保濕產品

yankebe1314
|
點樣分辨自己應該適合搽乳液定係面霜?
另外有冇咩保濕產品可以介紹
cindy8888
|
皮膚比較乾就擦面霜,保濕力強過乳液
cindy8888
|
保濕產品好多啦
NatalieTY
|
yankebe1314 發表於 18-12-19 13:10

保濕精華最重要!
富貴榮華
|
最簡單就係你自己鍾意咩texture 有d人本身就唔鍾意搽d笠野上面既話,咁乳液會岩佢d~
但當然都可以睇你皮膚本身膚況係點,如果本身比較缺水or算係成熟肌既,咁就用面霜啦~始終會滋潤d
如果你搽完面霜後會起粒粒/標油標得好西利既話咁就可能唔岩你,用乳液囉~

而我自己就傾向跟季節既~夏天我習慣用乳液,開冷氣訓覺或者冬天我就習慣用面霜
依家呢d天氣我都用緊Chanel sublimage盒面霜,再搭埋佢新出支精華去用~唔錯~
lenareina
|
yankebe1314 發表於 18-12-19 13:10

樓主我認得你
你仲未解決你你個保濕問題呀?

不如你試下搽serum 加薄搽facial oil 啦
濕fu toner 或保濕mask 都ok
yankebe1314
|
lenareina 發表於 18-12-27 22:06
樓主我認得你
你仲未解決你你個保濕問題呀?

toner可以用邊隻
我混合性皮膚
dada_88
|
B5 精華
joebibi
|
我覺得乳液/面霜都無所謂~最重要係用嗰隻夠保濕,呢排我塊臉爆拆甩皮得好勁, 搽乳液/面霜都係咁, 但一勤力d搽bio oil就潤返啦, 皮膚冇再猛猛緊, 認住綠色k字頭玻璃樽嗰隻, 成份天然好多, 配合咩產品用都ok~
Coryhhaley
|
我係乾性皮膚都係用緊bio oil,不過唔係K字頭,每日都吱兩滴係手心再打圈搽暈塊面
wwyo
|
我都係睇自己喜好咋,我自己鍾意用保濕gel,薏仁gel保濕力都夠,仲可以好似cream咁鎖水