有冇唔讀N班嘅家長入嚟傾下計?

bobogarry
|
如題, 大家傾下計交流下^^
ElledC
|
唔會比佢讀n班。。。依家歲半
nnnn
|
bobogarry 發表於 18-12-19 13:46

我囡都唔讀阿 而家20個月阿
fibe0313
|
我女都無讀N. 只一星期2堂playgroup. 每堂1. 5小時。宜家剛2歲。黎緊19年9月直接讀K1.
noodlemama
|
fibe0313 發表於 18-12-20 10:05
我女都無讀N. 只一星期2堂playgroup. 每堂1. 5小時。宜家剛2歲。黎緊19年9月直接讀K1.
...

Same same ,我女兩歳兩個月,都係無讀N,1星期上兩堂playgroup,1.5hr,吾駛家長陪的,返左playgroup明顯活潑左,又成日唱歌仔,依家都有幾個K的offer,9月直接讀K.

我覺得除非有心儀既K,而佢又有N可直上,咁去上N就好有用,否則上playgroup彈性大啲。
Viannwang
|

我孖仔兩歲半,面見過N班收左,而我報N主要系為左升K,萬一心儀學校唔收,可以直升N尼間,不過我冇讀,主要原因系小朋友以後讀書的集體生活會好漫長,同埋計下同時兩份學費真系好柑,尼d錢可以留返將來大學或出國讀中一個一年學費喇,所以放棄。最後事實亦都證明就算無讀N班,一樣可以入到最心儀最多人爭果間幼稚園
dreamboy_man
|
n班,playgroup都無返
bobogarry
|
係吖...我都係咁諗所以我囝果都冇返N....下個月開始返playgroup...
rosa_wing
|

我都無諗住俾仔仔讀N班,驚佢抵抗力唔好會易病
香蕉煎餅
|
我仔都無讀k,多帶佢去玩,都考到心儀k
ellafriends213
|
我仔無讀n, 只係一星期返一堂playgroup, 明年讀k1
FlowYue
|
就黎兩歲,乜都冇返過
都係覺得童年就該有童年嘅時間
唔想佢咁早去捱呢D苦
prettycutemama
|

我無報N班,小兒現在更正年齡19個月
出世年齡是21個月
平時一星期帶他上PLAYGROUP 一堂
每天節目出街,公園,博物館,陪我返公司等等
SY0702
|
dreamboy_man 發表於 18-12-21 02:31
n班,playgroup都無返

bobocheung65
|
noodlemama 發表於 18-12-20 10:41
Same same ,我女兩歳兩個月,都係無讀N,1星期上兩堂playgroup,1.5hr,吾駛家長陪的,返左playgroup明顯活潑 ...

k 要一年前申請? 點解咁快有offer?thx
noodlemama
|
bobocheung65 發表於 19-1-9 00:54
k 要一年前申請? 點解咁快有offer?thx

兩歳就要申請下個學年了,通常7-8月開始報名,十一月in,有啲學校2-3星期有結果,有啲就真係12/21前先有消息。
靚靚太
|
N 班真係好易病咖, 一番學一個月睇幾次醫生
bobocheung65
|
noodlemama 發表於 19-1-9 08:46
兩歳就要申請下個學年了,通常7-8月開始報名,十一月in,有啲學校2-3星期有結果,有啲就真係12/21前先有消 ...

九月開始返學?咁咪早好多?
noodlemama
|
bobocheung65 發表於 19-1-9 12:29
九月開始返學?咁咪早好多?

係架 你可以去教育局網站睇睇,到時到後家長係要自己申請教育証,去註冊時要交俾幼稚園的。