換唔換工人好?

kmomok
|

宜家個工人姐姐用左三年半,仲有半年完約
諗唔通換唔換

佢嘅好:
我仔好聽佢話
湊細b 或帶大仔出去學野都好放心
煮野好食
個人冇乜所謂,都算幾就得人
家中有兩小、有貓、仲有位老人家佢都做(agent 成日話咁嘅組合好難搵人做)

小問題:
清潔好差
成日唔準時起身 (叫佢八點幾起身,成日訓過龍成九點先起,又話較左鬧鐘但我從來冇聽過鬧鐘響聲)
好少叫佢買送,但買親都打斧頭,試過用70蚊買茄子同菜

kmomok
|

(續)
最近一年出現嘅大問題:
要求提早大半個月出糧,到月尾私自問家中老人家借$500 而唔通知我同老公

喺街比同鄉打,搞到上差館,佢話因爲人地嘈交佢搭咀所以人地打佢

收到追數公司代一間印尼舖頭寄黎嘅追數信,欠萬幾蚊。問佢係咩信佢初初仲講大話話朋友寄比佢,追問下佢話用我個地址幫兩個親戚出電話,點知嗰兩個親戚一個走佬,一個比人炒左返印尼,兩個都失聯

以上嘅問題我都唔太信佢,但見收信半年都冇人上門追數我都放低左件事

成日話正常嘅工人難尋,我到底換唔換好.. 好困擾

alicewtw
|
比我會換!
gloriehungws
|
借錢緊係唔續啦
kmomok
|
gloriehungws 發表於 18-12-19 19:37
借錢緊係唔續啦

我 check 過間收數係代間印尼舖頭追數
所以我都唔知佢係唔係借錢
不過佢比我地地址出去比第三者我地好反感
佢仲拎我電話號碼 join 化妝品店嘅會員..
kmomok
|
alicewtw 發表於 18-12-19 18:52
比我會換!

主要因為有封追數信?
ccysj01
|
可否同佢講清楚清潔的要求,再問清楚借錢的詳情,如果同佢續都同佢講定如果唔改都會隨時terminate.同小朋友及老人家夾到係難求
kmomok
|
ccysj01 發表於 18-12-19 20:27
可否同佢講清楚清潔的要求,再問清楚借錢的詳情,如果同佢續都同佢講定如果唔改都會隨時terminate.同小朋友及 ...

清潔要求其實冇特別講個 standard. 但我地見到有塵 / 污漕 都會叫佢抹
最離譜係洗衣機門夾扁左隻小強佢都冇抺(定唔知佢見到)

至於借錢,佢話因爲佢比人打而令佢親戚電話壞左,所以佢親戚叫佢借地址比佢地出電話佢都肯。唔知真唔真,不過我地講左如果有人追就人工扣,拎去還..

係呀,老人家同細路都搞得掂實在好難得.. 所以好頭痛
ccysj01
|
kmomok 發表於 18-12-19 21:17
清潔要求其實冇特別講個 standard. 但我地見到有塵 / 污漕 都會叫佢抹
最離譜係洗衣機門夾扁左隻小強佢都 ...

借錢的藉口好多,通常係咁,其實係你幫我借,我幫你借,都係有借,只係講D唔講D.做夠五年炒就要俾長期服務金.一到五年就好多博炒拿長服
kmomok
|
ccysj01 發表於 18-12-19 21:35
借錢的藉口好多,通常係咁,其實係你幫我借,我幫你借,都係有借,只係講D唔講D.做夠五年炒就要俾長期服務金.一 ...

哩個都係我嘅考慮呀
陣間真唔掂要炒又多萬幾蚊支出..

唉.. 點先搵到好嘅工人
Babypru168
|
kmomok 發表於 18-12-19 13:59
(續)
最近一年出現嘅大問題:
要求提早大半個月出糧,到月尾私自問家中老人家借$500 而唔通知我同老公

借錢又講大話,一定唔續
lily-of-valley
|
攪到通屋大強, 污糟成咁, 我掃把好耐。