跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下你地d BB學識 "俾"野人未呀... 唉~~~ 我教左亞仔好耐, 到家下都唔識, 仲係一law野上手就掉野. 唔知係咪他由細到大見我地0係屋企拋野比隻狗狗執看得多呢~~~ 我見同他一班playgroup既BB差唔多全部都識"俾俾"喇~~~

子爵府

識呀^^,大約9個月時已經識。

呢排好鍾意咩都拎俾我,同埋好鍾鍾意餵我地食嘢

個人經驗,仔仔玩新玩具時唔會肯俾我ga,等佢研究完一餐後再叫佢俾就肯囉。

近期拍左條片,係佢俾嘢我GA。

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!OX ... iI-/article?mid=284

大宅

每個BB的吸收及學習都唔同, 唔駛太擔心BB仲未識比比喎!! 你多D同佢練習就可以架啦^^
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

大宅

同意sze0203講呀! 個個bb都唔同.

好似我個bb, 佢都識左 "俾俾" 一段時間, 佢認知既發展同 fine motor 都ok 快, 但係 gross motor 就輪盡d. 佢依家仲係虫型爬, 又almost 10個月, 識扶起野企先識得由瞓變坐. 我見好多bb都好早就識.

相反, 我朋友個bb咁上吓大, 佢 gross motor 發展得好快, 但係 clapping, pointing, byebye 呢d動作就唔係好識.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我個女 9 個多月時識, 有時佢自己食餅仔我就叫佢"俾俾"佢就遞俾我, 有時擺左手上粒入口先下一粒就會俾我, 有時已經擺左入口會拎番出黎俾番我, 通常我都話"乖啦, 你食啦", 我怕左佢佈滿口水隻手仔. 玩玩具我叫"俾俾"佢都會俾我, 發現佢識放手俾野人呢個動作後我就開始教佢每次玩完玩具都要自己執, 暫時從旁(篤)促佢都肯執, 不過唔知可以維持幾耐.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

子爵府

不過我發現教佢執玩具係一定要響佢隔離陪佢一齊執佢先肯囉,如果淨係講,講完又唔陪佢執既話,佢下秒又會攞晒出黎搞到亂晒呀。

原帖由 usbaby 於 09-4-20 15:25 發表
我個女 9 個多月時識, 有時佢自己食餅仔我就叫佢"俾俾"佢就遞俾我, 有時擺左手上粒入口先下一粒就會俾我, 有時已經擺左入口會拎番出黎俾番我, 通常我都話"乖啦, 你食啦", 我怕左佢佈滿口水隻手仔. 玩玩具我叫 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

原帖由 yeeyeey2k 於 09-4-20 15:32 發表
不過我發現教佢執玩具係一定要響佢隔離陪佢一齊執佢先肯囉,如果淨係講,講完又唔陪佢執既話,佢下秒又會攞晒出黎搞到亂晒呀。

絕對係 呢頭擺入去轉頭倒番晒出黎, 執極都執唔完, 所次次次都要係佢旁邊陪佢一齊執先執到.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

子爵府

仲要係我執一舊佢執一舊果隻.....佢地都係copy & paste我地既行為....

原帖由 usbaby 於 09-4-20 15:41 發表

絕對係 呢頭擺入去轉頭倒番晒出黎, 執極都執唔完, 所次次次都要係佢旁邊陪佢一齊執先執到.

大宅

唉, 我個女都係次次整到周屋都係玩具, 我集整哂陪佢放喺玩具袋度喳
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

別墅

絕對同意個個bb都唔同.,仲要睇佢心情,佢地學得好快.真係佢地都係copy & paste我地既行為....我個囝囝都識左 "俾俾" byebye 一段時間...但唔係叫做就做,要睇佢心情!!
執嘢就絕對係 呢頭擺入去轉頭倒番晒出黎, 執極都執唔完, 因為佢想繼續玩,所次次次都要係佢旁邊陪佢一齊執先執到

首頁

尾頁

跳至