人接觸得多都唔好啦,bless果隻起碼冇d乜野色素,防腐 ...

營養師都講果汁放得越耐, 營養就不斷流失, 就算冷壓果汁亦一樣。
花幾十蚊買支果汁, 淨得果糖, 唔化算。

珍珠宮

2024年龍年勳章

cbeyond 發表於 18-12-24 12:33
冷壓唔經熱力唔會破壞營養, 係唔啱, 但相對亦易有細菌滋生。
仲有, 果汁越放時間長, 營養是會流失的, 無論 ...

agree,放耐左營養點都會流失,如真係要飲prefer喺我面前即刻榨嗰啲先夠新鮮。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Rene122 發表於 18-12-21 17:54
加埋蔬果非常健康呀

其實都以蔬菜為主,蘋果同蔬菜嘅比例只係1:5,其實都唔係太好飲,但羽衣甘藍同紅菜頭呢類蔬菜比較適宜榨汁,但有益冇計啦,草青味都好勁,唔容易入口。

首頁

尾頁

跳至