自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

喺外國網站買咗二千幾蚊貨,但DHL將我份郵包送錯咗別人,而地址嘅住戶簽收左,仲拆開物品,想據為己有,我可以點做?

已聯絡左DHL,佢承認送錯,佢話諗辦法去收貨,但好擔心如果遇着上述嘅情況,咁點算?就算收返到啲貨,若唔齊或者發現被打開,係咪可以拒簽收?

男爵府

tky9802 發表於 18-12-19 14:03
喺外國網站買咗二千幾蚊貨,但DHL將我份郵包送錯咗別人,而地址嘅住戶簽收左,仲拆開物品,想據為己有,我 ...

未試過,幫推!

大宅

回覆樓主:

叫DHL賠,我買返黎係新野未用過,收錯件果個拆開左黎用就變左二手,我點解要件二手貨?可以叫DHL賠件貨既價錢同運費

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

喺外國網站買咗二千幾蚊貨,但DHL將我份郵包送錯咗別人,而地址嘅住戶簽收左,仲拆開物品,想據為己有,我 ...
在第一段的事你點知,可取回已經好好,後再追訴,追討間DHL

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

未試過,但件貨仲未喺你手(DHL可以證明到吧)可唔可以同賣家搞退貨?

因DHL送錯貨並被人開咗,同賣家講喺不能保證貨品質素下,要求退貨,如賣家接受,咁就變成係DHL同賣家的轇轕,而事實係賣家交貨俾DHL寄,冇理由由買家承受DHL嘅錯失

珍珠宮

係賣方寫錯地址定dhl送錯地址

禁止訪問

子爵府

MommyPanel勳章

未試過, 照睇你應該都唔想要2手野.....如果係咁, 就叫DHL負責, 開FILE CLAIM錢,
但你都應該通知聲賣家果邊, 睇下有咩幫到你

男爵府

回覆樓主:

Thx all

珍珠宮

其實係個網站搞錯定DHL搞錯先?

翡翠宮

1. 留心, DHL等快遞公司; 賠錢有上限, 你睇清楚條文是否會apply落你個case
2. DHL承認派錯, 你有無留文字record? 無, 就要諗辦法要佢地白紙黑字承認派錯
3. 用呢個証據聯絡DHL, 叫佢地賠償
4. 同時用呢個証據聯絡賣方, 同佢地投訴, 話要退款, 因為根本無收過貨.

大宅

好媽媽勳章

就算DHL 有得賠都未必claim 到足, 你係唔係只係同一間鋪買野? 如果係, 直接叫個間鋪再出過貨比你, 叫個間鋪直接同DHL deal claim

男爵府

mini1204 發表於 18-12-19 14:42
1. 留心, DHL等快遞公司; 賠錢有上限, 你睇清楚條文是否會apply落你個case
2. DHL承認派錯, 你有無留文字re ...

好,謝謝你

男爵府

KCHK 發表於 18-12-19 14:49
就算DHL 有得賠都未必claim 到足, 你係唔係只係同一間鋪買野? 如果係, 直接叫個間鋪再出過貨比你, 叫個間鋪 ...

Thx !

子爵府

1. 運費邊個比? 寄件人定你?
如是寄件人, 要同寄件人講及投訴.
同時, 你要清楚如是寄件方付運費的話. DHL 係不會賠償給你[收件人]的, 要寄件人release 個claim right比你先得.

2. 先搞清楚, 係咪寄件方打錯地址.
- 如寄件方打錯, 跟寄件方直接傾
- 如是DHL 搞錯就, 就繼續.

3. 如DHL 拿回件, 貨物內容是沒有遺失/damaged . 大多係唔會賠償的, 你可以同佢地傾, 但你也要清楚DHL個角色只係派送.

男爵府

DHL 覆咗我,話嗰個住客,簽收了,仲話寄咗返大陸,要DHL唔好聯絡佢

男爵府

tky9802 發表於 18-12-19 17:01
DHL 覆咗我,話嗰個住客,簽收了,仲話寄咗返大陸,要DHL唔好聯絡佢

唔屬於自己嘅嘢可以拆攞走左,點解可以咁

男爵府

咁唔係偷竊咩?明知唔係自己仲簽收及據為己有,如果有齊証據,應報警。

子爵府

咁都得? 係都退返比dhl啦,寄返大陸 自己比錢寄?信佢先奇

首頁
12345...6

尾頁

跳至