飲管杯用到幾時要再轉?

ELYM
|
BB一歲,暫時識用飲管杯黎飲水,用黎飲奶就唔多得,想請問飲管杯一般要用到幾大要再轉架?謝謝!
ar_ching05
|
ELYM 發表於 18-12-19 13:54
BB一歲,暫時識用飲管杯黎飲水,用黎飲奶就唔多得,想請問飲管杯一般要用到幾大要再轉架?謝謝! ...

我都想知,因為我仔已經21個月,我出去上playgroup, 已經有教,諗緊係咪要同佢轉
emmmacyk
|
轉的意思係轉用普通開口杯?
如果係,一般2歲左右的小朋友應該識用。
NatalieTY
|
會返n班嗎?
返左n就識用,因為學校食茶點飲水係咁,之後就自然要求用杯飲水,不過出街我貪方面都係用飲管樽。
我要做媽媽
|
飲奶佢一定要用奶樽亞?
ELYM
|
回覆 ar_ching05 的帖子

請問你去邊間playgroup 會教?
ElledC
|
其實冇話特登幾時開始教。。。我bb14個月就開始用直飲樽同水杯。。。係因為見到我地d大人用。。。我覺得最緊要係唔怕佢地會專登倒瀉水。。。同埋會好煩咁叫你同佢一齊飲。。。玩cheers
bchuma
|
ELYM 發表於 18-12-19 13:54
BB一歲,暫時識用飲管杯黎飲水,用黎飲奶就唔多得,想請問飲管杯一般要用到幾大要再轉架?謝謝! ...

轉普通杯?2歲咯
RubyYu07
|
2歲就可以用普通杯啦。
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-12-21 17:14
2歲就可以用普通杯啦。

我地都係差唔多兩歲開始用普通杯
Ember
|
ElledC 發表於 18-12-20 00:03
其實冇話特登幾時開始教。。。我bb14個月就開始用直飲樽同水杯。。。係因為見到我地d大人用。。。我覺得最 ...

我就係接受唔到倒瀉水,不停換衫太麻煩了
haha748494
|
回覆 ar_ching05 的帖子

我細B21個月都系諗緊呢個問題,我覺得都系2歲多D好.
babywb
|
GCHK 發表於 18-12-21 19:21

係咪飲奶都用普通杯飲?咁開奶時係咪用奶樽開完先再倒落杯到,定直接係杯開奶?
RubyYu07
|
GCHK 發表於 18-12-21 19:21

係啊,叻叻!好快適應。
GCHK
|
RubyYu07 發表於 18-12-25 21:18
係啊,叻叻!好快適應。

好似佢呢方面都幾快,講嘢都快
GCHK
|
babywb 發表於 18-12-23 01:30
係咪飲奶都用普通杯飲?咁開奶時係咪用奶樽開完先再倒落杯到,定直接係杯開奶?
...

飲奶都仲係用奶樽,飲水飲果汁就用普通杯