自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一顆心 發表於 18-12-19 16:31
唉,我女一起就全個背前面都系粒粒,慘不忍睹,唔睇醫生搽cream 又無幫忙,好擔心,日日心理都好差。
...

我仔集中面,手腳都有少少

大宅

開心吸收勳章 畀面勳章

濕疹大人都辛苦 何況bb 佢又唔識表達 只係識r同卒 我有按醫生指示去搽類固醇 唔好怕類固醇 跟住指示黎用一定好過唔用

我餵人奶有戒口 只戒有殼既海鮮 蟹 同牛 我醫生話其實牛同少少辣係唔需要戒

戒口呢個問題都好困擾 身邊太多意見 你要自己去選擇 因為戒口係你唯一可以做到既野 戒左自己心都好過d 其他因素 好似濕度溫度天氣轉變空氣好與壞我地控制唔到

濕疹bb係需要父母更加多既精神去湊 唯有成日同自己講 佢無變差已經好好 心態好緊要 加油

大宅

miniyannis 發表於 18-12-19 16:32
我仔集中面,手腳都有少少

我女面又有,咁女細個就要捱苦,如果可以我代替佢生我都無咁肉痛

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

一顆心 發表於 18-12-19 13:58
有時湊b湊都好氣餒,濕疹睇左5次醫生都系咁番發著得少又驚冷親,著得多又出汗,已經唔系新手媽媽,有 ...

戒糖!

大宅

RachelRR 發表於 18-12-19 16:33
濕疹大人都辛苦 何況bb 佢又唔識表達 只係識r同卒 我有按醫生指示去搽類固醇 唔好怕類固醇 跟住指示黎用一 ...

我宜家只食豬肉,菜,瓜,諗緊系咪唔够清?系咪鼓油介埋先?

大宅

PS123 發表於 18-12-19 16:35
戒糖!

煮餸有小小糖可以嗎?我已經無食甜野。

子爵府

開心吸收勳章

一顆心 發表於 18-12-19 16:18
但究竟仲同唔同佢搽類固醇好呢?咁細個,但佢又好痕,之前搽左幾次,好番幾日又出過,好似無止境唔 ...

我細b出世兩三個星期已開始濕疹,嚴重時成個頭、頸同手腳都有,面頸仲要爛到出水、有臭味
當時即刻book大女睇濕疹個醫生,跟足佢指示搽藥膏同護理,好彩地細b未夠四個月已好得7788,而家只剩兩個關節位好唔曬
其實用唔用類固醇真係好難俾意見,我朋友個女都係濕疹,佢媽咪極抗拒用類固醇,而家就5歲對腳都係又紅又痕,我就覺得寧願用藥控制住個情況先,大少少再留心佢哋飲食、多曬太陽多運動打好個底更好

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

一顆心 發表於 18-12-19 16:37
煮餸有小小糖可以嗎?我已經無食甜野。

高糖食物也可能引發濕疹發作!

子爵府

一顆心 發表於 18-12-19 16:22
但我系人奶,已經介得好清,好想做測試驗下對咩敏感

咁細個做無用,最早都要2歲,等免疫系統成熟啲先準確。

濕疹一定要勤做保濕,天氣乾燥每小時都搽。

類固醇醫生開邊隻俾你? 適當使用唔使怕。

我細仔都有濕疹,係長期戰,見到小朋友辛苦明白媽媽會好氣餒,但都要放寬心,大人情緒係會影響小朋友,情緒又會影響濕疹。

大宅

一顆心 發表於 18-12-19 16:18
但究竟仲同唔同佢搽類固醇好呢?咁細個,但佢又好痕,之前搽左幾次,好番幾日又出過,好似無止境唔 ...

你睇完醫生唔查藥,甘睇來做咩?我仔8個月開始個身嚴重濕診,醫生教我先用簿簿地保濕cream 打左底先,再簿簿地查醫生開既類固醇,隔了半小時再補查保濕cream, 記住查cream 時要順便按摩,一定一定要每2小時補查cream, 千萬不要懶。濕診地方一旦好返晒就記住不要不要再查類固醇啦,但一定要不停甘查補濕cream,只有甘樣做先唔會返發,我維持左6年,佢無返發過,不過我有時病左都會懶左,隔左幾日就會有返濕診,但佢會自己查返cream !
回覆 一顆心 的帖子

Hello 一顆心, 幫bb著衫約半小時後摸下頸後位置, 如果頸背出汗濕哂, 就代表太熱啦! 另外濕疹bb皮膚會較乾燥, 沖完涼後可以幫bb厚厚甘搽成份天然, 無色無味既保濕膏按摩吸收, 為皮膚保濕, 沖涼既時候都要留意水溫, 水溫太高會加劇皮膚痕癢架, 醫生有冇講有d咩致敏源要注意呢? 為人父母會時刻都擔心仔女情況, 但相信媽媽已經努力比最好既bb, 媽媽加油!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

珍珠宮

回覆樓主:

Take it easy,我仔都係濕疹,嚴重類固醇,唔嚴重狂保濕,係煩d,但日子仍要過吧,唔好太關注佢d濕疹,佢都會有壓力的,最緊要開心啊

大宅

怪獸青BB 發表於 18-12-19 18:16
Take it easy,我仔都係濕疹,嚴重類固醇,唔嚴重狂保濕,係煩d,但日子仍要過吧,唔好太關注佢d濕疹,佢都會 ...

你睇得好開,可能我仲未接受到她點解有濕疹

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-19 17:50
回覆 一顆心 的帖子

Hello 一顆心, 幫bb著衫約半小時後摸下頸後位置, 如果頸背出汗濕哂, 就代表太熱啦! 另 ...

我都有幫佢保濕,但摸落去佢唔乾,似系敏感

珍珠宮

一顆心 發表於 18-12-19 16:16
你b幾大?我餵人奶,已經食得好清系咪我d奶唔晏佢食

我b 而家一歲,佢食奶粉大。

食人奶都會有濕疹,濕疹唔一定關食物事,轉天氣、空氣差都會影響皮膚。

大宅

yisang 發表於 18-12-19 17:23
你睇完醫生唔查藥,甘睇來做咩?我仔8個月開始個身嚴重濕診,醫生教我先用簿簿地保濕cream 打左底先,再簿 ...

每次都有揸嘅,搽兩日已經好番,只系2-5日又出番,已經經常揸保濕

大宅

choco_soup 發表於 18-12-19 18:21
我b 而家一歲,佢食奶粉大。

食人奶都會有濕疹,濕疹唔一定關食物事,轉天氣、空氣差都會影響皮膚。

如果系天氣和空氣咁就蔽,無野好做

大宅

PS123 發表於 18-12-19 16:40
高糖食物也可能引發濕疹發作!

我好少食糖

大宅

hnh_mami 發表於 18-12-19 16:45
咁細個做無用,最早都要2歲,等免疫系統成熟啲先準確。

濕疹一定要勤做保濕,天氣乾燥每小時都搽。

1盒仔,e字頭

珍珠宮

一顆心 發表於 18-12-19 18:19
你睇得好開,可能我仲未接受到她點解有濕疹

唔好深究個原因啦,之前睇節目又係小朋友有濕疹,父母好緊張,結果每個星期六日唔係睇醫生就係留係屋企搞,其實小朋友一早就接受左嚟個事實,係大人睇唔開,好好嘅親子時光甘就無曬,值得咩?嚟個世界除左濕疹仲有好多事值得你花時間,唔好甘大壓力,小朋友見你大壓力佢又大壓力,甘更加難好啊

首頁

尾頁

跳至