覺得自己唔識湊b

一顆心
|
有時湊b湊都好氣餒,濕疹睇左5次醫生都系咁番發著得少又驚冷親,著得多又出汗,已經唔系新手媽媽,有時真系覺得好無助。
tansyneko    發表於 18-12-19 14:45
toyspoodle
|
唔關乎係咪新手唔新手, 揍濕疹BB 真係好攰, 要慢慢適應㗎. 加油
musiccisum
|
一顆心 發表於 18-12-19 13:58
有時湊b湊都好氣餒,濕疹睇左5次醫生都系咁番發著得少又驚冷親,著得多又出汗,已經唔系新手媽媽,有 ...

bb幾大呀?我初時都因為bb有少少濕疹湊到好氣餒
港式奶茶
|
加油呀媽媽
我兩個小朋友都濕疹,我自己都壓抑大到濕疹翻發,呢啲係體質問題唔係你照顧得唔好,唔好因爲咁走去怪自己
choco_soup
|
濕疹好麻煩。我個b 都有,後來頂唔順試下比佢食一個月益生菌、狂塗cream和食少d 奶,兩個星期濕疹就好返。

而家天氣凍就起返少少,但無咁嚴重。
一顆心
|
toyspoodle 發表於 18-12-19 14:37
唔關乎係咪新手唔新手, 揍濕疹BB 真係好攰, 要慢慢適應㗎. 加油
...

對哩樣野無經驗,真系束手無策
一顆心
|
musiccisum 發表於 18-12-19 15:01
bb幾大呀?我初時都因為bb有少少濕疹湊到好氣餒

5個月
一顆心
|
choco_soup 發表於 18-12-19 15:09
濕疹好麻煩。我個b 都有,後來頂唔順試下比佢食一個月益生菌、狂塗cream和食少d 奶,兩個星期濕疹就好返。
...

你b幾大?我餵人奶,已經食得好清系咪我d奶唔晏佢食
一顆心
|
港式奶茶 發表於 18-12-19 15:04
加油呀媽媽
我兩個小朋友都濕疹,我自己都壓抑大到濕疹翻發,呢啲係體質問題唔係你照顧得唔好, ...

但究竟仲同唔同佢搽類固醇好呢?咁細個,但佢又好痕,之前搽左幾次,好番幾日又出過,好似無止境唔搽佢又卒眼
miniyannis
|
一顆心 發表於 18-12-19 16:15
5個月

我仔加固後及用AI cream有少少改善,都仲係紅紅地,但唔洗爛面
一顆心
|
miniyannis 發表於 18-12-19 16:20
我仔加固後及用AI cream有少少改善,都仲係紅紅地,但唔洗爛面

之前食奶粉?
miniyannis
|
一顆心 發表於 18-12-19 16:21
之前食奶粉?

係,四個月後轉埋能恩
一顆心
|
miniyannis 發表於 18-12-19 16:22
係,四個月後轉埋能恩

但我系人奶,已經介得好清,好想做測試驗下對咩敏感
miniyannis
|
一顆心 發表於 18-12-19 16:21
之前食奶粉?

我之前都係用醫生類固醇,斷斷續續用左兩個月,再睇醫生,醫生都唔肯再開類固醇俾佢揸,我就試用AI cream, 叫做控制到少少
一顆心
|
miniyannis 發表於 18-12-19 16:24
我之前都係用醫生類固醇,斷斷續續用左兩個月,再睇醫生,醫生都唔肯再開類固醇俾佢揸,我就試用AI cream, ...

你睇兒科定皮膚科?
miniyannis
|
一顆心 發表於 18-12-19 16:22
但我系人奶,已經介得好清,好想做測試驗下對咩敏感

等埋加固睇下點
miniyannis
|
一顆心 發表於 18-12-19 16:25
你睇兒科定皮膚科?

兒科啫
一顆心
|
miniyannis 發表於 18-12-19 16:25
兒科啫

我兩樣都睇過感覺兒科開嘅藥無咁重
miniyannis
|
一顆心 發表於 18-12-19 16:28
我兩樣都睇過感覺兒科開嘅藥無咁重

係呀,希望一歲後會再好啲
一顆心
|
miniyannis 發表於 18-12-19 16:29
係呀,希望一歲後會再好啲

唉,我女一起就全個背前面都系粒粒,慘不忍睹,唔睇醫生搽cream 又無幫忙,好擔心,日日心理都好差。